Turneringer

Her kan du læse om de seneste og kommende turneringer, om regler for at deltage i officielle Scandinavian Highlander-turneringer, samt retningslinjer for, hvis man selv ønsker at holde turneringer, der er godkendt af Scandinavian Highlanders Turneringsgruppe og Regel- og pointråd.

Artiklen er under udvikling, og derfor vil der mangle visse punkter.


Kommende turneringerTid og stedFormat
MajturneringTBAÅbent for alle, 50,- entré
5 runder af 60 min.
Præmier
Op til Streets of New Capenna
Kvalifikation til Årsmesterskab 2022

Fra Martsturnering 2022 i SliceNDice, Ballerup, billede af: Jannik Bech Laursen

Afviklede turneringer i 2022Tid og stedFormat
MartsturneringLørdag d. 19. marts, kl. 11:00
@SliceNDice, Ballerup
Åbent for alle, 50,- entré
5 runder af 60 min.
Præmier til top 2
Op til Kamigawa: Neon Dynasty
Kvalifikation til Årsmesterskab 2022
Årsmesterskab 2021Søndag d. 9. januar, kl. 12:00
@webcam, Discord
8 kvalificerede spillere, gratis entré
8-personers dobbelt elimineringsturnering
6 runder uden tidsgrænse
Præmie til førstepladsen
Op til Innistrad: Crimson Vow

Afviklede turneringer i 2021Tid og stedFormat
Julebal i ScandilandSøndag d. 26. december, kl. 11:00 (registrering fra kl. 10:45)
@webcam, Discord
Åbent for alle, gratis entré
5 runder af 60 min.
Præmier til top 2
Op til Innistrad: Crimson Vow
Kvalifikation til Årsmesterskab 2021
OktoberturneringSøndag d. 30. oktober, kl. 11:00
@ZZ Games, Taastrup
Åbent for alle, 50,- entré
5 runder af 50 min.
Præmie til førstepladsen
Op til Innistrad: Midnight Hunt
Kvalifikation til Årsmesterskab 2021

 • Turneringstyper
 • Krav til deck
 • Turneringens procedure
 • Runder, tid og “slow play”
 • Forholdsregler vedrørende Covid-19

Turneringstyper

Reglerne og rammerne for turneringer i Scandinavian Highlander vedtages af formatets Regel- og pointråd, og mange af turneringerne arrangeres af Scandinavian Highlanders egen Turneringsgruppe. Formatet og spillermiljøet som helhed opererer med følgende turneringsstandarder: Åbne turneringer, lukkede turneringer, pointgivende turneringer og ikke-pointgivende turneringer. Disse standarder beskriver hvilke krav, der er til den pågældende turnering især til arrangørerne og turneringsstrukturen.

En Åben turnering i Scandinavian Highlander skal overholde visse regler. Først og fremmest skal den være åben for alle deltagere, som måtte ønske at deltage. Dvs. at det skal være muligt for alle interesserede at kunne tilmelde sig med en rimelig tidsfrist eller også skal der ikke være krav om tilmelding på forhånd, så man blot kan tilmelde sig, når man dukker op på selve dagen, hvor turneringen afholdes. Dernæst skal turneringen være annonceret i Scandinavian Highlanders Facebook-gruppe og Discord-server, og selvfølgelig må den også gerne annonceres vidt og bredt via andre kanaler. En åben turnering kan være pointgivende mod årets pointstilling og kvalifikation til Årsmesterskabet, men den kan også blot tildele et eller enkelte point for deltagelse. Dette skal dog godkendes på forhånd af Turneringsgruppen (anmod gerne i god tid, da der kan være overvejelser i forhold til vægtning og balancering af tildelte point til begivenheder for hele året).

Turneringen skal desuden følge Scandinavian Highlanders generelle regler for at kunne kalde sig en turnering i formatet “Scandinavian Highlander”, men vi tillader regelvarianter, såfremt disse regelafvigelser er beskrevet tydeligt og åbent (f.eks. ingen kort på over 3 point, brug af fake-ante, pauper variant osv.), og så længe disse regelvariationer ikke bryder med “formatets ånd” (at det er et 100 korts, singleton-format med adgang til kort fra hele Magics historie). De indførte regelvariationer kan dog have indflydelse på, om turneringen kan blive tildelt point, så henvend dig gerne til Turneringsgruppen, hvis du er i tvivl om kravene eller ønsker godkendelse af din turnering.

En Lukket turnering er en turnering, hvor der ikke er åben tilmelding. Der er ingen krav om, at turneringen skal annonceres noget sted, og regelvarianter skal kun godkendes, hvis turneringen annonceres offentligt som en Scandinavian Highlander-turnering.

Pointgivende turneringer er de turneringer, som giver spillerne point for at deltage og som oftest efter placering. Disse point tæller imod en samlet stilling for alle Scandinavian Highlander-spillere først og fremmest mod Årsmesterskabet, der er en lukket turnering p.t. med otte pladser, som man skal kvalificere sig til. Det er også muligt, at årets pointstilling kan lede til kvalifikation til andre turneringer i fremtiden. Pointgivende turneringer er altid sanktioneret af Scandinavian Highlanders Turneringsgruppe og Regel- og pointråd, men det er muligt både for f.eks. spilbutikker eller uafhængige arrangører at indgå en aftale med Turneringsgruppen om at arrangere en eller flere pointgivende turneringer enten som enkelte eller faste arrangementer. Pointgivende turneringer skal dog altid være Åbne turneringer.

Ikke-pointgivende turneringer er, som navnet antyder, turneringer, der ikke giver point mod Årsmesterskabet og til den samlede pointstilling. Der er ingen andre krav til ikke-pointgivende turneringer, end at man følger de grundlæggende regler for formatet, såfremt man anvender navnet “Scandinavian Highlander”.

Arrangører kan sagtens implementere sit eget system til pointstillinger og mesterskabsturneringer, og disse kan både fungere i ikke-pointgivende turneringer og sideløbende med Scandinavian Highlanders officielle pointstilling. F.eks. kan man forestille sig lokale spillerbaser eller butikker med egne mesterskaber og pointstillinger, og såfremt disse følger formatets regler generelt, så ønsker vi både at anerkende dem og arbejde sammen med dem for at hjælpe med at fremme formatet samt det pågældende spillermiljø.

For en afklaring af kravene til turneringstyperne, se da skemaet nedenfor:

PointgivendeIkke-pointgivende
Kræver Turneringsgruppens tilladelse?JaNej
Må turneringen være Åben / Lukket?Kun åbenÅben eller lukket
Annoncering af turneringenJa, altid! Som minimum i Scandinavian Highlanders Facebook-gruppe og på Discord-serveren min. 14 dage i forvejenIkke nødvendigt, men hvis turneringen annonceres, skal de generelle regler for formatet følges
Regler for tilmeldingDet skal være muligt at tilmelde sig i rimelig tid eller på selve turneringsdagen.Intet krav
Min. spillerantalMindst 8 spillereIntet krav
Min. antal runderPointgivende turneringer foregår over 5, 6 eller 9 runder og kan indeholde en top 4 eller 8 alt efter spillerantal.Intet krav
Tid50 eller 60 min. per rundeIntet krav
PointtildelingRegel- og pointrådet har faste standarder for, hvor mange point, der kan tildeles til en turnering, og hvordan pointene skal fordeles ud fra placeringerne. Arrangøren skal anmode om at få tildelt point til sin turnering.
Dommere tilknyttetDer kræves generelt en Rules Advisor eller bedre (Judge lvl 1+).Intet krav
ProxierProxy-reglerne skal følges, og der må højst inkluderes 20 proxier i hvert deckIntet krav
Indlevering af decklisterDer kræves deckliste for hver spiller, både så de turneringsansvarlige (eller dommere) har en registreret liste at gå ud fra, hvis der skulle opstå komplikationer. Listerne skal indgives til Turneringsgruppen. Dertil anvendes listerne også til dataindsamling for Regel- og Pointrådet både med henblik på at forbedre formatets meta, men også for at kunne yde informative beskrivelser af metaen til spillerbasen.Intet krav
Deck tjek for pointede kort, duplikater og proxierPåkrævet. Udføres enten af en dommer eller turneringspersonale inden første runde eller efter første runde af spillerens første modstanderAnbefales

Krav til deck

Når man deltager i en Scandinavian Highlander-turnering, skal det deck, man spiller med, naturligvis følge de generelle og gældende regler for formatet herunder 100 kort fra Alpha og frem til seneste legale sæt (se her for kortlegalitet), kun et af hver type kort (på nær basic lande og kort, der specificerer undtagelser for tilladt mængde), den seneste Pointliste og op til 20 proxier (se reglerne for proxier her). Bemærk: du kan inkludere en proxy af hvilket som helst kort (nyt eller gammelt, billigt eller dyrt), så længe du følger reglerne for mængde og kvalitet.


Turneringens procedure


Pointstruktur

Som følge af mødet i Regel- og Pointrådet blev der vedtaget en uniform pointstruktur for pointgivende turneringer uanset turneringens form – dvs. både for regulære turneringer, ugentlige ligaer (f.eks. Cockatriceligaen) osv. Vi spiller også som minimum 5 runder for pointgivende turneringer for at opretholde et relativt højt konkurrenceniveau, selv når der er så få som 8 spillere deltagende i turneringen. Dette skalerer dog med deltagerantallet, hvor vi anbefaler forskellige turneringsformater i forhold til omfang alt efter, om det er en Type A turnering (8-11 spillere), en Type B turnering (12-20 spillere) eller en Type C eller D turnering (20+ spillere), som udspilles over henholdsvis én eller to dage. Turneringstypen er også afgørende for, hvor mange point, der tildeles til spillerne, og hvordan de fordeles. Se nedenfor:

Type AType BType CType D
Spiller antal8-1112-2020+20+
PlaceringPoint
1.581215
2.35710
3.2357
4.2235
5.1124
6.1124
7.1113
8.1113
9.+1111

Playoffs

Playoff-turneringer som dem, der spilles imellem de fire højst placerede spillere i Cockatriceligaen, har en anderledes pointstruktur, og da de anses som kulminationen af et turneringsforløb, tilføjes den endelige pointstilling til deltagernes indtjente point i den regulære sæson. P.t. anvender Cockatriceligaen en Playoff-struktur med fire spillere, men man kan også forestille sig en Playoff-turnering med otte spillere i andre sammenhænge. Pointtildelingen for Playoff-turneringer fordeler sig som følger:

4 spillere8 spillere
StillingPointPoint
1.58
2.35
3.23
4.13
5.2
6.2
7.1
8.1

Tid, runder og “slow play”

Da formatet er relativt nyt, og vores erfaringer med at arrangere turneringer endnu er i sin spæde begyndelse, er vi stadig ved at finde den perfekte balance i vores begivenheder, hvad angår tidsrammerne, og hvordan disse skal håndhæves. Vi har indtil videre forsøgt os med alt fra kampe uden tidsgrænser (Cockatriceligaen og mindre lukkede turneringer), 50 minutters runder (som er typisk for sanktionerede turneringer og f.eks. Canadian Highlander) og 90 minutters runder (Playoffturneringer), men efter vores seneste erfaringer har vi besluttet os for at spille 60 minutters runder for vores pointgivende turneringer, delvist fordi der foretages mange interaktionspunkter og game actions (f.eks. fetching og tutoring), men også fordi vores erfaringer på nuværende tidspunkt med den nuværende spillerbase har vist, at en kortere tidsgrænse leder til for mange ufuldendte spil.

Vi spiller også som minimum 5 runder for pointgivende turneringer for at opretholde et relativt højt konkurrenceniveau, selv når der er så få som 8 spillere deltagende i turneringen. Dette skalerer dog med deltagerantallet, hvor vi anbefaler forskellige turneringsformater i forhold til omfang alt efter, om det er en Type A turnering (8-11 spillere), en Type B turnering (12-20 spillere) eller en Type C eller D turnering (20+ spillere), som udspilles over henholdsvis én eller to dage. Turneringstypen er også afgørende for, hvor mange point, der tildeles til spillerne, og hvordan de fordeles. Se nedenfor:

Type AType BType CType D
Spillerantal8-1112-2020+20+
Runder5569
Dage1112
Top 4/8NejTop 4
(single elim)
Top 4
(single elim)
Top 8
(dobbelt elim)

“Slow play”

Det, som typisk kaldes “slow play” i Magic vil sige, som navnet antyder, at en spiller er langsom med sine valg og handlinger i spillet. “Slow play” dækker både over, når en spiller bevidst sænker hastigheden for at spille efter, at tiden i en runde udløber, men bestemt også, hvis en spiller blot er meget eftertænksom eller overvejer sine handlinger ekstremt grundigt. Det afgørende er, om spilleren anvender en “urimelig” mængde tid, der sænker spillets generelle rytme. Dette er selvfølgelig subjektivt, men konsekvensen for spillerne og turneringen i det hele taget er reel og kan udgøre et problem, der skal håndteres, særligt hvis dette viser sig som et mønster. Dette gælder uanset, om denne adfærd forekommer i begyndelsen eller hen mod slutningen af runden; “slow play” leder til længere runder og uforløste spil, samt mere negative spiloplevelser for spillerne generelt.

I turneringssammenhænge på alle REL-niveauer anbefaler Wizards, at en dommer skrider ind og i første omgang giver en advarsel, hvis en spiller anvender 20-30 sekunder uden at foretage en spilhandling. Dette kan naturligvis variere alt efter kampen, da nogle board states kan være ekstremt komplekse. Læs mere om Wizards’ definition af “slow play” i artiklen, der er linket ovenfor.

Det er dog vigtigt at påpege, at vi ikke ønsker at fremme en kultur, hvor spillerne skal ræse igennem sine ture, og hvor der ikke er tid til at tænke sig om. Vi ønsker naturligvis, at spillerne får mulighed for at spille spillet velovervejet og på et højt niveau. Det skal heller ikke hedde sig, at der er noget i vejen med at bluffe sin hånd eller sine handlinger, men det er væsentligt, at spillerne ikke forsøger at udnytte tid som en resurse for at forhindre modstanderen i at vinde.

I officielle og pointgivende Scandinavian Highlander-turneringer anbefaler vi, at spillerne hjælper hinanden med at holde et rimeligt tempo, men dommere, rules advisors og arrangører kan også gribe ind og udstede først en “slow play”-advarsel, og hvis der ikke sker en ændring i adfærden, kan dommeren udstede et game loss. Dette bør dog anses som en sidste udvej, da dommeren og spillerne bør gøre deres for at holde spillets tempo på et rimeligt niveau, og fordi det som oftest ikke er den enkelte spillers intention at sænke spillets tempo.


Forholdsregler vedrørende Covid-19

Scandinavian Highlanders turneringer har været relativt små indtil videre, og selvom vi selvfølgelig håber på at øge deltagerantallet løbende, så er vi endnu ikke på et stadie, hvor vi mener, at det er nødvendigt at anvende særlige forholdsregler. Det sagt, så følger vi regeringens/myndighedernes anbefalinger.

P.t. er det ikke nødvendigt at vise Coronapas, men vi anbefaler på nuværende tidspunkt, at deltagerne udviser sund fornuft og viser respekt for sine modstandere. Hvis man føler sig lidt sløj, uanset om der er tale om Covid-19 symptomer eller andet, så bør man holde sig hjemme og vente til næste gang. Hvis man har grund til at tro, at man kan være smittet med Covid-19, bør man lade sig teste inden turneringen. Med tendenserne i samfundet kan situationen kræve, at man har et gyldigt Coronapas, så vil man være på den sikre side, bør man have sådan et enten på baggrund af en aktiv vaccination eller en PCR-test op til 96 timer inden eller en Antigen-test op til 72 timer inden turneringen.

Er du i tvivl om, hvor vidt der skal vises Coronapas eller har andre spørgsmål vedrørende forholdsreglerne, så er du meget velkommen til at kontakte Turneringsgruppen herom.

Gode tips til omgang med andre i Scandinavian Highlander-turneringer:

 • Følg de generelle regler for begivenheder som angivet af myndighederne.
 • Undgå at dukke op til turneringen, hvis du føler dig sløj.
 • Hvis du har hoste eller er nervøs for, at andre kan have det, kan det anbefales at medbringe egen maske.
 • Sprit dine hænder af inden og mellem runderne.
 • Tal med din modstander inden eller tidligt i kampen om, hvordan I har det med håndtryk, og at I rører hinandens kort (kigger på kort, sætter attackers og blockers op, “tager af” eller blander for hinanden, efter modstanderen har blandet sit deck osv.).
 • Tal venligt med din modstander og/eller arrangøren om, hvis du mener, dine grænser bliver overtrådt.
 • Hjælp din modstander med at foretage de rigtige valg og handlinger, så I får en god oplevelse sammen.