Artikler

Jeskai til tops i Årsmesterskabet 2022

Vi har netop afholdt Årsmesterskabet 2022 i Across-The-Board i Ballerup, og for mit vedkommende blev det en stor success. Jeg fik endelig slået sidste bossen Daniel Bergstrøm og hans monster af et Bant Blink deck. Men inden vi når til den nervepirrende finale, så tager vi lige en gennemgang af mine kampe inden.


Runde 1: vs. Jannik Laursen (Abzan Pattern-Rector combo)

Den første kamp var mod en af mine ældeste venner, Jannik. Normalt er jeg forberedt på, at Jannik spiller sit blodtørstige Gruul deck, men til forskel for mig, som altid spiller Jeskai, så valgte Jannik at bringe et andet deck – nemlig Abzan Pattern-Rector combo. Det er et deck, der forsøger at finde Academy Rector til at finde Pattern of Rebirth, og til sidst ende med et infinite loop med Protean Hulk, diverse sac outlets og et pay-off, typisk i form af Muderous Redcap.

Første game var en neglebidder, hvor Jannik meget hurtigt sneg en Survival of the Fittest forbi mine counterspells. I løbet af spillet får Jannik tutored med sin Survival flere gange og ender med en Carrion Feeder på bordet og en Academy Rector i håndet. Jannik kaster sin Rector, mens min egen hånd er tom for svar, efter jeg har håndteret en masse af hans tidligere trusler. Rector resolver, og Jannik er hurtig til at sacke den for at finde Pattern of Rebirth, og den sætter han så på Carrion Feeder og sacker denne til sig selv for at finde Protean Hulk. Desværre er Jannik løbet tør for mana, og han har ikke længere sit sac outlet på bordet. Så giver Jannik turen tilbage til mig. I min tur spiller jeg en Brainstorm og ser på toppen af decket, hvor der ligger Swords to Plowshares, Stifle og Jace, the Mind Sculptor – præcis de svar, jeg har brug for. På min egen tur exiler jeg Hulk, og i Janniks tur bruger jeg min Stifle til at stoppe hans Survival of the Fittest, og jeg vinder efterfølgende spillet, men det var lige på et hængende hår. Havde Jannik haft et creature mere, så han ikke havde behøvet at sacke sin Carrion Feeder, og så ville han havde vundet.

Andet spil bliver jeg udspillet af Janniks deck og taber forholdsvis hurtigt til Protean Hulk combo.

I det tredje spil vinder jeg forholdsvis overlegent, og her viser Founding of the Third Path sig for første gang i denne turnering (men slet ikke for sidste gang). I tur 2 har jeg ingen -mana tilgængelig, hverken i spil eller på hånden, men jeg spiller min Founding of the Third Path og spiller gratis en Lightning Helix fra hånden, som får fjernet en Viscera Seer fra bordet.

For at gøre en lang historie kort, så slutter kampen 2-1 til mig, og jeg er videre til runde 2. Samtidig taber turnerings første seed, Daniel, overraskende sin første kamp til Aske Sommer, og han er dermed i Loser Bracket.


Runde 2: vs. Bent Hemmingsen (UW Control)

Bent bragte et klassisk UW Control deck, så dette match-up blev præget af, at vi hver især forsøgte at danse rundt om hinandens counterspells. Første spil vælger jeg at gå all in ved at spillet en Murktide Reagent og hans bedste ven Sailor’s Bane til discountpris; en 7/7 med ward 4 og en 8/8 flyer for bare 4 -mana.

Andet spil byder på en finurlig interaction i Bents tur 3. I tur 3 spiller Bent sit tredje land, og det er en Wasteland. På min side af bordet sidder jeg med en untapped Raugrin Triome og en Karakas. Bent vil forståeligt nok gerne fjerne min mulighed for at spille magic, så han knækker sin Wasteland og forsøger at ødelægge min triome. Jeg har nu et svært valg, for jeg har ikke flere lande på min hånd, men jeg sidder dog med en Cathar Commando og en Stifle.

Jeg kan gå to veje. Enten kan jeg vælge at spille Cathar Commando for at presse Bents lifetotal, men hvis han har en Daze er jeg færdig, alternativt kan jeg spille en Stifle og forsøge at redde mit land, men hvis han har en counterspell (han har jo stadig 2 -mana åben), så er jeg helt færdig. Jeg vælger at gå med Stifle, og Bent er hurtig til at reagere ved at tappe sine resterende lande for at spille en Narset’s Reversal. Heldigvis for mig er det dog, at der kun er 1 activated/triggered ability på stacken, som Stifle kan ramme. Dvs. Bent bouncer min Stifle tilbage til hånden, og han kopierer min Stifle. Han har nu muligheden for at vælge et ny target til hans Stifle-kopi, hvis han ønsker det, men der findes ikke andre legale targets, den kan target. Derfor bliver Bent nødt til at counter hans egen Wasteland med sin Stifle kopi.

Kampen slutter 2-0 til mig og jeg går videre til semifinalen.


Semifinalen: vs. Aske Sommer (Abzan Pattern-Rector combo)

Aske introducerede mig i sin tid til Highlander, og han terroriserede vores spillergruppe i årevis med sit 4C Blood. Han har dog holdt en længere pause fra Magic, men er så småt begyndt at vende tilbage igen. Han er en formidabel Magic-spiller, så jeg blev ikke overrasket over at se ham i semifinalen.

Aske spillede også Abzan Pattern-Rector ligesom Jannik, dog med en betydelig forskel i valg af kort, der ikke havde noget direkte med comboen at gøre. Jannik gav mig problemer i runde 1, og Aske viste sig også at være en svær modstander.

Jeg vandt dog første spil, men tabte til et uendeligt loop af Siege Rhino, Viscera Seer, Karmic Guide og Reveillark, efter at jeg blev totalt flooded med lande.

I sidste ende slutter kampen dog præcis ligesom mod Jannik – med en 2-1 sejr til mig.


Finalen: vs. Daniel Bergstrøm

Da jeg så, at Daniel røg ned i Loser Bracket helt i begyndelsen af turneringen, så havde jeg inderligt håbet på, at nogen ville slå ham ud, så jeg kunne undgå at møde ham. Ikke fordi det ikke er en fornøjelse at spille imod Daniel, men fordi jeg ikke har vundet over ham i mere end 1 år. Daniel er en fænomenal spiller, som på mirakuløsvis kan vende en hver situation til sin fordel, og især fordi hans Bant Blink deck gav mig stryg ved sidste års Årsmesterskab, da hans Oko, Thief of Crowns lavede ravage.

Jeg kommer dog utrolig godt fra start og vinder suverænt det første spil. Jeg er on-the-play med måske den bedste start, jeg nogensinde har haft, og her snakker vi en tur 2 Third Path Iconoclaster ind i en tur 3 Ancestral Recall, samt en Counterspell efterfulgt af en tur 4 The Wandering Emperor.

De næste to spil bliver dog knap så eksplosive, og jeg taber hurtigt andet spil. 1-1 står den og i det sidste spil bliver jeg tværet ud af Initiative fra Seasoned Dungeoneer, samt min “gode” ven Oko.

Satans Oko…

Finalekamp 2: Electric Boogaloo

Siden Daniel kommer fra Loser Bracket, er han nødt til at vinde over mig i 2 kampe i streg for at tage trofæet, hvilket betyder, at vi nu skal i gang med endnu en bedst-ud-af-tre kamp.

Det første spil vinder jeg igen ligesom forrige finalekamp, men som statistikken viser, så taber jeg normalt til Daniel, efter jeg vinder det første spil, hvilket jeg også gjorde til Årsmesterskabet i 2021.

Det andet spil går i gang, og jeg er ganske godt med, og jeg trækker endnu en gang Founding of the Third Path og spiller den; og endnu en gang viser den sit potentiale, fordi jeg, inden turen er slut, trækker en Ancestral Recall. Jeg spiller Ancestral Recall i mit upkeep, inden min saga når til sidste kapitel, og jeg trækker derfor tre kort. Efterfølgende spiller jeg i min Main Phase Ancestral Recall fra min grav igen og trækker tre kort til. For det ikke skulle være nok, så går jeg mod ansigtet på Daniel og stjæler initiativet for at finde et basic land. Det sker sjældent for mig, men i denne tur bliver jeg nødt til at discarde til hand size i slutningen af turen – stakkels mig!

Kampen kulminerer i en tur, hvor jeg har en 8/8 Murktide Regent på bordet samt en Dreadhorde Arcanist, og i min grav er der en Chain Lightning. På Daniels side har han 6 lande og en Palace Jailer, som har stjålet en Mercurial Spelldancer fra mig tidligere, og han er desuden forsat monarken. Jeg annoncerer, at jeg vil gå til combat, men Daniel er nødt til at reagere nu, for hvis min Dreadhorde Arcanist får lov at angribe, så kan jeg spille Chain Lightning fra graven og skyde hans ansigt for 3 skade, og det vil give Murktide Regent endnu en +1/+1 counter, (da en sorcery bliver exiled fra min grav). Alt dette vil bringe Daniel ned på 9 liv med en flyvende 9/9 drage på vej mod ham, som han ikke kan blokere.

Daniel spiller for 2 mana en Momentary Blink med sin Palace Jailer som target – og den resolver. Palace Jailer kommer tilbage, og dens ETB går af med target på Dreadhorde Arcanist. På min hånd har jeg dog en Stifle. Jeg stifler hans ETB-effect, men desværre har Momentary Blink jo flashback, så Daniel forsøger sig igen, og denne gang har jeg ingen Stifle til at redde min Arcanist, så den bliver exiled.

Heldigvis så er vi jo stadig i min main phase, da Daniel var nødt til at lave sit trick, inden jeg kunne angribe. På min hånd sidder jeg med det eneste non-foil kort (som heller ikke findes i foil) i mit deck, som ikke er et Dual Land eller en proxy af Ancestral Recall – et kort, som måske snart, er synonymt med mig, da jeg ikke ser mange andre spille det. Det drejer sig selvfølgelig om Ethereal Forager, en flyvende hval, som tilfældigvis har Delve. Jeg spiller min hval ved hjælp af Delve og fjerner min Chain Lightning samt 3 andre instants/sorceries fra min grav, så nu vokser min Murktide Regent til en 12/12, hvilket tilfældigvis er Daniels life total. Jeg er nervøs, og jeg sidder over for Scandinavian Highlanders svar på en end boss – manden med alle svarene. Daniel kigger på mig og siger med et glimt i øjet: “Nu har jeg bare et spørgsmål til dig, Tub. Hvilken farve skal den playmat være?”


Founding of Tobias som Årsmester

Jeg turde næppe tro mine egne øjne. Jeg var så sikker på, at finalen fra Årsmesterskabet 2021 skulle gentage sig, og det gjorde den næsten også, hvis ikke det havde været for, at Aske havde slået Daniel ned i Loser Bracket. Jeg er utrolig stolt over at have vundet, men jeg må give MVP-titlen til både Stifle og Founding of the Third Path, som suverænt viste, hvorfor de fortjener en plads i mit deck. Jeg fik spillet Founding of the Third Path fire gange i alt i turneringen, og i tre tilfælde fik jeg spillet Ancestral Recall fra graven, hvor den to gange blev møllet i graven af sagaen selv, og den sidste gang var som sagt i finalen.

Til sidst vil jeg bare sige en stor tak til alle, der dukkede op til Årsmesterskabet. Det var en superhyggelig dag, og jeg håber, vi får en masse nye ansigter at se til Årsmesterskabet 2023, hvor jeg skal forsvare min titel.

Et giftigt forår del 1: Infect i 2023 efter Phyrexia: All Will Be One, Aggro deck

Med Phyrexia: All Will Be One (ONE) kommende d. 10. februar har vi nye keywords som Toxic og Corrupted i vente samt nye Proliferate kort på vej, og det vil sige, at vi får nye måder at give Poison counters på, såvel som nye synergier baseret på Poison. Infect, der ligeledes er en ability, der anvender Poison counters, er grundstenen i deck arketypen med samme navn, der længe har delt vandene iblandt spillere i fire-korts formater. Længe har den mest populære version af arketypen fungeret som et primært grøn-blåt tempo deck, der spiller på temaer i Aggro og Boggles. Dvs. små creatures, der løber hurtigt, vokser sig større med combat tricks, men som samtidig kan være svære at interagere med, fordi de skjuler sig under counterspells og hexproof-effekters beskyttelse.

Infect bliver dog ikke anset som en særlig stærk arketype i Highlander, primært fordi Infect-dyr i sig selv ikke har en særlig god rate, så man er nødt til at spille med en A + B + C plan (lande + creatures + pump spells), hvilket gør strategien skrøbelig, særligt i et singleton format. Med Sorensen Tempo-varianter på retræten, og når udvalget af Infect-creatures må anses for at være relativt uimponerende til sammenligning med de creatures, der generelt præger moderne Highlander deck, så er decket præget af at være lidt af en “glass cannon”. De nye creatures i ONE – særligt dem med Toxic – virker ved første øjekast relativt “fair” og svære at knække, hvilket vil sige, at det er svært at forestille sig, at de kan konkurrere med unfair strategier, men der skjuler sig dog nogle interessante ting iblandt de nye Poison-orienterede kort, ikke mindst helt nye tilgange til at bygge Infect/Poison deck.

Da Toxic abilitien er låst til en talværdi, som ikke har noget direkte at gøre med creaturets power, påvirkes creatures med Toxic altså ikke af effekter, der øger deres power. Derfor spiller de som udgangspunkt ikke godt sammen med klassiske Infect creatures på anden vis, end at de overordnet set bidrager til at øge mængden af Poison counters, dog i et helt andet tempo. Det i sig selv er dog ikke ubetydeligt, for nogle af de nye Toxic creatures kommer med en række statiske eller aktiverede abilities, der ikke alene kan erstatte visse utility creatures (f.eks. Skyclave Apparition eller Mother of Runes) til fordel for creatures, som kan udfylde en lignende funktion, samtidig med, at de bidrager til deckets primære plan – at vinde via Poison counters. Det, som de nye, mulige Poison deck-arketyper bringer med sig er altså først og fremmest ikke nye tempo-varianter, men i stedet vidt forskellige strategier og tempi.

I denne miniserie ser vi nærmere på forskellige builds inden for Aggro, Midrange, Control, Ramp, Reanimation og sågar Combo. I første del begynder vi med nogle nye versioner af klassiske Aggro deck.

HIDSIG, FORDÆRVET OG FULD AF GIFT

Hvor den klassiske Infect-arketype er præget af at være et Tempo deck med elementer af Boggles – altså spil et billigt creature, der kan pumpes til skyerne, og forsvar det med hexproof-effekter og counterspells – så giver de nye kort fra ONE os mulighed for at udforske mere klassiske aggro builds med en Poison-slagside.


Black Poisonous Mold (BG Aggro)

: 35,63 % | : 62,07 % | Gennemsnitlig mana value: 2,13

Creatures: 33 | Instants og Sorceries: 25 | Artifacts og Enchantments: 12 | Lande: 30

Det første build, jeg vil kigge nærmere på, er en Black Mold variant. Denne arketype handler om at spille små og aggressive creatures, der vinder på deres rå mængde, snarere end på hver især at være gode value creatures. Her har jeg dog forsøgt at krydre opskriften delvist med nogle dyr, der kan udfylde forskellige roller, herunder at bidrage til mængden af Poison counters, som modstanderen forgiftes med og at kunne udfylde væsentlige utility-funktioner (removal, Proliferate, recursion osv.), samt enkelte semi-store beaters, der kan discardes og reanimates, så de kan komme ud tidligere. Antallet af dyr er også lidt lavere end i klassisk Black Mold for at gøre plads til pump spells og effekter, der giver Poison for at binde decket bedre sammen.

Decket spiller billige klassiske Infect-dyr som Glistener Elf, Blight Mamba og Plague Stinger, men også en række nye kort som Bloated Contaminator, Karumonix, the Rat King og den nye superstjerne Venerated Rotpriest. Hvorom de nye kort ikke tager ligeså godt imod pump spells og combat tricks som Infect-dyrene fra Scars of Mirrodin block, så bidrager de med nye vinkler og utility. F.eks. Giver Bloated Contaminator mulighed for at supplere combat damage med Proliferate, rottekongen leder efter kort som Ichor Rats, Septic Rats og den nye Blightbelly Rat og gør dem bedre (man kan også spille Changelings som Masked Vandal og Realmwalker for at øge chancen for hit), og Venerated Rotpriest giver decket mere modstandsdygtighed og nye akser at angribe modstanderen fra.

Dertil giver Eldritch Evolution og reanimate vinklen en mulighed for at overraske modstanderen med store Haste trusler som Putrefax og Tyrranax Rex. Men der er få ting, der føles så sprødt, som at svinge ind med sin Bloated Contaminator og target den med Tainted Strike inden skade, så man ender med at give 7 Poison counters (Infect, Toxic 1 og Proliferate) og endnu bedre, hvis man kan krydre det med endnu en pump spell. Alt i alt et sjovt aggro deck, der kan vinde ud af det blå, og som har mere interaktion og mulighed for at styre uden om modstanderens svar end et klassisk Black Mold deck.


WG Poison & Taxes (WG Aggro)

: 44,16 % | : 55,84 % | Gennemsnitlig mana value: 2,26

Creatures: 39 | Instants og Sorceries: 15 | Artifacts og Enchantments: 12 | Planeswalkers: 3 | Lande: 31

Dette deck er en Death & Taxes variant, som benytter sig af Poison som den primære drivkræft i form af Infect, Toxic, Corrupted og Proliferate abilties. Det benytter sig dog også af, at Poison deck har fået en række nye utility creatures i ONE, som leger med de Hate Bear-temaer, som klassisk DnT benytter sig af. F.eks. kan Annex Sentry både agere Fiend Hunter til mindre artifacts og creatures, men samtidig hjælpe med Poison-planen. Cankerbloom er en glimrende Qasali Pridemage til de deck, der anvender counters, og så udgør den i modsætning til f.eks. Reclamation Sage et godt target for Lurrus of the Dream-Den, så man også kan anvende dens Proliferate-effekt tur efter tur, når man skal have de sidste Poison counters ind. Den førnævnte Venerated Rotpriest giver Poison en taxing-effekt, der gør, at modstanderen skal overveje grundigt, hvad de vil forsøge at fjerne og hvordan, og Skrelv, Defector Mite er en slags Mother of Runes-variant, som ikke alene kan beskytte ens dyr, men også giver dem Toxic 1 og Hexproof fra en farve frem for Protection, som gør det nemmere stadig at target sine egne dyr f.eks. med pump spells eller andre effekter.

Derudover giver hvid også adgang til Stoneforge Mystic, og man kan derfor spille f.eks. Umezawa’s Jitte og Batterskull, men jeg har også valgt at inkludere Grafted Exoskeleton og Grafted Wargear for at give decket flere vedvarende pump-effekter, og samtidig holde antallet af combat tricks lavt for derved at give plads til flere creatures.

En DnT variant af Poison giver mulighed for at spille ud fra en aggressiv plan, hvor man samtidig kan skifte gear og være mere reaktiv eller spille op imod midrange strategier. F.eks. får man nye måder at true modstanderen på og holde dampen oppe med Norn’s Decree, Skrelv’s Hive og Ajani, Sleeper Agent, og her ser vi virkelig, hvordan Poison kan spilles i mere horisontale strategier end traditionelt. Derfor har jeg også valgt at inkludere Triumph of the Horde og Garruk Wildspeaker som Overrun-effekter, så man kan bryde board stalls i mere grindy kampe.

Gruul Infect (RG Aggro)

: 34,74 % | : 65,26 % | Gennemsnitlig mana value: 2,41

Creatures: 38 | Instants og Sorceries: 25 | Artifacts og Enchantments: 6 | Planeswalkers: 3 | Lande: 28

Rød har det allersvageste udvalg af Infect og Toxic kort, og der findes heller ikke mange stærke Proliferate kort i rød, så her trækker grøn en stor del af læsset. Det sagt, så kan Rød noget andet, som bidrager til arketypens styrke, og det er pump spells, haste-effekter og removal. Man kan også overveje at krydre decket med Wither-effekter f.eks. Soul-Scar Mage, Stigma Lasher og Puncture Blast for bedre at kunne udnytte Proliferate-effekter, men det er en smagssag.

Jeg har valgt at spille de klassiske, lidt uspektakulære Infect creatures og har også inkluderet Razor Swine og flere artifact creatures med Infect så som Plague Myr og Necropede, men ellers er decket fyldt med pump spells og effekter f.eks. Blood Rush-dyr fra RTR block og mere gentagelige effekter som f.eks. Ogre Battledriver og Reckless Stormseeker. Der er også flere mellemstore creatures, som kræver, at vi ramper med Moxes, mana dorks og mana bursts, så vi kommer hurtigt fra start. Det giver os også mulighed for at bruge Eldritch Evolution og Natural Order til at hente ting som Xenagos, God of Revels, Putrefax, Tyrranax Rex og Pathbreaker Ibex, fordi vi kan begynde med en betydelig tilstedeværelse på bordet.

Dette deck minder lidt mere om en fusion mellem Gruul Aggro og klassisk Infect, og vi har heller ikke et kæmpe udvalg af nye kort, der hjælper vores strategi. Derfor har jeg heller ikke inkluderet alt for mange Toxic-dyr, da vi ikke kan trække på så mange relevante synergier med Toxic eller Corrupted. Til gengæld får vi flere Berserk-lignende effekter som f.eks. Temur Battle Rage og Unleash Fury, og det er jo heller ikke værst.


Idéer, som indtil videre er efterladt på tegnebordet er: Rakdos Infect med Wither og Reanimation som undertemaer; samt Boros Infect med Equipment som undertema. Desværre findes der ikke nok gode 1 mana Infect eller Toxic dyr i nogen farve til, at man kan tillade sig at give den hele armen med Infect i nogen monofarvede tilgange, og det man får ved at spille to eller tre farver er som regel en bedre synergi, der opvejer, at Infect-dyr som udgangspunkt ikke har et særligt højt power niveau. Dog synes Grøn at være fællesnævneren for de bedste aggro deck inden for Poison-kategorien, og Grøn viser sig nok også at være den bedste farve til monofarvede Poison deck.

Det er dog værd at nævne, at Canlanders Benjamin Wheeler mener, at det bedste Infect deck generelt er Jund Infect, og man kan se hans liste her, der blev lavet, inden vi fik adgang til kort fra ONE. Ydermere, så vi også en deltager i Cockatriceligaen spille Bant Infect i Forårssæson 2022, og listen kan findes her.


Det var alt for denne gang, men følg med i denne lille miniserie, hvor vi næste gang ser nærmere på Midrange, Ramp og Control deck, der anvender Poison som en del af sin plan.

Referat af møde i Regel- og Pointråd 13/1, 2023

Fredag d. 13. januar 2023 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 1. Revision af Point- og Watchlisten
 2. Årsmesterskab 2022
 3. Cockatriceligaen
 4. Årets første papturnering

Vi bød også Esben Mølgaard velkommen til rådet og havde stor fornøjelse af hans indsigt i andre formater som f.eks. vores søsterformat Canadian Highlander samt cEDH, Modern og Legacy.


ÆNDRINGER I POINTLISTEN OG WATCHLISTEN

Ved mødet i oktober foretog vi to ændringer i Pointlisten, navnlig Demonic Consultation +1 (1) og Spellseeker +1 (2), men netop disse to kort blev genbesøgt i en større overhaling af Pointlisten med henblik på at finde en bedre balance bl.a. i blå-baserede deck i forhold til resten af metaen. Det har længe været rådets mission at give midrange- og aggro-strategier bedre betingelser uden samtidig helt at kvæle de hidtil dominerende strategier – kontrol og combo – så ved dette møde foretog vi et større indgreb, samtidig med at vi kiggede på pointforholdet mellem kort med lignende effekter i de nævnte arketyper.

De følgende ændringer blev foretaget i Pointlisten:

Det første, vi talte om, var som sagt en ombalancering af “blå”, der især har været centreret omkring kort som Ancestral Recall og Time Walk det seneste år. For at gøre det mindre attraktivt at dedikere så stor en del af sine point til et af disse to kort, valgte vi derfor at lave en såkaldt “blå pakke”, der gjorde Ancestral Recall og Treasure Cruise dyrere, samt at vi placerede Sailors’ Bane på Watchlisten til +1 (1). Sailors’ Bane er et kort, der er blevet spillet som en ekstremt effektiv win condition – ikke mindst i december turneringen i Across-the-Board, hvor kortet dukkede op i toppen af pointtavlen i et bredt udvalg af blå-rød baserede deck. Der var ikke helt enighed om, hvor vidt kortet fortjente point, men vi blev enige om at holde øje med kortet. På trods af at seletøjet blev strammet til, blev der dog stemt for, at vi i samme omgang skulle fjerne Jace, the Mind Sculptors ene point delvist fordi kortet ikke regnes for helt så undertrykkende, som det engang var. Der drejer sig bl.a. om kortets høje mana cost, manglende evne til at forsvare sig selv, samt at alle farver har fået flere svar imod Planeswalkers. Overordnet set var det dog målet at reducere blå decks evne til at holde hånden fyldt med svar. Det betyder nok ikke, at deck med Ancestral Recall helt forsvinder fra metaen, men det kan betyde, at der er længere imellem dem.

I forlængelse af den såkaldte “blå pakke” kiggede vi også på tre primært blå-baserede combo-strategier: Spellseeker og Time Walk combo; Thassa’s Oracle combo; og Storm. I tilfældet af førstnævnte mente Rådet, at comboen fortjente mindst ét point ekstra, men måtte diskutere sig frem til, hvilket af de to kort – Spellseeker og Time Walk – der måtte straffes. I sidste ende blev det vedtaget, at Spellseeker var mere anvendeligt på tværs af strategier, og at kortet ikke blev helt uspilleligt i andre deck arketyper, hvis det blev sat op til 3 point, men at man dog ville være nødsaget til at være mere kreativt med pointene, hvis man skal bruge kortet. Rådet kunne derimod godt lide Time Walk på 6 point, da det så stadig ville være attraktivt at spille det “fair” f.eks. i tempo deck, der ikke ude på at tage uendelige ture. Det blev dog vedtaget, at Time Walk skulle tilføjes til Watchlisten til +1 (7) med henblik på at holde øje med, om comboen skulle sanktioneres yderligere.

I tillfældet af Oracle combo valgte rådet ikke at tilføje point til comboen, men i stedet at bytte rundt på pointene. F.eks. blev det vedtaget, at Tainted Pact fortjente det ene point mere end Demonic Consultation, da det er et kort, som fungerer bedre som en effektiv tutor, og derfor også kan anvendes som tutor i andre arketyper. At Demonic Consultation er et hurtigere combo payoff var den oprindelige motivation bag at pointgive kortet ved sidste møde, men Rådet vurderede, at det gav mere mening at placere dette point på Tainted Pact, da kortet har mere anvendelighed i flere situationer med en betydeligt mere overkommelig omkostning.

Der har været tilløb til at se flere Storm deck, der anvender enten Underground Breach eller Yawgmoth’s Will, og netop sådanne to deck tog første- og andenpladsen ved turneringen i ZZ Games tilbage i marts 2023. Dog var der bred enighed om, at Underground Breach har mere anvendelighed og er nemmere at combo af med. Det er også et kort, der er nemmere at tilegne sig, og derfor er der større potentiale for at se kortet både i Storm, andre combo-arketyper eller sågar i mere fair deck som f.eks. Burn eller Prison. Derfor valgte vi at bytte rundt på pointene, så de reflekterer det, som rådet opfatter er kortenes reelle styrkeniveauer i formatet her og nu.

Sidst men ikke mindst var der en længere diskussion om Oko, Thief of Crowns, som blev stemt ind på Pointlisten for et år siden efter Årsmesterskab 2021. Selvom der er bred enighed om, at kortet er fejldesignet, og at tallene på kortet er helt forkerte og meget voldsomme, og selvom at kortet bestemt har en tendens til at stikke af med spillet, så har formatets power niveau og generelle tempo gjort, at Oko ikke anses for at være helt så stærkt et kort, som da det blev trykt. Det drejer sig igen om (som nævnt ved pointændringen af Jace, the Mind Sculptor), at alle farver har adgang til langt flere anvendelige svar, og at Planeswalkers ofte ikke kan konkurrere med creatures med gode ETB-evner på hastighed i 2023. Derfor valgte vi at sætte kortet ned med et point samtidig med, at vi dog tilføjede det til Watchlisten.

ÆNDRINGER I WATCHLISTEN

 • Demonic Consultation – tilføjes +1 (1)
 • Oko, Thief of Crown – tilføjes +1 (2)
 • Sailors’ Bane – tilføjes +1 (1)
 • Skullclamp – fjernes fra listen
 • Time Walk – tilføjes +1 (1)
 • Wrenn and Six +1 (1)
 • Unfinity-sættet – fjernes fra Watchlisten

ÅRSMESTERSKAB 2023

Pga. forsinkelser i planlægningen valgte vi at udskyde Årsmesterskabet til d. 19. eller d. 26. februar for at sikre, at flest mulige af de kvalificerede spillere får mulighed for at deltage. Indtil videre leger vi med tanken om at arrangere turneringen, så den bliver afholdt i Across-the-Board i Ballerup eller et lignende sted, så der ud over selve mesterskabsturneringen vil være mulighed for andre spillere at komme og kigge på, samt selv at spille Highlander. Vi opfordrer alle, der kunne være interesserede i at dukke op og hjælpe os med at lukke 2022, heppe på detalgerne og fejre Årsmester 2023 med manér.

Den planlagte dato betyder desuden, at de kvalificerede deltagere vil have mulighed for at inkludere kort fra det kommende sæt Phyrexia: All Will Be One og de tilhørende commander produkter i sine deck.

De kvalificerede er som følger efter seed:

 • 1. Daniel B – (Årsmester 2023; Baltzermester 2022; Across-the-Board mester 2022)
 • 2. Bent H – (ZZ Games mester 2022; Cockatriceliga 2022 Sommer- og Efterårsmester)
 • 3. Jannik L – (Cockatriceliga 2022 Vintermester)
 • 4. Asbjørn J – (Cockatriceliga 2022 Forårsmester)
 • 5. Mathias K-S – (kvalificeret på point)
 • 6. MGL – (kvalificeret på point)
 • 7. Tobias K – (kvalificeret på point)
 • 8. Morten J – (kvalificeret på point)

COCKATRICELIGAEN

Der blev ikke foretaget nogen ændringer i Cockatriceligaen. Bent Hemmingsen fortsætter som TO for ligaen i år 2023, og den næste sæson begynder 30. januar og løber seks uger frem til d. 12. marts 2023. Playoff bliver spillet søndag d. 26. marts fra kl. 12.

Det vil så også sige, at kort fra Phyrexia: All Will Be One vil være tilgængelige efter første udskiftning mellem uge 2 og 3 af ligaen til d. 13. februar og fremefter.

Der er tilmelding til ligaen i ugen op til dvs. fra d. 23. januar og helt frem til søndag d. 30. januar kl. 23:59. Hold øje med Discord og Facebook-gruppen for link til tilmeldingsformular.


ÅRETS FØRSTE PAPTURNERING

Der er endnu ikke mange detaljer at dele herom, men Turneringsgruppen planlægger årets første turnering d. 11. eller 12. marts. Mere herom, når detaljerne begynder at være på plads.


DELTAGERE

 • Bent, Daniel, Esben, Jannik og Tobias.

Referat af møde i Regel- og Pointråd 6/10, 2022

Torsdag d. 6. oktober 2022 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 1. Revision af Point- og Watchlisten
 2. Spørgeskemaundersøgelse om spillerbasens holdninger
 3. Cockatriceligaen
 4. Efterårsturnering
 5. Fastlagt dato for Regel- og Pointrådsmøder

ÆNDRINGER I POINTLISTEN OG WATCHLISTEN

Der blev foretaget to ændringer i Pointlisten d. 6. oktober, nemlig Demonic Consultation +1 (1) og Spellseeker +1 (2).

Scandinavian Highlander indbyder ligesom de andre Highlander-formater og lignende formater som cEDH til at være hjem for meget effektive og kraftfulde comboer, der kan være svære at interagere med. Dette er især i kraft af formaternes store kortpulje, og i konteksten af en meta med hurtige og veltunede aggro deck og kvælende control deck er de bedste combo deck også nødt til at være ekstremt effektive og hurtige. Det gør det svært for midrange deck at finde et ben at stå på, især hvis ikke man spiller farver, der giver mulighed for at spille counter spells, at forstyrre tutoring, at plage modstanderens manabase eller på anden vis at forstyrre combo deckets fremtur. Derfor vil man ofte stå i en situation, hvor man taber til, at modstanderen lægger sin kabale, inden “fair” deck har en chance for rigtigt at komme i gang. Da vi i Regel- og Pointrådet ønsker, at der skal være en sund balance imellem arketyperne og en rimelig repræsentation af dem alle, har vi derfor valgt at fortsætte med at slå hårdt ned på nogle af de vigtigste combo-elementer, og her bliver især Thassa’s Oracle-baserede deck ramt.

Pointrådet var på forhånd forberedte på at give mindst ét ekstra point til Oracle-comboer, især de blå-sorte varianter, men der var en længere diskussion om, hvor vidt det var Demonic Consultation, Tainted Pact eller om sågar Thassa’s Oracle igen skulle stå for skud. Argumentet for Demonic Consultation var, at kortet er et hurtigere og mere effektivt komponent i afviklingen af comboens win condition, hvorimod argumentet for Tainted Pact gik på, at det er en bedre tutor, som kan bruges både i decket og andre steder som en instant speed tutor til at finde netop det, spilleren har brug for. Der var på den anden side også et argument for, at Tainted Pact ville miste sit appel som tutor i andre typer af deck, hvis kortet havde point. Så der var altså ikke udpræget enighed om, hvilket kort der skulle have pointet, men via afstemning besluttede flertallet, at Demonic Consultation blev tilføjet til Pointlisten til +1 (1).

Et andet komponent i visse Oracle deck har været Spellseeker, men kortet har i andre Highlander-formater også indgået i Birthing Pod combo deck, Ephemerate value-comboer og har til og er til med blevet det vigtigste komponent i sin egen deck-arketype, der er centreret omkring at taget et uendeligt antal ture med Ephemerate, Time Walk, Neoform og Timeless Witness eller Archeomancer. Der er til og med kommet Micromancer i Dominaria United, der giver Neoform/Pod Chain-comboer endnu et komponent, som til og med ville kunne hente førnævnte Demonic Consultation, hvis i stedet for at gå efter Time Walk vælger Thassa’s Oracle-vejen. Tre mana tutors, som er begrænsede, plejer generelt ikke at blive sanktioneret så hårdt i Scandinavian Highlander, men når de sidder på creatures, som kan snydes i spil med kort som Flash eller Neoform, og derefter kan blinkes og/eller reanimates, og som er nemme at finde med en række creature tutors, så bliver de ret nemt til ekstremt effektive elementer, der kan samle alle de komponenter, som combo-deck skal brug for at afvikle både sin plan A, B og C. Her ligger Spellseeker rigtig lunt i svinget i forhold til Imperial Recruiter og Recruiter of the Guard, fordi netop hvid og rød p.t. ikke har en ligeså effektiv creature-baseret combo, der kan måle sig med Oracle combo. Vi vælger derfor at sætte Spellseeker op med et point, altså +1 (2).

Det skal nævnes, at vi bliver ved med at holde øje med især combo deck og deres plads i metaen fremadrettet, men det er heller ikke gået forbi Rådets næse, at der i nyere tid er kommet flere redskaber til at besvare tutoring og triggered abilities via Stifle-effekter og andet, og disse kan altså også være med til at holde combo deck i kort snor, og måske helt lukke ned for dem. Derfor tager vi blot inkrementelle skridt på vej til at sanktionere combo arketyperne.

ÆNDRINGER I WATCHLISTEN

Vi valgte at fjerne Karakas +1 (1) og Sensei’s Divining Top +1 (2) fra Watchlisten. Karakas ser ikke ligeså meget spil på tværs af farverne, som man kunne have frygtet, og selvom det kan føles undertrykkende at sidde over for Karakas, når man spiller mange Legendary creatures – og nu bliver der også trykt flere og flere gode Legendary creatures i de nyere sæt – så er det også et godt svar til ting som Ragavan, Nimble Pilferer og Dark Depths comboen, der generelt kan være svær at interagere med for visse deck. Et point kan gøre forskellen på, om man inkluderer Karakas i deck, der måske ellers kan have svært ved at interagere med den slags, så vi vælger at fjerne kortet fra Watchlisten.

Der var også en generel stemning af, at Sensei’s Divining Top – selvom det er et meget stærkt kort – ikke har vist sig at være så problematisk, at det fortjener et ekstra point i den nuværende meta. Snurretoppen kan både trække spillet i langdrag og trække spillere ud af håbløse situationer, og derudover er kortet enormt svært at interagere med for mange deck. Det sagt, så var der ikke stemning for at beholde kortet på Watchlisten, så det fjernes.

Der blev også talt om de andre kort på Watchlisten dvs. Skullclamp +1 (1), Tainted Pact +1 (1) og Wrenn and Six +1 (1), men uden at diskussionerne udløste ændringer. I stedet for Tainted Pact blev det Demonic Consultation, der – som nævnt ovenfor – endte med at få et point. Dog beholder vi Tainted Pact på Watchlisten for at vurdere, om det er nødvendigt at sanktionere Oracle combo yderligere. Størstedelen af Rådet mente ikke, at vi havde set Skullclamp eller Wrenn and Six i nok deck til, at det gav mening, at give kortene point, men der var bred enighed om fortsat at holde øje med dem. Skullclamp kan være en lidt for effektiv måde at trække kort på til prisen i aggro, Death & Texas, Aristocrats og lignende, og det er kun blevet bedre, efter Urza’s Saga er kommet til. Wrenn and Six giver både Lands-varianter og Gruul-baserede midrange deck en værktøjskasse, der kan fjerne små dyr, sørge for, at man aldrig misser land drops, eller at man kan få sine Horizon-lande, Cycling-lande, Channel-lande eller Strip Mine/Wasteland tilbage og derved låse modstanderen fra forskellige vinkler eller at kunne trække ekstra kort. Få Rådet repræsenterer det et kort, der kan udgøre en vinkel, hvorpå man kan holde Lands deck lidt i snor, fordi de ofte vinder på Land Destruction og card advantage, og fordi det har været svært at sanktionere arketypens brede adgang til ekstremt stærke kort, som ofte kan være svære at interagere med. I denne omgang har vi dog valgt ikke at give point til nogen af disse kort.

Tre ændringer blev foreslået til Pointlisten og Watchlisten i form af Basalt Monolith, Jace, the Mind Sculptor og Mana Drain. Basalt Monoliths inklusion på Pointlisten peger tilbage på formatets spæde begyndelse, hvor Basalt Monolith comboer blev spillet vidt og bredt. Som formatet modnedes, og dets spillere udviklede sig som deckbyggere, blev den slags strategier færre og færre, men Rådet vurderede dog, at Basalt Monolith alligevel fortjener sit point, fordi det i modsætning til kort som Grim Monolith har mange veje til uendelig mana, og at selv med den forholdsvis lille investering på 1 point tvinger spillerne til at dedikere sig lidt mere til denne strategi, hvis man ønsker at inkludere uendelige mana comboer i sit deck.

Der var et ønske fra spillerbasen om, at man kiggede på Jace, the mind Sculptor og Mana Drain med henblik på henholdsvis at fjerne det førstnævnte kort fra Pointlisten og at øge det sidstnævnte korts point. Der var en længere diskussion om, hvor vidt Jace fortjente sit point til sammenligning med planeswalkers på Pointlisten og Watchlisten, navnlig Oko, Thief of Crowns og Wrenn and Six samt planeswalkers som Teferi, Time Raveller, der endnu ikke er at finde på nogen af listerne. Der var dog ikke stemning for at fjerne Jace fra Pointlisten, men i stedet tilføjede vi kortet til Watchlisten til -1 (0). Mana Drain var der derimod hverken stemning for at øge point på eller at tilføje til Watchlisten til +1 (2), så kortet forblev urørt.

Til sidst havde vi en diskussion om, hvordan vi skulle forholde os til Universes Beyond kort med limited print og Unfinity sættet, der nu inkluderer “Un”-kort, som er legale i Eternal-formater. Universes Beyond kortene forbliver legale i Scandinavian Highlander bl.a. på grund af vores proxy-regler, der udgør en måde, hvorpå vi kan tillade spillerne at finde vej rundt om eksklusive kort med begrænset oplag og kort med høje priser.

Unfinity-kortene fik dog ikke mange varme ord med på vejen, og en bekymring herskede om, at vi potentielt set nu skal til at introducere nye elementer, der kan øge graden af kompleksitet og forvirring uden et rimeligt payoff fra et gameplay perspektiv. De kan både forsinke spillet og skabe yderligere uvished i et allerede kompliceret format, og det er især problematisk i turneringssammenhænge. Det drejer sig især om de såkaldte “Stickers” og “Attractions”. I første omgang forholder Rådet sig afventende, men efter forslag fra et medlem af Rådet, vælger vi at sætte hele Unfinity sættet på vores Watchliste, så vi kan beslutte os for, om der er grobund for bekymring og sanktioner, når (eller hvis) vi ser kortene sprede sig og blive spillet i andre formater.


SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE

I ugen op til mødet i Regel- og Pointrådet blev der foretaget en spørgskemaundersøgelse iblandt spillerbasen om spillernes eget spilleradfærd, tilfredshed med formatet, inklusion, spilmuligheder (fysisk og digitalt), Pointlisten og andet.

Der var generelt en meget positivt stemning vedrørende formatet og spillermiljøet, dog med enkelte bemærkninger om, at formatet var præget af for meget combo. Der var også generelt et ønske om flere begivenheder både kompetitive turneringer (både fysisk og online) og mere afslappede spildage.

Rådet har diskuteret svarene og vil forsøge at inkludere dem i vores beslutninger fremover.


COCKATRICELIGAEN

Der blev ikke foretaget nogen ændringer i Cockatriceligaen. Bent Holshagen Hemmingsen fortsætter som TO for ligaen i næste sæson, og den vil blive afviklet fra d. 10. oktober til d. 20. november 2022. Playoff vil blive spillet søndag d. 27. november kl. 12.

Rådet talte om muligheden for at afvikle Playoff-kampe på egen tid og forskudt, men forslaget blev skudt ned af TO på baggrund af, at det skaber en del merarbejde og fjerner fornemmelsen af, at Playoff spilles som en turnering, gør det sværere at optage og overvåge, samt gør det sværere for tilskuere at se med.


EFTERÅRSTURNERING

Der planlægges en åben og pointgivende fysisk turnering i slutningen af oktober/starten af november. Datoen er som antydet endnu uvist, og det samme gælder stedet, men turneringsgruppen arbejder på at få detaljerne på plads snarest.


FASTLAGT DATO FOR REGEL- OG POINTRÅDSMØDER

Til sidst blev det vedtaget, at datoer for møder i Regel- og Pointrådet fastlægges fra møde til møde, så man kender datoen i god tid, og så vi kan offentliggøre datoen for spillerbasen, hvis individer skulle have lyst til at byde ind med forslag, forespørgsler eller kritik.


DELTAGERE

 • Bent, Daniel, Jannik og Tobias.

Referat af møde i Regel- og Pointråd 17/7, 2022

Søndag d. 17. juli 2022 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 1. Revision af Point- og Watchlisten
 2. Cockatriceligaen
 3. Turneringsgruppen
 4. Planer for efteråret
 5. Roller og stedfortrædere
 6. Repræsentation i forskellige dele af landet
 7. Økonomi
 8. Casual events med mulighed for at spille andre formater
 9. Duel Masters kort som “officielle” proxies
 10. Opfordring til at bruge Discord til byt, handel og lån

 • REVISION AF POINT- OG WATCHLISTEN: Vi diskuterede ændringer i Watchlisten og Pointlisten.
  • ÆNDRINGER I POINTLISTEN:
   • Merchant Scroll +1 (1)
   • Thassa’s Oracle +2 (3)
  • TILFØJELSER TIL WATCHLISTEN:
   • Sensei’s Divining Top +1 (2)
   • Tainted Pact +1 (1)
   • Wrenn and Six +1 (1)
  • FJERNES FRA WATCHLISTEN:
   • Paradox Engine +1 (1)
   • Ragavan, Nimble Pilferer +1 (1)
   • Wishclaw Talisman -1 (0)

Ændringer i Pointlisten

Der var to ændringer i Pointlisten: Merchant Scroll +1 (1) og Thassa’s Oracle +2 (3).

I Regel- og Pointrådet kan vi godt lide at lege med ilden, og vi har før fjernet point fra “farlige” kort for at gøre spillerbasen mere opmærksomme på dem og for at opfordre folk til at brygge mere. I april 2021 fjernede vi Merchant Scrolls point, og der skulle så gå over et år, før vi begyndte at se folk udnytte det. Det var især sammen med Ancestral Recall, at Merchant Scroll viste sit potentiale, da kortets noget begrænsede evne til at søge library’et igennem ikke har vist sig at være vanvittigt anvendeligt i metaens dominerende combo decks, der ofte foretrækker blå Sorceries eller Instants i andre farver end blå som payoffs. Den manglende fleksibilitet har også gjort, at kortet ikke blev spillet over Spellseeker. Det sagt, var det dog muligheden for at spille en slags ekstra Ancestral Recall, der gjorde, at vi besluttede os for give kortet point igen. Det var enten Scroll eller Recall, og Scroll tilbage på 1 virkede mere fornuftigt end Recall tilbage på 7.

Det kommer nok ikke som den store overraskelse for folk, at Thassa’s Oracle en dag skulle genbesøges, og den dag blev altså ved dette møde. Oracle combo har ikke været allestedsværende, men kortet var dominerende ved Martsturneringen, og vi har siden set nye deltagere iblandt spillerbasen forsøge at knække kortet på nye måder. Det vildeste eksempel må siges at være en kombination af Time Vault, Painter’s Servant og Thassa’s Oracle comboerne, der virkelig viste, hvordan man kan komme uden om Oracle combos klassiske udfordring med at jonglere point, når man samtidig skal have en høj densitet af tutors for at holde tempoet højt. At der inden for det seneste år-halvandet er blevet trykt nye tutors og cantrips gør, at Oracle-orienterede arketyper er blevet stærkere, så pludselig står vi i en ny situation, og samtalen kom også vidt omkring. Der var tale om at lave en pointpakke på 3 point fordelt ud over Oracle, Demonic Consultation og Tainted Pact, men i sidste ende endte vi kun at straffe Thassa’s Oracle ved at hæve kortet fra 1 til 3 point.

Ændringer i Watchlisten

TRE KORT FJERNET FRA WATCHLISTEN: Paradox Engine, Ragavan, Nimble Pilferer og Wishclaw Talisman.

Paradox Engine er et kort, som kan være svært at vinde over, når først det er på bordet, da kampen ofte er færdig den tur på trods af, at turen som regel snegler sig videre i et ekstra kvarter. Kortet blev dog i diskussionen sammenlignet med Fastbond, der også udgør en motor, som kræver en del komponenter for at kunne spinde. Vi besluttede derfor, at kortet i sig selv ikke var værd at straffe, da det i højere grad drejer sig om at kigge på hurtig mana og tutors, og da Paradox Engine deck ikke har domineret metaen på noget tidspunkt, og da disse deck allerede er ramt af en aggressiv pointgivning, valgte vi at fjerne kortet fra Watchlisten til +1 (1).

Den flabede abe Ragavan tog verden med storm, da den blev opgraderet fra token til kort i Modern Horizons 2 sidste år. Rådet blev enige om, at selvom kortet gør en masse for en meget lille omkostning og lægger et voldsomt pres på bordet, så garanterer det bestemt ikke en sejr, når kortet kommer på bordet. Derfor ser vi ingen grund til at behandle Ragavan, Nimble Pilferer som en trussel imod formatet p.t. Kortet fjernes fra Watchlisten til +1 (1).

Vi har i længere tid diskuteret muligheden for at sætte Wishclaw Talisman ned fra et point til nul, da kortet ikke rigtigt har set spil. Med en indstrømning af nye combo-deck, herunder flere Time Vault deck, besluttede vi os dog for, at det var for risikabelt at gøre denne potentielt meget stærke tutor gratis at spille. Kortet fjernes derfor fra Watchlisten til -1 (0).

TRE TILFØJELSER TIL WATCHLISTEN: Sensei’s Divining Top, Tainted Pact og Wrenn and Six.

Da vi i sin tid valgte at give Sensei’s Divining Top et point fra nul, var flere medlemmer af Regel- og Pointrådet forbløffede over, at kortet ikke havde fået point på vores Canadiske venners liste. Kortet indgår i comboer og synergier med bl.a. Counterbalance og Mystic Forge, men det er den rå styrke i kortfiltreringen, som gør det muligt for deck i alle farver, at kunne trække sig ind i svar og trusler med høj effektivitet. Det er kun blevet vildere, efter Urza’s Saga blev trykt, og derfor vælger vi at sætte kortet på Watchlisten til +1 (2).

I et forsøg på at holde Oracle combo i snor blev det diskuteret, om vi skulle give point til kort som Demonic Consultation og Tainted Pact, men da alle pointene endte på selve Thassa’s Oracle, besluttede vi os for, at Demonic Consultation ikke behøvede point, da det ikke bliver spillet andre steder i Scandinavian Highlander. Tainted Pact derimod ser spil i visse andre deck, og kortet er – ud over en win condition – også en ekstremt effektiv tutor, så derfor vælger vi at tilføje kortet til Watchlisten til +1 (1).

Sidst men ikke mindst så har Wrenn and Six før været af og på Watchlisten nærmest lige siden begyndelsen af formatet. Med flere og flere lands-orienterede deck i metaen, der i øvrigt har haft bedre og bedre resultater til turneringer og i Cockatriceligaen, har vi valgt at kigge arketypens kort igennem, og her er Wrenn and Six en meget billig Planeswalker, som både gør det svært for 1 toughness creatures at overleve, sørger for, at man ikke misser et landdrop, og garanterer, at kort som Wasteland, Strip Mine og Boseiju, Who Endures kan fortsætte med at undertrykke modstanderen på en demoraliserende facon tur efter tur. Derfor tilføjes kortet til Watchlisten til +1 (1).

Alle ændringer blev vedtaget med øjeblikkelig effekt, og både Pointlisten og Deck Validatoren på siden her er blevet opdateret.


 • COCKATRICELIGAEN

Der var en del uklarheder i afviklinger af Forårssæsonen, hvor ansvaret for forskellige opgaver skiftede hænder flere gange. Bent Holshagen Hemmingsen har derfor meldt sig som ansvarlig for Cockatriceligaen i Sommersæson 2022. Hvis man har spørgsmål angående ligaen og sæsonen, der begynder d. 25. juli og kører i 6 uger indtil d. 4. august, bedes man henvende kontakt til Bent via Discord.

Ved mødet tilbage i april vedtog vi som forsøg at spille med blinde pairings, sådan så de tilladte udskiftninger i et langt mindre omfang blev foretaget med henblik på at meta-game imod modstanderne med næsten perfekt information, og i stedet skete for at spillerne løbende kunne forbedre sine decklister og eksperimentere med nye kort. Der var generelt bred enighed om, at dette tiltag var en god retning for ligaen, så dette tiltag fortsætter.

Til gengæld var der medlemmer af Regel- og Pointrådet, som fandt det problematisk, at man havde lov til at foretage udskiftninger inden Playoff, og efter en livlig diskussion blev der stemt om, hvor vidt vi skulle låse decklisterne efter sidste udskiftning. Det blev derved vedtaget på prøve i Sommersæson 2022, at spillernes decklister låses efter udskiftningerne mellem uge 4 og 5. Dvs. at den liste, som man spiller med i uge 5-6, derfor er den liste, man kvalificerer sig med til Playoff uden mulighed for at foretage yderligere ændringer inden.


 • TURNERINGSGRUPPEN

Tobias Erik Alexander Andersen udtræder af Turneringsgruppen.

Turneringsgruppen planlægger ny dato i august/september til turneringen i Baltzer Games, der blev udskudt fra maj/juni.

Møn-turneringen er eftersigende stadig under planlægning, og der er ifølge Møn-gruppen ikke noget konkret på plads endnu. Vi vender tilbage med flere oplysninger, når brikkerne falder på plads.


 • PLANER FOR EFTERÅRET

Der blev diskuteret tidlige planer for årets tredje og sidste fysiske turnering senere på efteråret.

Inden årets begyndelse og efter Årsmesterskab 2021 vedtog vi, at Cockatriceligaen kun fik to direkte kvalifikationer til Årsmesterskab 2022, så der stadig ville være mulighed for at kvalificere sig via point for de spillere, som har vist deres dedikation og deltaget i adskillige events året igennem. Efter sommer- og efterårssæsonerne af Cockatriceligaen er blevet spillet færdig, og vi har fundet sæsonernes mestre via de to Playoffs, vil der blive arrangeret en kvalifikationsbegivenhed, hvor Vintermesteren Jannik dyster imod Forårsmesteren Asbjørn om en plads til Årsmesterskabet, og det samme gælder den kommende Sommermester, der dyster imod den kommende Efterårsmester. Til disse kampe er der frie decklister, som ikke er bundet til de lister, som spillerne hver især har vundet Playoffs med. Spillerne kan altså frit vælge en ny deckliste til deres kamp.


 • ROLLER OG STEDFORTRÆDERE

Det er blevet vedtaget, at alle roller med ansvar skal forbindes med en stedfortræder og en handlingsplan for, når vedkommende, der har denne rolle – af den ene eller anden årsag – ikke kan håndtere sit ansvarsområde.

Der skal være adgang til og vejledning for al infrastruktur for samtlige medlemmer af Regel- og Pointrådet. Dette omfatter især Google Drive, hjemmeside, Youtube-kanal, Twitch-kanal og Discord-server.


 • REPRÆSENTATION I FORSKELLIGE DELE AF LANDET

Det blev foreslået, at alle områder i landet med en aktiv spillerbase skal have en repræsentant, der bliver talsmand for området til Regel- og Pointrådsmøder.

Der er blevet oprettet kanaler på Discord-serveren, der kan fungere som chat og samlingspunkter for spillere i specifikke områder af landet.


 • ØKONOMI

Der mangler en plan for håndtering af generiske præmier som f.eks. brandede sleeves og playmats. Turneringsgruppen vil lægge en plan for, hvordan økonomien håndteres, så indkøb af præmier kan varetages på en forsvarlig måde.


 • CASUAL EVENTS MED MULIGHED FOR AT SPILLE ANDRE FORMATER

Der blev efterlyst mulighed for at have en bredere vifte af formater repræsenteret til casual begivenheder som f.eks. den månedlige spildag i Across-the-Board i Ballerup. Der vil blive lagt mere fokus på, at disse dage også indbyder andet end Highlander-spillere, så der også er mulighed for at spille formater som Commander, Farmer Dating Highlander, Cube og andet.

Hvis man har spørgsmål herom, kan man henvende sig til Jannik på Discorden for at høre nærmere især om de månedlige casual spildage i Across-the-Board, Ballerup.


 • DUEL MASTER PROXIES

Det blev vedtaget, at de såkaldte Duel Masters Collaboration Card-udgaver af p.t. 16 forskellige klassiske Magic: the Gathering kort kan spilles som “gratis” proxies på lig fod med WCD, IE og CE kort. Dvs. at disse kort ikke tæller mod begrænsningen på 20 proxies i turneringslegale Scandinavian Highlander deck.

Disse kort omfatter:

Birds of Paradise

Black Lotus

Brainstorm

Earthquake

Emrakul, the Aeons Torn

Jace, the Mind Sculptor

Lava Coil

Library of Alexandria

Living Death

Mons’s Goblin Raiders

Muscle Sliver

Nicol Bolas

Pouncing Jaguar

Serra Angel

Sliver Queen

Urza’s Rage


 • HANDEL, BYTTE OG LÅN PÅ DISCORD

Der blev opfordret til, at spillere anvender Discord-kanalen #kort-søges-sælges-eller-byttes til at købe, sælge, bytte eller låne. På den måde kan man hjælpe nye spillere i gang, og sørge for, at hjælpe hinanden, når man står og mangler kort til kommende turneringer og lignende.


DELTAGERE:

 • Aske, Bent, Daniel, Jannik, Tobias

– Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd

Referat af møde i Regel- og Pointråd 20/4, 2022

Onsdag d. 20. marts 2022 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 1. Revision af Point- og Watchlisten
 2. Rammer for turneringer og pointstruktur
 3. Cockatriceligaen
 4. Fremtidige turneringer
 5. Casual spildage

 • REVISION AF POINT- OG WATCHLISTEN: Vi diskuterede ændringer i Watchlisten og Pointlisten.
  • ÆNDRINGER I POINTLISTEN:
   • Urza’s Saga +1 (1)
  • TILFØJELSER TIL WATCHLISTEN:
   • Karakas +1 (1)
   • Merchant Scroll +1 (1)
   • Ragavan, Nimble Pilferer +1 (1)
  • FJERNES FRA WATCHLISTEN:
   • Lurrus of the Dream-Den +1 (1)
   • Strip Mine +1 (4)

Ændringer i Pointlisten

Der var kun én ændring i Pointlisten i denne omgang, og det var tilføjelsen af Urza’s Saga fra 0 til 1 point. Urza’s Saga er et kort, som har været på alles radar i mange formater, ikke mindst Scandinavian Highlander, fordi kortet gør så meget og er nemt at inkludere i så godt som alle deck, og kortet optrådte også i 5 ud af 10 deck i Cockatriceligaens Vintersæson. Som udgangspunkt byder det på farveløs mana, der ender med at tutor efter en artifact med en specifik mana value på 0 eller 1, men dertil kan man også lave op til to Construct tokens, som skalerer alt efter, hvor mange artifacts man kontrollerer. Det giver kortet et solidt udgangspunkt, som er ret stærkt i de fleste deck, men i specifikke deck, der enten har en højere synergi med kortets effekter eller er i stand til at skabe redundans via kopier eller ved at kunne spille det igen og igen, kan kortet ikke alene fremkomme stærkt, men endda undertrykkende. Derfor valgte Rådet enstemmigt at stemme Urza’s Saga først på Watchlisten, dernæst igen enstemmigt at give det 1 point.

På trods af, at der ikke var mange ændringer i Pointlisten, var der flere kort, der kom på tale. F.eks. blev Strip Mine til +1 (4), Thassa’s Oracle til +1 (2) og Wishclaw Talisman til -1 (0) diskuteret. Strip Mine blev oprindeligt tilføjet til Watchlisten, fordi enkelte medlemmer af Rådet havde udtrykt bekymring for kortets undertrykkende karakter i såkaldte “Strip Mine Locks”, som især Lands-strategier gør brug af, men da kortet allerede har 3 point på listen, kan yderligere point gøre, at monofarvede og aggressive decks ikke længere har plads til det. Rådet stemte derfor for at fjerne kortet fra Watchlisten.

Thassa’s Oracle er for nyligt blevet bragt op af spillerbasen som et kort, der er fløjet under Rådets radar i forhold til point. Historisk set tog det os også lang tid, før vi valgte at give kortet et point, men til dags dato har diverse Oracle combo’er – på trods af en andenplads til Oracle Consultation Combo ved Cockatriceligaens Vintersæson 2021 og en andenplads til Doomsday Combo ved Martsturnering 2022 af to forskellige spillere – ikke formået at fremstå voldsomt dominerende i vores meta og har heller ikke formået at sikre nogen en plads til hverken Årsmesterskab 2021 eller 2022. Kortet forbliver dog på Watchlisten, og vi ser nærmere på dets status, som spillerbasen og metaen udvikler sig.

Sidst men ikke mindst, så kiggede vi på Wishclaw Talisman, og Rådet var meget tæt på at fjerne dets ene point, ikke fordi kortet ikke er stærkt nok, men fordi det ikke bliver spillet. Det er en logik, vi før har brugt med andre kort, og det har ofte gjort, at vi har set kort dukke op på diverse lister, hvilket vi ser som en positiv tendens. I sidste ende besluttede vi os dog for, at det var for risikabelt at lade combo deck få endnu en stærk tutor, især fordi vi så Storm combo deck dominere i Martsturneringen, og at arketyper som Time Vault er begyndte at vise sig. Kortet forbliver derfor på Watchlisten, men beholder sit point.

Ændringer i Watchlisten

Som nævnt tidligere blev Strip Mine fjernet fra Watchlisten, da der ikke var stemning for at øge kortets point, og at vi mener, at kortet ligger et fornuftigt sted generelt, hvor det langt fra er allestedsværende. Et andet kort, der blev fjernet fra Watchlisten i en tæt afstemning, var Lurrus of the Dream-Den til +1 (1). Kortet blev oprindeligt tilføjet, fordi muligheden for forskellige interaktioner med forskellige korttyper gradvist afdækkes mere og mere, og det gør, at kortet spilles i så godt som alle hvide og sorte deck. Det sagt, så vurderes det, at ligesom med kort som Opposition Agent og Hullbreacher, så er kortet en smal sag at reagere på og fjerne, og da vi ikke spiller med et sideboard eller anden zone, der gør det nemt at få adgang til kortet som companion, er kortet stærkt, men på ingen måde svært at besvare i Scandinavian Highlander. Derfor fjernes Lurrus of the Dream-Den fra Watchlisten.

Samtidig med at Watchlisten blev trimmet, blev der dog tilføjet nye kort. Det første af disse er Karakas til +1 (1). Der var lidt uenighed om, hvor vidt kortet rent faktisk fortjente at blive stemt direkte ind på Pointlisten, og i første omgang har vi besluttet os for blot at holde øje med kortet. Karakas anses som et vigtigt redskab for mange deck (ikke kun hvide) til at holde visse andre strategier i kort snor. F.eks. er Karakas det vigtigste svar imod Dark Depths-comboen, men det kan også sætte farten ned på payoffs i Through the Breach-, Sneak Attack– eller Eureka-strategier. Omvendt så spiller mange creature-baserede deck mange Legendary creatures som en del af deres aggressive strategi eller som svar, og her kan Karakas udgøre en undertrykkende lås, der kan være ekstremt svær at arbejde sig udenom, og da Karakas i bund og grund er en nem og omkostningsfri inklusion, der har en gratis og gentagelig Unsummon-effekt indbygget, og som til og med kan bruges med fordel til at redde eller genanvende egne creatures, er der ingen tvivl om kortets styrke og fleksibilitet. Karakas til +1 (1) tilføjes derfor til Watchlisten.

Merchant Scroll er en meget specifik blå tutor, der før har figureret på vores Pointliste, da vi overtog den fra Canadian Highlander, og tilbage i april, 2021 valgte vi at fjerne kortets point og tage det af listen, fordi det ikke havde set spil på noget tidspunkt. Vi ønskede bl.a., at spillerbasen forsøgte at knække det, og dette gør sig stadig gældende, men der var alligevel tilstrækkelig stemning i Rådet til at placere kortet på Watchlisten, især nu hvor combo-strategier som Storm har fundet sin vej tilbage til metaet. Derfor tilføjes Merchant Scroll til +1 (1) til Watchlisten.

Sidst, men bestemt ikke mindst, var der bred enighed for at tilføje endnu et meget stærkt og omdiskuteret kort til Watchlisten, nemlig Ragavan, Nimble Pilferer. Kortet har været registreret i 6 ud af 10 deck (6 ud af 9 røde deck) i Cockatriceligaens Vintersæson og 3 ud af 4 deck til sæsonens Playoff og 2 ud af 3 røde deck i Forårssæsonen. Det er et kort, der er blevet kaldt den røde Deathrite Shaman, og som i kraft af sine stærke abilities og billige mana value synes at være en selvskreven inklusion i alle lister, der ikke er decideret combo-orienteret. Derfor har vi også set kortet blive spillet i alt fra aggro, tempo, midrange og sågar control. En tur 1 Ragavan får hurtigt til spillet til at dreje sig om denne listige, lille abe, og kortet trækker meget opmærksomhed for en Savannah Lions. At det både ramper, stjæler kort og via sin Dash-ability kan være svært at fjerne, især med Sorcery speed-effekter, gør, at kortet har stjålet de vigtigste pladser i mange Modern og Legacy deck, men selv i et Singleton-format gør kortets styrke sig gældende. Derfor tilføjes Ragavan, Nimble Pilferer til +1 (1) til Watchlisten.


 • RAMMER FOR TURNERINGER OG POINTSTRUKTUR

Der blev vedtaget regler, rammer og et begrebsapparat for Åbne og Lukkede Turneringer, samt Pointgivende og Ikke-pointgivende Turneringer. Der blev også vedtaget en pointstruktur for Pointgivende Turneringer i Scandinavian Highlander, der tælles sammen i en pointstilling for alle spillere i spillerbasen, og som kan give adgang til Årsturneringen i slutningen af året.

Detaljerne kan findes på denne side:

Turneringer


 • COCKATRICELIGAEN

Der var ikke de store ændringer til Cockatriceligaen, da vi synes, at vi har fundet et godt format. Der var dog endnu en gang lidt ærgrelse over, at det var for nemt at “meta-game” imod hinanden baseret på deciderede hate kort, hvilket i enkelte tilfælde havde ledt til en dårlig stemning. Vi har altid spillet med, at det var muligt at foretage udskiftninger i sit deck løbende ud fra grundidéen om, at man både skal kunne øve sig i at blive bedre til at bygge Highlander deck løbende, og at man på den måde også kommer uden om, at spillere (både nye og mere eventyrlystne bryggere) registrerer et deck, der straks viser sig slet ikke at fungere og så at være tvunget til at spille med det i resten af sæsonen.

Den mulighed er blevet benyttet (eller udnyttet, alt efter hvem man spørger) til at introducere dedikerede svar til modstandere uge for uge og i værste fald “pre-sideboarde” en bunke kort, der målrettet lukker ned for modstanderen. Derfor vedtog vi for nogle sæsoner siden, at man kun måtte udskifte kort hver anden uge, så man som minimum skulle forholde sig til to modstandere, hvis man valgte at bruge sine udskiftninger på at “meta-game”. Det har været en relativt stor succes, der samtidig fjernede lidt af presset fra skuldrene fra de, der har følt sig anklaget. Vintersæsonen introducerede dog en række nye spillere til ligaen, og der var ingen tvivl om, at der både iblandt nye og erfarne spillere var en kompetitiv stemning, så en stor del af udskiftningerne var møntet på at ruste sig imod sine to næste modstandere.

I den netop påbegyndte Forårssæson prøver vi nu et nyt tiltag, der sammenfatter forskellige udgaver af udskiftningsreglerne og forslag, der før har været oppe at vende. I denne omgang vælger vi at holde fast i de 10 udskiftninger hver anden uge, og vi spiller stadig med åbne decklister, men til gengæld spiller vi med blinde pairings i den forstand, at man kender sine to første modstandere, når ligaen begynder, og så får man først sine næste to modstandere at vide efter deadline for udskiftninger. På den måde bliver det sværere at ombygge sit deck, så det er bedre stillet imod visse matchups, og forhåbentlig kan vi komme uden om lidt af den dårlige stemning, der er opstået.


 • FREMTIDIGE TURNERINGER

Vi havde besøg af Morten fra det, vi i forskellige sammenhænge har kaldt “Møngruppen” eller “Mønboerne”, og han repræsenterede en lille gruppe spillere fra den sydlige ø, som har taget Scandinavian Highlander til sig. Denne gruppe arbejder på det første Scandilander arrangement, der er planlagt af andre aktører end Turneringsgruppen, og vi havde derfor inviteret dem med for at høre om deres idé og at diskutere detaljerne. Datoen kom ikke helt på plads, men der er visse ting, vi allerede nu kan dele med spillerbasen:

 • Turnering afholdes i private omgivelser på Møn
 • Turneringen vil højst sandsynligt blive afholdt på en dato i juni
 • Der vil være en entré på 50,- og præmier tilknyttet
 • Turneringen tildeles point ud fra den etablerede pointstruktur, så deltagerne tjener point mod kvalifikation til Årsmesterskabet
 • Der vil blive arrangeret fælles kørsel fra København, og der arbejdes også på kørelejlighed i forlængelse af offentlig transport

Derudover er der stadig planlagt en officiel turnering, planlagt af Turneringsgruppen i slutningen af maj. Kun få detaljer er på plads, men den vil følge samme struktur som Oktoberturnering 2021 og Martsturnering 2022. Forvent det følgende:

 • Der planlægges turnering i Indre København
 • Den afholdes formentlig i slutningen af maj
 • Der vil være entré på 50,- og præmier tilknyttet
 • Turneringen er pointgivende, og førstepladsen kvalificerer sig direkte til Årsmesterskab 2022

 • CASUAL SPILDAGE

Der blev efterspurgt, at vi etablerede nogle faste casual spildage, hvor der er mere fokus på hygge, brygning og afprøvning af deck frem for hårdkogt konkurrence, point og præmier. Det er med stor fornøjelse, at vi kan sige, at vi har planlagt tre faste dage om måneden i København og Storkøbenhavn, og detaljerne er som følger:

 • Hver anden mandag spilles der Scandinavian Highlander på Kraftwerket @ Valgårdsvej 2, 2500 Valby. (D. 9. maj vil formentlig være første dato, men hold øje med Facebook-gruppen eller Discord for flere informationer).
 • Hver fjerde uge spilles der Scandinavian Highlander på Across-the-Board @ Banegårdspladsen 7, 2750 Ballerup. Første spildag er søndag d. 1. maj kl. 10:00-16:00. https://www.facebook.com/events/512668987014833/

DELTAGERE:

 • Aske, Bent, Daniel, Jannik, Mathias, Morten

– Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd

Tutors tilføjes til kortlisterne

Til alle bryggere og nysgerrige sjæle så har jeg tilføjet tutors i alskens afskygninger til kortlisterne. Listen er opdelt i 11 kategorier og ser lidt frit på det traditionelle “tutor”-begreb, da alle de inkluderede kort blot har det til fælles, at de lader spilleren lede sit deck igennem efter et kort (af eget valg, et specifikt eller et tilfældigt) uanset om det er via klassisk tutoring som ved Demonic Tutor, ved at afsløre kort fra toppen ligesom ved Cascade eller kort som Abundant Harvest eller noget helt tredje. Tutor-kortene er desuden opdelt i hvilken type kort, man må finde med dem, og hvor kortene sendes hen (til hånden, på toppen eller andet sted i library, til graveyarden, til exile eller til casting).

Kortlister

Kortlisten over tutors vil desuden være den første af kortlisterne, der bliver udstyret med et udgivelsesår og en opgørelse over mængden af kort inden for sin kategori efter udgivelsesår og sæt. Idéen med dette har ikke umiddelbart nogen stor implikation for deck building eller gameplay, men i stedet gør det, at vi kan danne os et billede af den generelle tendens i forhold til udgivelser af visse typer kort, og det kan evt. også give et billede af, hvilke typer deck, der p.t. har eller med tiden har fået bedre support og fra hvornår. F.eks. vil visse typer af f.eks. “tutors” følge WotC’s designfilosofi på et givet tidspunkt, og derfor præger det også, hvad vi har adgang til i forhold til deres anvendelighed og omkostning, dvs. utility og tempo.

Mangler vi specifikke kort, en særlig kategori eller andet funktionalitet, så er man meget velkommen til at foreslå det enten på vores Discord under Generelt / #diskussion eller via e-mail.

Referat af møde i Regel- og Pointrådet 13/1, 2022

Torsdag d. 13. januar 2022 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 1. Revision af Point- og Watchlisten
 2. Engagement
 3. Cockatriceligaen
 4. Turneringsgruppen og turneringer
 5. Stream og videoer
 6. Companion Board

 • REVISION AF POINT- OG WATCHLISTEN: Vi diskuterede ændringer i Watchlisten og Pointlisten.
  • ÆNDRINGER I POINTLISTEN:
   • Life from the Loam +1 (1)
   • Oko, Thief of Crowns +2 (2)
   • Survival of the Fittest +1 (2)
   • Time Walk -1 (6)
  • TILFØJELSER TIL WATCHLISTEN:
   • Lurrus of the Dream-Den +1 (1)
   • Skullclamp +1 (1)
  • FJERNES FRA WATCHLISTEN:
   • Chain of Smog +1 (1)
   • Opposition Agent +1 (1)

Ændringer i Pointlisten

Efter en sæson og postsæson med en stærk tilstedeværelse af blå-hvide deck især i form af Jeskai Control, UW Control og Bant Blink, samt Death & Taxes, besluttede vi os for at se nærmere på en håndfuld af de resursegivende kort, som præger formatet for tiden. Især Ephemerate, Lurrus of the Dream-Den og Skullclamp var på programmet, men der var også flere stærke og resursegivende grønne kort, navnlig Life from the Loam; Oko, Thief of Crowns og Survival of the Fittest, der fortjente et gennemsyn. De deck, der via kort som disse kunne samle sig en stor mængde kort på hånden, permanents på bordet eller ETB-triggers, gjorde det svært for de fleste andre arketyper at følge med, og derfor så vi også en overpræsentation af især hvide (7) og blå (7) deck til Årsmesterskabet over for sorte (2), røde (3) og grønne (2) deck. Omvendt besluttede vi os også for at se nærmere på Time Walk, der havde arvet 7 point fra Canadian Highlander, og om det ligesom med Time Vault og Ancestral Recall var på tide at teste kortet ved lavere point.

På trods af de manglende resultater ved større pointgivende sammenhænge, så har Lands til tider været et problematisk deck, fordi det p.t.a. ikke at være iblandt de mest knækkede og hurtigste arketyper i formater, alligevel har en evne til at låse spillet fuldstændig ned og gøre det umuligt at konkurrere med på resurser takket være lande som Strip Mine, Glacial Chasm, The Tabernacle at Pendrell Vale osv. I lang tid kiggede vi på Fastbond som en mulig synder, men kunne ikke få det til at hænge sammen. Til syvende og sidst fandt vi frem til, at Life from the Loam var det mest problematiske kort i decket, fordi det giver en overflod af resurser og er svært at interagere med, og derfor var der i Rådet en generel stemning for at give kortet 1 point bl.a. for også at komme uden om at skulle give Strip Mine et yderligere point.

Et af de Throne of Eldraine-kort, der deler vandene mest, er Oko, Thief of Crowns, og det er efterhånden en kendsgerning, at tallene på denne planeswalker rammer helt ved siden af. Kortet har en tendens til at skævvride hele spillet om sig, når det befinder sig på bordet. Derfor har kortet også været til diskussion ad flere omgange med henblik på at give det ét point. Helt fra begyndelsen har vi talt om at give point til nogle af de stærkere planeswalkers i formatet, og d. 29. september 2020 valgte vi at give Jace, the Mind Sculptor et enkelt point. Da Oko så spillede en stor rolle som skurk i et af finalespillene til Årsmesterskab 2021, var der spillere, der syntes, at det var på tide at se ham efter i sømmene igen. Faktisk var der flere opildnede stemmer i Rådet, der mente, at Oko, Thief of Crowns ikke blot fortjente en plads på Pointlisten på lig fod med Jace, men faktisk udgjorde en større og mere problematisk trussel. Så efter lidt opstemt debat skyndte vi os at stemme Oko ind fra Watchlisten til Pointlisten med hele 2 point, inden den selvglade fe kunne trylle vores holdninger om til 3/3 Elke.

I Regel- og Pointrådsmøderne efter henholdsvis Cockatriceligaens Vinter- og Sommersæsoner kom vi frem til den konklusion, at grøn var en underspillet farve, og vi ønskede at eksperimentere med at sætte nogle af de mere knækkede grønne kort ned i point. Vi begyndte med Natural Order fra 4 til 3 point, og dernæst satte vi Survival of the Fittest ned fra 2 til 1 point. Det skabte gang i bryggeriet, hvilket bestemt var fænomenalt for formatet som helhed, men vi måtte nok erkende, at SotF er lidt for voldsomt et kort til kun at have et enkelt point. Det var også vores bange anelse, da vi foretog ændringen, og derfor lagde vi også straks kortet på Watchlisten. Vi er dog glade for, at kortet er kommet i flere folks bevidsthed, da det kan hjælpe en række grønne og delvist grønne strategier med at fungere på et højere plan i alt fra G Stompy, Elves, utility-baserede creature decks og hen til graveyard-orienterede deck.

Siden begyndelsen har Rådet haft som et ønske at gennemgå de point, vi har arvet af Canadian Highlander, og vi har hele tiden ment, at tilgangen med få kort med høje point er problematisk på den måde, at det nærmest fjerner de pågældende kort fra metaen og kortpuljen. Vi mener også stadig, at det skaber en større diversitet i deckarketyperne, hvis man spreder pointene over flere stærke kort med få point og opfordrer folk til at bygge sine deck på forskellige måder, hvis valget ikke står på hvilket dyrt kort, der skal inkluderes, men i stedet for på hvilke 1- og 2-points kort, man skal befolke sin strategi og omringe sine centrale kort med. F.eks. har Pact of Negation og Jace, the Mind Sculptor til 1 point gjort, at meget få blå deck spiller begge plus Mana Drain. Omvendt spilles kort som Time Walk kun enten i dedikerede Turns deck eller i Tempo deck, som ikke har andet at bruge sine point til. Vi ønsker derfor at prøve at åbne op for, at der bliver eksperimenteret mere med Time Walk, og ved at sætte kortet fra 7 til 6 point, giver det mulighed for at spille det i flere farvekombinationer og arketyper. Det er selvfølgelig risikabelt at åbne op for, når vi ved, at kortet er en væsentlig brik i den allerede stærke Spellseeker-combo, men omvendt er der kommet flere svar til tutors og graveyard-strategier (f.eks. Opposition Agent og Endurance), som gør, at comboen er en tand mere skrøbelig, end den var før.

Ændringer i Watchlisten

Da Strixhaven: School of Mages udkom sidste år, var der stor interesse for kortet Chain of Smogs interaktion med især Witherbloom Apprentice, og mange så det som en ny Thassa’s Oracle-combo. I en relativt tung Control-meta har comboen dog ikke formået at bryde ud som en ny bøhmand i formatet, så vi vælger at fjerne Chain of Smog fra vores Watchliste, indtil det viser sig at være problematisk.

Da Commander Legends udkom i december 2020 var der både en voldsom iver og frygt særligt for to kort, Opposition Agent og Hullbreaker. Det viste sig dog, at begge kort var mere irriterende at spille imod end egentligt problematiske for formatet. Begge kort er svar, mere end de er trusler, og det gør, at vi stille og roligt er begyndt at se dem i et andet lys. I et format, hvor der foregår nogle urimeligt knækkede ting, er det ikke en god idé aggressivt at give point til gode svar, da det i sidste ende hæmmer interaktiviteten. En af de ting, som er fedt ved Scandilander og andre formater er, at vi spiller på et højt power niveau, men det er i ligeså høj en grad også, at vi har adgang til utroligt effektfulde svar. Derfor er det heller ikke svar, der umiddelbart præger Pointlisten, hvor man i høj grad ser proaktive i stedet snarere end reaktive kort. Derfor vælger vi at fjerne Opposition Agent fra Watchlisten.

Et kort, der i højere grad er ved at vinde indpas i formatet, er Lurrus of the Dream-Den. Det drejer sig ikke om, at vi ikke har spillet kortet før, men i stedet om, at vi er begyndt at bruge kortet til flere typer af interaktioner, og dvs. i samspil med typer af Enchantments og Artifacts, der omgår Lurrus’ naturlige begrænsninger. Derfor tilføjes kortet til Watchlisten med henblik på at give det 1 point.

Det andet kort, vi valgte at tilføje til Watchlisten, er Skullclamp, der ofte er en value engine helt på fod med Sensei’s Divining Top i den forstand, at kortet for meget lidt mana kan lade dig se en stor mængde kort i deck i alle farver. Skullclamp gør også combat problematisk, da det giver modstanderen et incitament til at blokere uhensigtsmæssigt. Med Urza’s Saga, som vi fik sidste år i Modern Horizons 2, er Skullclamp endnu nemmere at tutor ind i spil end før, og det giver aggressive deck en måde at omgå en del af problemet med at skulle vælge imellem tempo og resurser. Derfor tilføjer vi kortet til Watchlisten med henblik på at give det 1 point.


 • ENGAGEMENT

Der blev diskuteret engagement i spillerbasen, særligt i den “hårde kerne” i forhold til det signal vi sender både indadtil såvel som udadtil. Vi er et format, der stadig er småt men i vækst, og det er vigtigt for formatets fremtidige helbred at give udefrakommende spillere et godt og ærligt billede af, at der er liv i formatet og dets aktiviteter, så vi ikke på forhånd slukker nye og interesserede spilleres interesse.

Det blev cementeret, at rollerne i gruppen skal fordeles bedre, så det også bliver nemmere at arrangere begivenheder som turneringer og at skabe indhold samt at få et realistisk billede af, hvad spillerbasen er interesseret i.


 • COCKATRICELIGAEN

Vi talte om erfaringer fra Cockatriceligaens Sommersæson 2021 (20. september til 21. november 2021), som blev varetaget primært af Mickey, og generelt havde folk en positiv oplevelse af forløbet og de ændringer, der var indført.

Fra Vintersæson 2022, som spilles fra d. 31. januar til 13. marts, overgår Cockatriceligaen fra at blive spillet over 8 uger til 6 uger, da det giver mere plads til det tilhørende Playoff-event (20. marts), samt fysiske og andre turneringer og mere pause imellem sæsonerne. Reglerne for udskiftning af kort og deck ændres, så det ikke længere er muligt at skifte deck undervejs, men man må stadig udskifte 10 kort hver anden uge, hvilket vil sige imellem uge 2 og 3 samt imellem uge 4 og 5. Såfremt Kamigawa: Neon Dynasty er tilgængeligt på det tidspunkt, bliver kortene derfra legale i ligaen fra d. 14. februar, og derfor kan man altså skifte kort fra sættet ind i sit deck fra uge 3 og fremefter.

Kalender for hele 2022 blev fremlagt, så det er muligt for nuværende og fremtidige spillere at planlægge deltagelse hele året frem, hvis det skulle være nødvendigt. Forårssæsonen finder sted fra d. 26. april til d. 6. juni. Sommersæsonen spilles fra d. 19. juli til d. 29. august. Og efterårssæsonen udspiller sig fra d. 11. oktober til d. 21. november.

Fra i år vil Cockatriceligaen kun have to invitationer til Årsmesterskabet, og disse spiller Cockatriceligaens Playoff-vindere om ved en endnu ubestemt lejlighed.


 • TURNERINGSGRUPPEN OG TURNERINGER

Pr. d. 13. januar 2022 indtræder vores Årsmester 2021 Daniel Bergstrøm i Turneringsgruppen og bliver tredje medlem sammen med Aske og Tobias.

Der planlægges fire større turneringer, der skal foregå i spilbutikker landet over fordelt over de fire årstider. Disse vil alle være pointgivende og indeholde præmier og førstepladsen vinder desuden en invitation til Årsmesterskab 2022. Den første af disse turnering forventes afholdt i marts.

Der planlægges også mindre begivenheder f.eks. Brewers’ Challenge i forbindelse med alle Standard-legale udgivelser, og her er den første Kamigawa: Neon Dynasty. Brewer’s Challenge-begivenheder er hyggelige spiltræf online, hvor alle er velkomne til at deltage med et Scandinavian Highlander-legalt deck, der indeholder mindst 10 kort fra det pågældende, nye Magic-sæt.

Over de næste par dage fremlægges en skitse for at afholde officielle turneringer i Scandinavian Highlander, et begrebsbatteri med en udspecificering af de begreber, vi benytter os af i forbindelse med at afholde turneringer, samt en plan for pointtildeling til forskellige typer af turneringer for Regel- og Pointrådet; altså hvor mange point, der kan tildeles til spillere i forskellige turneringstyper både dem, der er arrangeret af Scandinavian Highlanders Turneringsgruppe og andre aktører. Denne skitse vil i den kommende fremtid blive til en plan med retningslinjer for Turneringsgruppen og uafhængige aktører, der ønsker at afholde pointgivende og ikke-pointgivende turneringer i Scandinavian Highlander, og den vil kunne findes her på siden.


 • STREAM OG VIDEOER

Som følge af vores stream i forbindelse med Årsmesterskabet diskuterede vi derudover interessen for at lave flere streams, flere videoer (herunder instruktionsvideoer, deck showcases og podcasts) eller andet indhold. Der var bl.a. en generel interesse for at lave månedlige videoer til Klubhusets podcast med deck showdowns.


 • COMPANION BOARD

På trods af flere tiltag, hvor vi forsøgte at få testet forslaget om en Companion Board-regeltilføjelse til Scandinavian Highlander-formatet, har der vist sig at være en manglende interesse bl.a. på baggrund af, at et Companion Board kan introducere et Sideboard-lignende element og derudover mere kompleksitet, der p.t. bliver anset som unødvendigt.

Vi vælger derfor at lægge forslaget til et Companion Board på hylden, indtil næste gang der introduceres nye regler, mekanismer eller korttyper, som interagerer med “outside the game”-formuleringer.


DELTAGERE:

 • Aske, Bent, Daniel, Jannik, Mathias, Mickey og Tobias

– Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd

Inden Årsmesterskab 2021

Søndag d. 9. januar 2022 afholdes Årsmesterskab 2021, som er kulminationen af årets turneringer, Cockatriceligaens fire sæsoner og alt det hårde slid, som Scandinavian Highlanders spillerbase har lagt i at teste og dyste om point, præmier og præstige. Det hele begynder kl. 11:00, og selvom det er en lukket turnering, opfordrer vi folk til at følge vores stream og deltage i løbet af dagen via vores Discord.

Inden vi kaster os over årets største mesterskab, skal vi se nærmere på de otte kvalificerede deltagere, deres deck og deres individuelle vej til mesterskabsturneringen, men først vil jeg lige nævne, at vi kl. 19:00 streamer finalekampen på Scandilanders twitch-kanal, og derudover vil Mickey streame sine egne kampe. Desuden kan man følge resultaterne på turneringssiden. Ønsker man at deltage i at fejre vores første turneringsår ved at spille Scandinavian Highlander, opfordrer vi jer til at benytte dagen til at spille jeres egne kampe enten over webcam eller Cockatrice og at være med i vores fælleschat på “chat 01” under kanalen Generelt i Discord, hvis man ønsker at diskutere kampene, eller leder efter en modstander til en hygsom dyst.


Kvalificering til Årsmesterskabet

For at kvalificere sig til Årsmesterskabet var der to veje: via direkte kvalifikation ved at vinde en af vores store pointgivende turneringer eller ved at vinde et af de fire playoffs i slutningen af Cockatriceligaens sæsoner; anden mulighed var at have samlet nok point i form af sine placeringer ved deltagelse i turneringer eller i Cockatriceligaen. De spillere, som havde været med til mange turneringer uden decideret at vinde en, stod altså markant bedre, end de, der havde få deltagelser, men med bedre resultater. Vi havde dog én enkelt undtagelse pga. flere afbud, og derfor kvalificerede en af spillerne sig på baggrund af et relativt spinkelt pointgrundlag, men det ender måske med at blive det søde krydderi, i stedet for den bitre eddike.

Vi havde 4 direkte kvalifikationer (Mathias, Tobias, Daniel og Bent) og 4 kvalifikationer på point (Asbjørn, Aske, Mickey og Jimmi). Direkte kvalifikationer vejede tungest i forhold til seeding til Årsmesterskabet og dernæst point, og dette leder så til, at 1. seed spiller imod 8. seed; 2. seed imod 7. seed; 3. seed imod 6. seed; og 4. seed imod 5. seed i en dobbelt eliminerings turnering, hvor der spilles best-of-3, indtil finalen, hvor man i stedet spiller best-of-5.

Det giver os altså de følgende kampe i første runde af turneringen:


De kvalificerede spillere

Lad os kigge nærmere på de kvalificerede spillere, hvoraf nogle af dem er garvede spillere, der har været med fra begyndelsen, og andre er kommet til i løbet af turneringsåret.


Første seed – Bent

Deck: UwU Tax the Rich

Points i decket (10): 6 – Ancestral Recall; 1 – Mana Drain; 2 – Mystical Tutor; 1 – Spellseeker

Mesterskaber: Cockatriceliga Sommersæson

Årspoint: 43 Point

Jeg kvalificerede mig med den største mængde point ved at have deltaget i næsten alle pointgivende turneringer, og jeg opnåede desuden 2. pladser både ved Cockatriceligaens Vinterplayoff og ved Julebal i Scandiland her i december, men det var dog primært, da jeg vandt Sommer Playoff, at jeg stak af med første seed. Jeg må siges at være kendt som en af formatets mest aktive bryggere, men jeg har primært haft held med at spille forskellige variationer af Control i Cockatriceligaen og til årets forskellige turneringer, og det var især Oracle Combo varianter i blå-sort og Sultai, samt UW Control, som ledte til mine bedste resultater.

Deckliste

Mit “UwU Tax the Rich” deck er ikke et klassisk kontroldeck, da det har mere fokus på Stax og taxing-effekter, og det indeholder også værdiskabende elementer i form af Lurrus of the Dream-Den plus Mishra’s Bauble og Angelic Renewal samt Spellseeker plus Ephemerate. Det er i det hele taget et deck, der i højere grad end at spille counterspells handler om at akkumulere resurser, som kan låse bordets tilstand over for modstanderen og holde deres plan nede, mens jeg langsomt overtager.

Nogle af de ændringer, jeg har foretaget til turneringen er med fokus på at polstre mig imod combo-deck, og det er på bekostning af den tempo-plan, som kontroldeck i høj grad har udviklet sig hen mod i forskellige Highlander-formater de seneste år. Eksempelvis indeholder decklisten nu flere Disenchant-effekter i form af Cathar Commando og Abolish, der enten kan genspilles via Lurrus, eller spilles gratis ved instant speed, og der er også en generel overvægt af interaktion, snarere end aggressive creatures. Jeg har dog valgt at læne mig lidt mere op ad counterspells i denne udgave af decket for at styrke den klassiske kontrolplan imod combo, og ikke mindst imod min nemesis, Mickey og hans “Urw Combocademy”, der har fået skovlen under mig lidt for ofte her på det seneste.

I løbet af året har mit deck vist sig at være enormt stærkt imod midrange-orienterede strategier og langsommere combo deck, da det har effektfulde svar og måder at genbruge sine resurser på. Decket er designet til at klemme modstanderen ud af kampen og at holde denne nede, så det bliver ekstremt svært for dem at stabilisere. Deckets sværeste kampe har dog været imod resursebaserede deck som Academy Combo og Tempo Control, men der har ikke været nogen uvindelige kampe, og ligesom de andre UW/Jeskai Control-varianter, er min udgave godt positioneret til at vinde Årsmesterskabet.


Anden seed – Mathias

Deck: Death & Taxes

Point i decket (10): 4 – Mana Crypt; 1 – Mana Vault; 3 – Mox Pearl; 2 – Umezawa’s Jitte

Mesterskaber: Cockatriceliga Efterårssæson; Julebal i Scandiland

Årspoint: 40 Point

En af de to dobbeltkvalificerede spillere i turneringen er Mathias, der vandt begge sine invitationer med sin Death & Taxes-liste i henholdsvis Cockatriceligaens Efterårs Playoff og i webcam-turneringen Julebal i Scandiland. Derudover har Mathias haft gode placeringer med sit Jeskai Tempo Control-deck og blandede resultater med sit 4C Bleg Sultai deck, der er et Oracle/Witherbloom Combo deck med en klassisk creature-orienteret midrange plan.

Deckliste

Mathias har ikke foretaget de store ændringer i sit deck fra tidligere udgaver, men han har dog enkelte nye kort med i sin liste, herunder Adeline, Resplendent Cathar; Cathar Commando; Sanctifier en-Vec og Solitude, som byder på flere og mere alsidige instant speed svar og måder at angribe graveyards på imod graveyard-strategier, men grundlæggende har decket ikke gennemgået mange skift, da det i forvejen er et deck, der indeholder mange proaktive svar.

Med en stor mængde af control- og combo-varianter i denne turnering er Mathias’ deck et af de absolut mest aggressive. Med en god starthånd kommer han ekstremt eksplosivt fra startlinjen takket være kort som Mox Diamond, Ancient Tomb og Mana Crypt, og hele decket er bygget til at få kampen til at dreje sig om Mathias’ kort ved at sætte trusler i spil tidligt, og derved fjerne fokus fra modstanderens foretrukne plan.

Death & Taxes er bedst, når det vinder den tidlige del af kampen, men pga. den hvide base er deckets svaghed ofte udsultnings- og resursekampe, især hvis det ikke kommer hurtigt fra start. Dog er decket iblandt de hurtigste i turneringen, har ingen uvindelige kampe og kun få svære kampe herunder Daniels “Bant Blink (182)”. Det bliver dog sat på kraftig prøve af UW/Jeskai Control-varianter, der er fyldt med svar imod creature-baserede strategier, så her handler det om, hvem der kommer bedst fra start og får stabiliseret hurtigst. Mathias må i kraft af sine tidligere resultater og matchups anses for at være iblandt favoritterne, men meget afhænger af hans evne til at komme rundt om Academy Combo i første runde, et deck, der har evnen til at fuldstændig ignorere en aggressiv modstander, der snubler i farten, og flyve lige i mål med sin combo, hvis stjernerne står helt rigtigt.


Tredje seed – Tobias

Deck: Jeskai Tempo Control

Point i decket (10): 6 – Ancestral Recall; 1 – Dig Through Time; 1 – Jace, the Mind Sculptor; 2 – Sensei’s Divining Top

Mesterskaber: Cockatriceliga Vinter- og Forårssæson

Årspoint: 32 Point

Tobias kom til Scandilander med mange år i German Highlander på bagen og må siges at have ladet sine erfaringer føre ham direkte til succes. Han formåede at vinde to invitationer til Årsmesterskabet i to Cockatriceliga Playoffs i træk med sit Jeskai Tempo Control-deck, der er toptunet til at skifte gear på ultraeffektiv manér fra hård kontrol til fuld fart over stepperne med creatures og burn. Tobias har desuden en forkærlighed for Lands dog med noget mindre succes i Scandilander, men måske ser fremtiden mere lys ud, nu da Tobias’ slimede ven, Slogurk, the Overslime er kommet til.

Deckliste

Ligesom Mathias har Tobias ikke foretaget gevaldige ændringer i sin liste fra Oktoberturneringen tidligere i år, men enkelte kort har dog sneget sig ind fra de seneste udgivelser, herunder Consider, Den of the Bugbear, Smoldering Egg, såvel som MH2 all stars Dragon’s Rage Channeler; Ragavan, Nimble Pilferer og Murktide Regent. Ligeledes er der kommet en Ancestral Recall og en Dreadhorde Arcanist med. Tendensen er tydelig at spotte her, hvis man ved lidt om Tobias’ og andre Jeskai Control-varianters udvikling – kontrolplanen har allerede en voldsom densitet af formatets bedste counterspells, cantrips og removal, men det er primært creature- og temposiden, som er i fremtur.

I modsætning til dyrene i mit UW Control-deck er Tobias’ langt mere aggressive og combat-orienterede. Den utility han får fra sine creatures handler primært om resurseindsamling eller genvinding, men ikke i ligeså høj grad om kontrol, og de udgør altså det andet og langt mere hidsige gear, som decket kan skifte til.

Jeskai Control er iblandt de absolutte sværvægtere i dette og andre Highlander-formater, og der er få ting, som det ikke formår at besvare. Decket har dog enkelte huller i sit kraftfelt, og det er meget hurtige aggro-deck, og derfor er det især imod Mathias’ “Death & Taxes”, at Tobias skal holde tungen lige i munden. Andre svære matchups kan være mit “UwU Tax the Rich” og Daniels “Bant Blink (182)”, og derudover kræver de forskellige combo-deck i turneringen, især Mickeys “Urw Combocademy”, at Tobias holder sine svar kørende i et højt tempo og i en lind strøm, der måske kan udmatte hans hånd, inden hans 20’ish cantrips graver ham ned til flere.


Fjerde seed – Daniel

Deck: Bant Blink (182)

Point i decket (10): 2 – Birthing Pod; 3 – Mox Emerald; 3 – Mox Pearl; 1 – Spellseeker; 1 – Survival of the Fittest

Mesterskaber: Oktoberturnering 2021 i ZZ Games

Årspoint: 8 Point

Ligesom Tobias kommer Daniel fra German Highlander med en lang historie med Highlander-formater, og ligesom Tobias tog han også Scandilander med storm, da han i sin første pointgivende turnering vandt det hele 5-0. Det morsomme ved resultatet var, at de fleste af kampene var tætte, og at han vandt dem alle 2-1, men der er ingen tvivl om, at Daniel som spiller har et køligt overblik, at hans deck har evnen til at stabilisere og overtage spillet imod en lang række deck arketyper, og sidst men ikke mindst, at det ikke altid er en god ting at lade spillerne få fuld frihed over navngivningen af deres deck.

Deckliste

Da Daniel og hans deck er relativt nye tilføjelser til Scandilander, bliver det svært at give en kort gennemgang af deckets udvikling mod Årsmesterskabet, men jeg kan se, at Lavinia, Azorius Renegade til stor gene for Mickey og de, der spiller Force of Will, har sneget sig med i listen. Ellers indeholder decket en række sværvægtere bl.a. i form af 2019-20 Magic design, herunder Oko, Thief of Crowns; Teferi, Time Raveler; Yorion, Sky Nomad og Uro, Titan of Nature’s Wrath. Det er klart det deck i puljen, som har de tungeste casting costs ud fra en traditionel manabase, og vi ser hele otte fem-drops, f.eks. Trostani Discordant og Karmic Guide, samt endnu dyrere spells som Sun Titan, Agent of Treachery og Turntimber Symbiosis. Alligevel er gennemsnits mana value’en på under 3. Der er dog ingen tvivl om, at Daniels deck spiller hen mod et midrange value game, hvor han forsøger at tilegne sig gradvist mere værdi igennem ETB-effekter, blink spells og graveyard recursion.

Decket indeholder måske ikke overraskende en stor mængde creatures, faktisk hele 42 stk., og langt de fleste instants og sorceries er enten blink-effekter så som Ephemerate (dette er et af de fire deck i turneringen, hvor Ephemerate spiller en central rolle) og Ghostway eller tutoring-effekter som Neoform og Eldritch Evolution. Da de mange ETB-creatures yder en høj grad af utility, benytter decket sig også af kort som Birthing Pod, Recruiter of the Guard og Survival of the Fittest, der også kan finde de rette creatures til situationen. Decket har dertil en høj grad af recursion i form af Karmic Guide og Eternal Witness, samt Evoke-dyr som Solitude, Mulldrifter og Foundation Breaker.

Daniels deck har en ekstremt solid matchup imod de mange midrange deck i turneringen, især så længe han får tid til at udvikle sin board state og samle sine resurser. Det vil dog på papiret have problemer med at følge med, hvis det går alt for stærkt, og det vil desuden have sine problemer med lineære Combo-deck som Askes “Waterlogged Compost”, Asbjørns “Jeskai Grind Time” og Mickeys “Urw Combocademy”, hvis de formår at samle sine komponenter, imens Daniel har sænket paraderne. Dette kan tvinge ham til at spille en mere kontrolorienteret og resursekrævende plan, end han måske ønsker.


Femte seed – Asbjørn

Deck: Jeskai Grind Time

Point i decket (10): 1 – Intuition; 1 – Pact of Negation; 1 – Sensei’s Divining Top; 6 – Time Vault; 1 – Transmute Artifact

Årspoint: 33 Point

Asbjørn har været med i Scandilanders spillergruppe næsten siden begyndelsen, og han har haft glimrende resultater i Cockatriceligaen og andre turneringer med RDW, 5C NicFit Lands og senest med hans blå-grønne Opposition Hoof bryg. Han vandt sågar den eneste pointgivende turnering, vi afholdte i 2021, som ikke gav direkte kvalifikation til Årsmesterskabet. Der er desuden ingen tvivl om, at Asbjørn er en af de spillere i Scandilanders spillermiljø, der skæver mest til Legacy-formatets mere etablerede arketyper, og så har han holdt den grønne fane meget højt i løbet af året, men til denne turnering kom han med en overraskelse i form af en artifact-orienteret liste, der blander elementer fra Painter’s Servant-arketypen og en Time Vault-strategi; Mickey skulle åbenbart ikke have lov til at være den eneste artificer til mesterskabet.

Deckliste

Dele af Asbjørns liste minder om den blå eller blå-hvide kerne, vi ser i større eller mindre grad i tre andre deck i denne turnering, og det navnlig i form af en kontrolplan, som indebærer en stor mængde cantrips som Brainstorm, Ponder osv., og en række mere defensive counterspells som Force of Will og Spell Pierce, men der stopper lighederne også. Asbjørns deck har mere tilfælles med Mickeys “Urw Combocademy” end Tobias’ “Jeskai Tempo Control”, da det først og fremmest er et deck med en combo-plan. Dets ene combo drejer sig om Time Vault plus Voltaic Key, der går ud på at tage alle ture og låse modstanderen ud af spillet vha. Time Walk-effekter, og den anden omhandler Painter’s Servant og Grindstone, som i bund og grund drejer sig om at mille modstanderens ganske deck ned graveyarden i én køre.

Dertil anvender Asbjørn en række fleksible tutors i form af Goblin Engineer, Oswald Fiddlebender, Kuldotha Forgemaster og Transmute Artifact til at finde de rette combo pieces, og kort som Goblin Welder; Emry, Lurker of the Loch og Lurrus of the Dream-Den til at lade dem pendle fra og til graveyarden. Det interessante er, at Asbjørns deck fokuserer mere på at tutor sig frem til specifikke targets, end at have en høj grad af redundans, som han f.eks. kunne have fået ved at spille Voltaic Servant og Manifold Key, så skulle en af de primære planer slå fejl, så lader planen til at være at skifte over til en mere beatdown orienteret token-plan, der anvender kort som Sai, Master Thopterist; Urza, Lord High Artificer; Urza’s Saga og Retrofitter Foundry.

Asbjørns “Jeskai Grind Time” er et af de spicieste bryg, der er registreret til turneringen, og det bliver spændende at se, om deckets plan A, B og C er for om-sig-gribende og for lidt fokuseret, eller om det er tilpas fleksibelt og hurtigt til at kunne løbe i samme tempo, som de mere etablerede arketyper, der er repræsenterede her til turneringen. Jeg forestiller mig i hvert fald, at decket har et udmærket matchup imod nogle af de midrange decks, der befinder sig i feltet, herunder Daniels “Bant Blink (182)” og Jimmis “Esper Reanimator”, men som jeg selv erfarede med mine Oracle Combo-deck i løbet af året, så kan et combo-deck med en kontrolside ofte fremstå som det mindre og svagere kontroldeck, når det er oppe imod mere dedikerede kontrolstrategier.


Sjette seed – Aske

Deck: Waterlogged Compost

Point i decket (10): 2 – Gifts Ungiven; 2 – Mystical Tutor; 1 – Sensei’s Divining Top; 1 – Spellseeker; 1 – Summoner’s Pact; 1 – Survival of the Fittest; 2 – Vampiric Tutor

Årspoint: 24 Point

Aske er iblandt de spillere, der har været med helt fra begyndelsen af formatets tilblivelse, og med en forkærlighed for især sorte deck og graveyard-orienterede strategier, har han ofte været inde over midrange deck, men samtidig ligget lidt under for at være den, der spiller de fair deck imod nogle af de ofte meget knækkede deck i formatet. Det til trods har Aske haft nogle respektable placeringer især i Cockatriceligaen, hvor han to gange over sidste år kvalificerede sig til Playoff. I forårsæsonen spillede han et mere combo-orienteret deck som følge af, at Strixhaven gav den sort-grønne farvekombination flere kort, der bød på nogle ækle interaktioner, og derfor har Aske valt at genbesøge Witherbloom/Chain of Smog-comboen til denne turnering med et Sultai-farvet deck.

Deckliste

Askes deck er som sagt et combo-deck, der tager udgangspunkt i Witherbloom Apprentice og Sedgemoor Witch’ Magecraft abilities og den måde som disse kort reagerer primært på Chain of Smog som en uendelig combo. Deckets sekundære strategi læner sig derudover op af den primære strategi med life drain på en ikke-så-typisk-Aristocrats-agtig facon. Store beatere som Daemogoth Titan, Hogaak, Arisen Necropolis og Uro, Titan of Nature’s Wrath bliver let til fodder for Tend the Pests og Rite of Consumption, og med kort som Vito, Thorn of the Dusk Rose og Dina, Soul Steeper, bliver deckets lifegain omdannet til en slags burn.

I Askes nye version af sin Chain of Smog combo-liste er der bl.a. via den blå farve mere fokus på kortfiltrering og at komme hurtigere frem til selve comboen, og det er givetvis en forstærkning af decket, at han vil have bedre muligheder for at øge kortkvaliteten løbende i kampen til sammenligning med den tidligere udgave. Det er dog på bekostning af en stor del af den interaktion og hand disruption, som decket førhen indeholdte, og om det vil vise sig at være en svaghed eller ej, skal blive spændende at se.

Lidt ligesom Asbjørns deck vil Askes deck gerne snige sin combo i mål under radaren især på kontroldeckene og deres løftede pegefingre, og skal det have en chance for at vinde, skal det have fart under fødderne. Det sagt, så er Askes deck glimrende positioneret imod midrange deck som Jimmis “Esper Reanimator” og med en hurtig start imod Mathias’ “Death & Taxes”, hvis han prioriterer en hurtig start uden meget interaktion. Det bliver dog et kapløb om tiden imod både Asbjørns og Mickeys combo-decks, hvor Mickeys er det mest sprængfarlige, men også det største offer for tilfældighederne, hvorimod Asbjørns byder på mere interaktion, men muligvis er en tand langsommere. Hvis Aske holder tungen lige i munden, kan han godt komme langt med sit deck, men han hører dog til iblandt turneringens underdogs med sit Sultai-bryg.


Syvende seed – Mickey

Deck: Urw Combocademy

Point i decket (10): 4 – Mana Crypt; 4 – Tinker; 1 – Tolarian Academy; 1 – Transmute Artifact

Årspoint: 19 Point

Ligesom Aske og mig hører Mickey til iblandt formatets grundlæggere, og det er ingen hemmelighed, at hvor de to andre har haft vild gang i heksekedlen med mange forskellige bryg, så har Mickey været alkymisten, der har stået i sit laboratorium og forsøgt at lave variationer af samme bryg om til guld. Mickey har holdt ved sit artifact-orienterede combo deck næsten siden begyndelsen af formatet, og det er ikke for sjov, at vi kalder ham for Scandilanders artificer. Desværre har resultaterne ikke altid været med ham, og han har ofte stået for hæsblæsende kampe, der bød på lange ture og mange game actions, men ikke altid den sejr, som han søgte. På det seneste har nye vinde dog blæst uden for Mickeys studieværelse på det tolarianske akademi, for pludselig er han begyndt at opleve flere sejre, og i Sommersæsonen kvalificerede han sig for første gang i Cockatriceligaens historie til Playoff og endte på en fin tredjeplads.

Deckliste

Vi har ofte talt om Mickeys “Urw Combocademy”-deck på podcasten, og sågar lavet en deck tech om det, men decket har gennemgået en længere serie af raffineringer igennem tiden, og det er måske et af formatets mest eksplosive deck, der kan trække en sejr ud af det dybeste, mørkeste hul, selv der, hvor solstrålerne ikke har vist sig længe. Den store innovation er ikke blot én, men tre-fold: 1) tilføjelsen af Wheel-effekter som Wheel of Fortune og Time Spiral, der stik imod al fornuft har vist sig at lade sig parre fint med Mickeys forelskelse i store mængder af mana. 2) En mana rock ramp-strategi, der både lader Mickey spille mange spells tidligt, men som også er svær at få skovlen under med counterspell staples som Mana Leak og Spell Pierce. 3) I stedet for store finishers, så har Mickey valgt at fokusere på kort, der kan være mana sinks som f.eks. Urza, Lord High Artificer; Golos, Tireless Pilgrim; Chromatic Orrery og Retrofitter Foundry, og som med nok mana kan bære ham direkte til målstregen.

Alt dette har gjort, at decket ikke længere udfolder sig i store alt-eller-intet planer, men har flere inkrementelle punkter, der kan være svære at interagere med. Ofte er det de små komponenter, man skal trække væk under fødderne på Mickey – dem, som man ellers aldrig ville skænke en tanke – for at smide en svensknøgle i maskineriet, og det kan være ret svært at se, hvilken komponent, der er vital, og hvornår man skal bruge sine begrænsede resurser på den.

Mickeys deck har måske ikke resultaterne rent historisk til at placere det oppe iblandt de største trusler i turneringen, men dets power niveau og Mickeys akkumulerede erfaring med det er det, der er begyndt at få dets aktie til at stige. Decket har stadig for mange 50/50 matchups, fordi det afhænger af for mange tilfældigheds variable bl.a. Wheel-effekter, men det skulle ikke undre mig, om stjernerne på Mickeys mekaniske stjernehimmel en dag står rigtigt, og at han vinder en turnering. Den dag kunne sagtens være d. 9. januar, 2022. Det kræver dog, at kommer ud på den rigtige side af sine kampe imod de kontrollerende deck, herunder Mathias’ “Death & Taxes”, som han møder i runde et, og Jimmis “Esper Reanimator”, som er en mulig runde to modstander.


Ottende seed – Jimmi

Deck: Esper Reanimator

Point i decket (10): 4 – Demonic Tutor; 2 – Gifts Ungiven; 1 – Mana Drain; 1 – Pact of Negation; 2 – Vampiric Tutor

Årspoint: 3 Point

Kigger man på Jimmis samlede point for året, så stikker de ud, for han har ikke mange af dem, og det er heller ingen hemmelighed, at han blev inviteret på baggrund af en række afbud. Det er langt fra punktummet på hans fortælling, for Jimmi er en glimrende Modern og Pioneer spiller, der har fået smag for Highlander-formatet. I hans første turnering placerede han sig i midten af feltet med en Jeskai Tempo Control-variant, og til denne turnering spiller han en fortolkning af Esper Reanimator fra Modern. Men selvom Jimmi på sin erfaring med rette kan kaldes for en underdog, bør man bestemt ikke regne ham for ude på forhånd, da han har et godt hoved for kompetitive formater.

Deckliste

Med sin Esper-liste fokuserer Jimmi på en blanding imellem klassisk Reanimator med mål som Iona, Shield of Emeria; Griselbrand; Serra’s Emissary og Archon of Cruelty, men han har ligesom flere andre spillere i turneringen også en hældning imod Evoke-dyr som Grief, Solitude og Mulldrifter i samspil med kort som Ephemerate, Undying Evil og Malakir Rebirth. Der er i det taget et fokus på ETB-effekter, som skaber en glidende synergi imellem Entomb- og Looting-effekter til Flicker- og Reanimation-effekter. På den vis minder decket en smule om Daniels “Bant Blink (182)”-deck, dog med en mere klassisk Esper Control-komponent i stedet for en større densitet af ETB-dyr.

Jimmis liste byder også på en række nye kort, som har nogle interessante interaktioner, navnlig Siphon Insight imod Sensei’s Divining Top og Vampiric Tutor-effekter, samt kort som Shadowgrange Archfiend, Cemetery Illuminator og Overcharged Amalgam. Ligesom mit “UwU Tax the Reach” har decket også fokus på at anvende Lurrus of the Dream-Den til få mere ud sin Nihil Spellbomb, Mishra’s Bauble, Animate Dead og Angelic Renewal, og der er en god håndfuld Stax-pieces som Opposition Agent; Chalice of the Void; Lavinia, Azorius Renegade og Sanctum Prelate til at forhindre modstanderen i at afvikle sin plan.

Decket er på nogen måder endnu et kontroldeck, der har en anden primær plan, altså at reanimate store dyr, og det har helt klart potentialet til at gøre en del skade i turneringen. Det kan dog være, at manglende tuning og test kan komme til at påvirke resultaterne, men jeg ser Jimmis deck som at have en rigtig god midrange matchup, især hvis han får lov til at få gang i sin primære strategi, hvor han kan reanimate creatures, der har en overvældende indflydelse på bordet tilstand. Jimmis værste modstandere vil formentlig være de dedikerede kontroldeck, men kommer han igennem f.eks. mig i runde et, så spår jeg ham en god chance imod Mathias’ “Death & Taxes”, da han har potentialet til at få sine meget store dyr ud meget tidligt i kampen imod Mathias’ noget mindre dyr, samt en rimelig chance imod Mickeys “Urw Combocademy”, hvis han kan krydre de store dyr med den rette mængde disruption og counterspells.


Vi glæder os meget til at afvikle årets vigtigste turnering, og vi håber også, at I ønsker at se med på Twitch kl. 19:00 d. 9. januar, 2021, eller senere på Youtube, når vi viser finalekampen.

Invitation til årets sidste pointgivende event (Webcamlander)

Vi byder jer alle velkommen til at deltage i årets sidste pointgivende turnering, Julebal i Scandiland, der for Corona-sikkerhedens, lethedens og julefredens skyld bliver afholdt over webcam på anden juledag d. 26. december. Vi vælger at holde eventet så åbent og nemt at tilgå som muligt, og selvom vi holder faste rammer i form af 5 runder på 60 min., så opfordrer vi også spillere, der kun kan være med lidt af vejen og som stadig har lyst til at spille Scandilander i julen til at være med, også selvom familien kræver tilstedeværelse til den årlige julefrokost senere på eftermiddagen.


Om turneringen

Hvor: Webcam (chat over Discord, vi mødes i “fælleschat” under Turneringer fra kl. 10:45)

Hvornår: Søndag d. 26. december, kl. 11:00

Format: Gældende Scandinavian Highlander-regler og pointliste med kort til og med Innistrad: Crimson Vow (husk at tjekke dit deck, inden turneringen i vores Deck Validator)

Runder: 5 runder af 60 minutter (vi holder et kvarters pause efter 1. og 3. runde – decktjek efter første runde)

Entré: Gratis

Præmier: Der er præmier til top 2 i form af Modern Horizons 2 boosters, enkeltkort og et sæt Scandinavian Highlander 2021 mesterskabskortlommer

Point og førsteplads: Alle deltagere – uanset placering – tjener point til årets pointstilling, og førstepladsen kvalificerer sig direkte til Årsmesterskabet d. 9. januar

Proxies: Gældende proxy-regler, men der er intet øvre loft (man må altså inkludere ligeså mange proxies i sit deck, som man har lyst til i denne turnering)

Decktjek: Man behøver ikke at indlevere deckliste, men efter første kamp skal man udføre decktjek med sin modstander (dvs. bekræfte, at pointlisten er overholdt, at der ikke er illegale duplikater i decket, og at de inkluderede proxies kan genkendes og læses)


Vi håber på at se en masse af jer, så hvis du har lyst til at spille Scandilander og har et webcam, der bare venter på at blive brugt, så kom og vær med til årets sidste turnering!

Hyggeshowdown i Slice N Dice

Lørdag d. 27. var det meningen, at vi skulle have haft den endelige kvalificerende turnering til Årsmesterskabet for 2021, men pga. en pludselig mængde afbud valgte vi at udskyde selve turneringen til et senere tidspunkt. Med Søren fra Slice N Dice i Ballerups velsignelse og lidt hurtig tænkning af arrangørerne bl.a. Aske fra Turneringsgruppen besluttede vi alligevel at gennemføre en mere hyggelig begivenhed, hvor folk bare dukkede op og fik spillet Scandilander med hinanden, og til trods for det lidt skuffende opløb, blev det til en super hyggelig dag i Ballerup med gode mennesker og en række spændende deck.

Hen over dagen var vi i alt syv spillere inkl. nye spillere til formatet, der ikke havde deltaget i af vores begivenheder før, og sjovt og interessant nok var der ikke nogen gengangere iblandt de deck, folk spillede, hvilket må siges at være imponerende. Blandt de deck, jeg så og hørte om, blev der spillet UG Turns, Mono Green Elves, RDW, BG Aggro, Naya Landfall Aggro, UW Control, UR Control, Green Eldrazi Ramp, Gruul Midrange, BG Dredge Reanimator og UR Academy Combo. I det hele taget en god stribe deck især med hældning imod aggro eller midrange og mindre fokus på kontrol og combo end vi ofte har set bl.a. i Cockatriceligaen.

Jeg vil fortælle lidt om de deck, jeg tog med, og om de fire matchups, som jeg nåede at spille. Jeg fik desværre ikke taget billeder af kampene eller stemningen derhenne, ej hellere fik jeg taget noter, men i stedet har jeg lånt et billede fra nettet, hvor kan man se de udmærkede omgivelser hos Søren i Slice N Dice samt taget et par rekonstruerende billeder for at give en fornemmelse af de deck, jeg spillede.

Selv spillede jeg de følgende to lister: Naya Landfall Ramp og den fysiske version af mit UwU Tax the Rich blå-hvide kontroldeck, hvoraf det sidstnævnte er baseret på grundlisten, som jeg spillede til et 10-0 (20-5) resultat over seneste sæson af Cockatriceligaen og Playoff. Det er et deck, som jeg er meget bekendt med, hvorimod Naya-decket var en ny version af et gammelt bryg, som jeg faktisk aldrig havde spillet før. Inden vi kaster os over kampene, så lad mig først bruge lidt plads på at introducere de to deck.


UwU Tax the Rich

Deckliste

Point (10):

UW Control har altid været det deck, jeg har klaret mig bedst med både i ligaen, og når jeg har testet og hyggespillet imod en lang række deck fra aggro til midrange til combo og control mirrors. Selve navnet er et, der ærgrer min medkumpan Mickey Fischer enormt, og det er jo en sejr i sig selv, men navnet af denne udgave af arketypen kommer fra, at decket har mere fokus på taxing/stax-effekter end typisk counter magic kontrol- eller tempodeck. Mange af de creatures og planeswalkers, som jeg har valgt at spille, lukker ned især for mere unfair strategier og actions, der gerne vil udføre hyppig tutoring og card draw. Det forsøger også at tvinge modstanderen til at betale for sine actions med ekstra tid, ture og resurser over tid, i stedet for mere mana her og nu. I bund og grund kan man sige, at den nuværende version, jeg spiller med, arbejder på fire akser, der strækker sig hen over den typiske counterspell/removal kontrolplan.

1) Timing og exiling vha. samspillet mellem kort som Teferi, Time Raveler; Lavinia, Azorius Renegade; Drannith Magistrate (ikke med i denne version); Spell Queller, Suspend (ikke med i denne version); Delay osv., hvor man spiller et tempo-spil, der samtidig forstyrrer modstanderens evne til at få sine spells og permanents resolved og tilbage på hånden, i spil eller i graven. Hele fidusen er, at hvis man har kort som Teferi, Lavinia eller Drannith Magistrate i spil, så afvikles modstanderens spells ikke som normalt, hvis de enten castes uden for Sorcery-timing, fra Exile-zonen eller gratis, og her går kort som Spell Queller, Suspend osv. fra at være gode og effektive svar, til at blive mere permanente og manaeffektive løsninger. Man kan også bruge kort som Ephemerate, Restoration Angel osv. til at forskyde timingen og måske endda få endnu mere valuta ud af interaktionen.

Det sagt, så er de nævnte kort stort set alle kort, som giver værdi i sig selv, måske lige på nær Lavinia og Magistrate, der i bund og grund er uimponerende creatures, når de ikke sidder over for de rigtige matchups og spilmønstre. Derimod kommer f.eks. Spell Queller rundt om “Can’t be countered” på kort som Abrupt Decay eller Supreme Verdict, og er ellers en glimrende pseudo-counterspell samtidig med at agere evasion beater/blocker. Delay er et vanvittigt underspillet tempokort, som ofte forskyder modstanderens planer på en meget uhensigtsmæssig måde, og med det kan man for Negate-mana kan ramme hvad som helst, hvilket er dejligt i et tofarvet deck. Denne tilgang vinder derfor meget ved, at kort, som laver knækkede ting sammen, faktisk også præsterer glimrende på egen hånd.

2) Ephemerate-comboen går i bund og grund ud på, at bruge Spellseeker til at finde Ephemerate, og dernæst at bruge Ephemerate på Spellseeker for at finde Ancestral Recall og andre gode ting. Når motoren for alvor spinder, så bruger man Snapcaster Mage til at Ephemerate tur efter tur til at skabe value især med Spellseeker og Recruiter of the Guard, som hver især kan hente enten instants og sorceries eller creatures. Ephemerates Rebound-effekt kan stackes til at ske, inden Snapcasters Flashback-effekt exiler kortet for resten af kampen, og på den måde kan man snyde sig til en evigt tilbagevendende løkke, der i hver turcyklus lader dig blinke et af dine andre creatures for blot én hvid mana og derved skabe mere værdi via ETB-triggers.

Det er som regel her, hvor man begynder at stikke af fra modstanderen, fordi man hurtigt får fyldt hånden og ligger inde med en overflod af specifikke svar. Og det gør også, at man kan begynde at bruge sine ETB-creatures på nogle ekstra snu og fikse måder, som kan arbejde sig rundt om modstanderens svar.

3) Graveyard recursion bl.a. vha. Lurrus of the Dream-Den. Mange af mine creatures er 3 eller 4 drops, så for at få ekstra værdi af Lurrus besluttede jeg mig for at udforske, hvad jeg kunne spille af Artifacts og Enchantments, der får sig selv ned i graven. Var det muligt at trække flere kort? Var det muligt at regrowthe spells og permanents? Hvad med anden disruption?

Jeg tester for tiden en række kort, som jeg kan spille igen og igen med Lurrus i form af Dress Down for card advantage og mulighed for at ødelægge modstanderens utility creature plan (eller at stoppe haste creatures) og Mishra’s Bauble til card draw og information (en interaktion, som man også ser hyppigt i formater som Modern), såvel som Angelic Renewal, som er en slags måde at komme rundt om Lurrus’ begrænsninger, og en måde at få en ekstra ETB-trigger på visse creatures eller endda at redde Lurrus selv. Hvis man har Lurrus i spil, ikke har castet kort fra graveyarden, og så spiller Bauble, har man mulighed for at knække den og genspille den med det samme, så man kan se øverste kort på begge libraries og trække to kort i næste upkeep for den nette sum af 0 mana. Bauble giver i øvrigt også mulighed for bedre information fra toppen af eget deck, inden man fetcher. Andre kort, jeg har kig på, er Omen of the Sea, Omen of the Sun, Seal of Removal og Cathar Commando, men ingen af disse kort var med i denne udgave.

Den ekstra værdi, man får ved at have et graveyard recursion undertema giver decket et spillerum, som byder på en dybde og nogle muligheder, som kontroldeck sjældent får. Klassiske blå kontroldeck anvender mest af alt graveyarden til Snapcaster Mage og lignende effekter samt at kunne Delve, men at få adgang til sine permanents og en lidt anderledes interaktion med sine spells i det hele taget gør, at modstanderens svar bliver noget mindre permanente. Det gør også decket mere kompliceret at spille, fordi det har en højere grindability, men det er bestemt en del af morskaben at udforske. Jeg leger i øvrigt med tanken om at spille Codex Shredder, bare for at kunne rydde op i de ubrugelige rester, som Sensei’s Divining Top og Brainstorm efterlader, men også for at kunne hente ting tilbage fra graveyarden, som Lurrus ikke selv kan hente. Jeg prøver også det nye kort Overcharged Amalgam af for tiden, og når jeg har Exploited min Snapcaster Mage for at counter en spell eller ability, har jeg mulighed for at spille den igen med Lurrus på bordet. Dertil har jeg også tilføjet endnu et af mine store favoritkort – Noxious Revival – der hjælper med yderligere recursion og som enabler for Miracles. Det har vist sig at være en af de bedste innovationer i decket, fordi det giver en stor kontrol over næste kort, man trækker.

4) Decket har fra begyndelsen været bygget op om Miracles, men den type kort er nu kogt ned til Terminus som mass removal og Entreat the Angels som setup til et endgame, hvorimod Devastation Tide og Temporal Mastery har fundet andre græsgange. I begyndelsen var Sensei’s Divining Top, Brainstorm og Jace, the Mind Sculptor mine eneste rigtige muligheder for at gøre klar til Miracle-effekten, men med kort som Mystic Sanctuary plus fetchlande; Venser, Shaper Savant; Cryptic Command; og Noxious Revival har jeg nu flere muligheder for at sætte Miracle korts op igen og igen og ofte med mulighed for at få effekten på modstanderens tur via instant speed card draw.

Det gør den ellers meget begrænsede og tilfældige effekt til noget manipulerbart, hvor man belønnes stort ved at udnytte timingen. Man kan måske undre sig over, hvorfor man vælger at spille Miracle-kort i stedet for kort, der konsekvent byder på den ønskede effekt, men det drejer sig især om den markante manareduktion, der gør Miracles-kort værd at spille efter. Det er især manipulerbarheden, tidsligheden og den stærkt reducerede omkostning, der gør, at Terminus er spilbart, hvor Hallowed Burial ikke er. Ligeledes kan Entreat the Angels være det, der lukker og slukker kampen, hvorimod kort som Starnheim Unleashed er lidt mere klodsede at spille med og sværere at overrumple modstanderen med.


Naya Landfall Aggro

Deckliste

Point (10):

Da vi besluttede os for at udsætte turneringen og i stedet blot holde et lille hyggetræf, tænkte jeg, at jeg hellere måtte finde et andet bryg frem, for selvom jeg elsker mit blå-hvide kontrol deck, så var det en god mulighed for at få spillet og testet gamle bryg og idéer. En af de arketyper, som normalt ligger lidt uden for min interesse, er aggro, men jeg har altid godt kunnet lide idéen om et aggressivt landfall deck, så jeg dykkede ned i mine Cockatrice-filer og fandt en gammel liste, opdaterede den og kastede den hurtigt sammen dagen inden.

Decket er først og fremmest baseret på aggressive landfall creatures, men i stedet for at gå all-in på creatures, der i det store hele ikke har et højt power niveau, og som generelt taber til midrange staples, så er decket krydret med generisk og individuelt stærke creatures, tempo-kort og combo’er, der har en stærk synergi med landfall. Når man bygger synergidrevne deck, kan man vælge at læne sig ind i synergien og tage revl og krat af kort, som varierer i styrke, men som kommer til sin ret via mængde, redundans og fokus på landfall-synergien. En anden måde er at gå mere generisk midrange og vælge creatures, der kan stå på egne ben. Fordelen ved det er, at ens creatures som regel har en større effekt på bordet, kan konkurrere med de fleste af modstanderens dyr, og at man på et tomt bord nemmere kommer tilbage i spillet, fordi den individuelle kortkvalitet i decket er højere.

Dette var først og fremmest et landfall-deck, men med fokus på de – i mine øjne – mest interessante og stærkeste kort. Der er de generiske aggro-beaters som Steppe Lynx, Akoum Hellhound, Scythe Leopard og Brushfire Elemental, der udgør en del af den tidlige aggro-plan. Der er også en håndfuld landfall creatures på three drop-pladsen bl.a. i form af Kazandu Mammoth, Skyclave Geopede og Undergrowth Champion, men disse har alle en ekstra ability, der retfærdiggør deres omkostning f.eks. at kunne spilles som et land, at kunne forhindre skade via en slags pseudo-regenerate eller trample. Sidst, men ikke mindst, så har jeg længe gerne villet prøve at spille med Obuun, Mul Daya Ancestor, som både er et Commander-kort, men også er deckets åndelige leder både i den ene og anden forstand, da den gør alt det, som decket vil. En mana value på 4 er en smule dyrere, end man normalt vil gå i et aggressivt deck, men med en række mana dorks og en solid måde at rampe på, finder Obuun nemt bordet tidligt, og hvis man kan kombinere det med hurtige land drops, så kan man ret hurtigt omdanne sine lande til store, midlertidige trusler.

Dertil indgår også kort som Lotus Cobra til at lave eksplosiv eller sågar uendelig mana, og som dertil slår fint på tæven med sine to power. Felidar Retreat er også både et value kort og potentielt en finisher, da man hurtigt kan opbygge en urimelig board state eller blot gøre sine creatures gigantiske på meget kort tid. Valakut Exploration indgår også som en slags card advantage eller direkte skade, der nemt pinger modstanderen for et liv eller mere så godt som hver tur. Det er blot tre kort, der giver decket flere dimensioner. Man kunne også forestille sig en udgave af decket, der spillede Tireless Provisioner og Tireless Tracker, og måske er det vejen frem på sigt.

For at holde dampen oppe i landfall-temaet, bliver der nødt til at være enablers, altså kort, der skovler kullet og holder maskinen kørende. Her valgte jeg at spille Fastbond og Exploration til at komme hurtigt i gang og at tillade nogle eksplosive ture, selvfølgelig side om side med fetchlande og Flagstones of Trokair. Hvis man kan lave sit land drop om til to triggers (eller flere) på de rigtige tidspunkter, så har man ikke blot flere resurser, man får selvsagt også mere ud af landfall.

Kort som Wrenn and Six og Ramunap Excavator søger for vha. fetchlandene, at landene bliver ved med at dukke op, og instant speed spells og abilities som Knight of the Reliquary, Harrow og Crop Rotation skaber nogle eksplosioner af merværdi, som er med til at øge spillets tempo. Normalt skal man være forsigtig med at spille de gamle Bounce-lande fra den oprindelige Ravnica-blok, især fordi de er så skrøbelige over for land destruction som Wasteland, men da man her i decket ramper meget og hurtigt, har flere måder at få sine lande tilbage på og derudover spiller relativt billige spells, er man ikke ligeså bange for land destruction. Derfor spiller jeg Boros Garrison, Gruul Turf, Selesnya Sanctuary og sågar Rith’s Grove, fordi de alle sætter op til en potentielt uendelig combo med Fastbond, lader mig hente mine MDFC-lande tilbage til hånden og spille dem som spells og derudover også hjælper med at holde land drops kørende.

Dette deck er, som den skarpe læser måske har regnet ud, ikke lutter aggro. Det har et fokus på tempo og midrange value, men det er så afgjort et aggressivt deck. Det understreges bl.a. af, at jeg spiller både Concordant Crossroads og Mass Hysteria som muligheder for at give alle mine creatures haste, når jeg er klar til at gå af. Det er begge kort, der kan være lidt risikable at spille imod visse modstandere, men når man selv styrer, hvornår de kommer ned, kan man bedre vende den globale effekt til egen fordel.

En af de ting, der præger en god tempo-plan er, at man tager sine creatures og får mere ud af dem, end man betaler for dem, og her er kort som Qasali Pridemage, Noble Hierarch og Ignoble Hierarch glimrende, fordi de giver muligheden for at gøre ens creature til en større trussel tur efter tur, end hvad det kan præstere alene. Det går fint i spænd med dyr, der pumpes af land drops, da man som overordnet tema har små creatures (som i øvrigt kan søges med Recruiter of the Guard og Imperial Recruiter), der som regel bliver ret store i combat. Jeg spiller ikke mange pump spells, da der ikke er nogen prowess (og lignende) creatures i decket, men både Berserk og Temur Battlerage har sneget sig ind, da begge spells har potentialet til at gøre et umiddelbart uskyldigt angreb til en overrumplende sejr.

Sidst men ikke mindst, så nævnte jeg, at decket også anvender en række generisk gode dyr og spells for at højne kortkvaliteten uden forbehold for kontekst, og her spiller jeg bl.a. hele Naya-siden af Cemetery-cyklen, altså Cemetery Gatekeeper, Cemetery Protector og Cemetery Prowler, mest af alt for at kunne fornægte min modstander mulighed for at anvende sin graveyard alt for proaktivt, og det samme gælder Endurance. Om de alle hører til i et mere tunet build, må tiden vise, men særligt Cemetery Protector har potentialet til at have synergi med landfall, da man i princippet kan vælge at give det en landfall ability. Scavenging Ooze udgør femte kort, der heller ikke mener, at modstanderen skal lege nekromantiker eller snapcaster. Det kan synes som meget graveyard hate, men der findes ikke mange deck i Scandilander, som ikke anvender sin graveyard for value, så derfor gør svar til den slags ofte en forskel i længere spil.

Også kort som Tajic, Legion’s Edge; Mother of Runes; Voice of Resurgence; og Gruul Spellbreaker hjælper med at beskytte ens side af bordet, mens Collector Ouphe; Thalia, Guardian of Thraben; Thalia, Heretic Cathar; Aven Mindcensor; og Cinder Vines giver decket en knivspids af stax, taxing og hate, som kan hjælpe med at sætte farten ned på unfair strategier. Sidst, men ikke mindst har vi Ragavan, Nimble Pilferer til at lægge pres på fra starten af kampen, og kortet er så generisk godt, at det ikke kræver nogen forklaringer.


Kampene

Her vil jeg forsøge at gengive nogle af de højdepunkter og den generelle stemning, der var i de forskellige kampe, men da jeg ikke tog noter, er det hele lidt præget af at være beskrevet ud fra mine minder fra dagen. De fotos, jeg inkluderer er også rekonstrueret, da der som sagt ikke blevet taget billeder på selve dagen, så bær over med

Jeg nåede som sagt at spille med fire af de andre spillere, så det føltes lidt som en FNM bortset fra, at jeg startede med at teste mit Naya Landfall deck af og skiftede til UW Control i de næste tre kampe. For de af jer, der lytter til vores podcast, Højlandspap, så er I nok bekendt med min første modstander, Aske, der havde taget det Black Mold (Golgari Aggro) deck med, som han har spillet en hel del på det seneste.

Naya Landfall vs. Black Mold

Frisk fra en længere cykeltur til Ballerup var jeg klar til kamp, og Aske sad og ventede på en modstander, da mandtallet havde været ulige, indtil jeg ankom. Jeg vidste, at Aske formentlig ville spille Black Mold, så jeg tænkte, at det kunne være sjovt at starte med Naya Landfall, der også er et aggressivt deck. Dog forventet jeg ikke det store af mit deck, da jeg synes, at det virkede lidt ufærdigt og , da jeg havde testet det aftenen inden. Ikke desto mindre lagde vi ud med en længere kamp, der vippede frem og tilbage, indtil jeg omsider tog første kamp. Det kom faktisk bag på mig, hvor stærk en midrange plan, jeg havde i decket, og den hjalp mig med at grinde mig til en sejr i første spil.

Andet spil husker jeg som mere en-sidet, hvor jeg kom hurtigt fra start. Decket har ikke et decideret fokus på ramp, men i kraft af, at landfall er et centralt tema, så kommer decket ret hurtigt i gang. Jeg havde Ignoble Hierarch nede på tur et, og jeg fik hurtigt samlet mig en aggressiv board state, hvor jeg kunne slå stykker af Askes liv lidt efter lidt, og inden han vidste af det var han på ydmyge 7 liv. Da det blev min tur igen, angreb jeg med et 2 power creature, der triggerede Exalted på både Ignoble Hierarch og Qasali Pridemage, som gjorde min attacker til en 4/4. Aske havde to creatures i spil, og han valgte at smide sin 1 toughness fyr under bussen, og det skulle vise sig at blive hans endeligt, da jeg sad med Temur Battlerage på hånden, og han tog lige akkurat 7 i skade.

Vi spillede derefter et tredje spil for hyggens skyld, som jeg desværre ikke husker så meget fra, blot at Aske formåede lidt genoprejsning ved at vinde det. Jeg kan blot sige, at trods nederlaget, synes jeg, at Askes deck er blevet rigtig fedt. Det passer godt til hans spilstil, og der er sjældent øjeblikke med død luft, så man er nødt til at holde sig på tæerne. GGWP! Med tre gode spil var det en god start på dagen!

Resultat: 2-0 (2-1)


UwU Tax the Rich vs. Academy Combo

Dernæst satte min anden medvært fra Højlandspap, Mickey, sig hen foran mig og spurgte, om vi skulle tage en rematch fra Playoff’et. I seneste sæson af Cockatriceligaen har jeg haft skovlen solidt plantet under Mickey og slog ham 2-1 tre gange, dvs. to gange i løbet af sæsonen, og en gang i selve Playoff’et. Jeg formåede også at servere ham en rundhåndet 2-0 til Oktoberturneringen. Det sagt, er det næsten altid spændende kampe, når vi spiller imod hinanden, fordi det er en konstant kamp om, hvor vidt Mickey får lov til at gå af med en af sine mange comboer, eller om jeg formår at smide en tilstrækkelig stor kæp i hans hjul. Som sædvanlig spillede Mickey sit artifact combo deck med navnet UR Combocademy, så derfor var det nærliggende, at jeg skiftede til mit blå-hvide kontroldeck, som jeg har spillet en hel del på det seneste, og som i øvrigt har været en fast del af vores opgør, så vi kunne skrive næste kapitel i denne saga.

Vi begyndte med et spil, hvor jeg ret hurtigt fik lagt Mickey i en form for benlås med kort som Lavinia, Azorius Renegade og Elite Spellbinder. Jeg trak ikke mange lande, men til gengæld havde jeg til at starte med alle de rigtige svar på de rigtige tidspunkter, og jeg begyndte at føle mig ovenpå på en måde, der tillod mig at indtage rollen som den aggressive ret hurtigt. Jeg fik derfor slået Mickey ned i nærheden af farezonen over en række ture og tænkte, at sejren var tæt på at være i hus. Så skete der dog det, som ofte sker, når man spiller imod Mickey, at han trækker sig til en puslespilsbrik, der sætter en Storm P.-maskine af triggers og game actions i gang, og pludselig ser kampen ganske anderledes ud. Min Lavinia har desværre måttet bide i støvet, og det giver Mickey mulighed for at arbejde lidt mere frit. Han finder en tutor, der gør, at han kan fremtrylle sin Walking Ballista ud af sit deck. Efter at have lavet en urimelig mængde mana, vælger han blot at spille den for 4 mana med to +1/+1 counters på, og han bøffer så min Elite Spellbinder, hvilket giver mig anledning til at klø mig lidt i hovedbunden. Jeg føler mig dog ikke helt ude af spillet endnu, men der går ikke meget mere end en tur, før han får Chromatic Orrery i spil, efterfulgt af Filigree Sages, og da han nu havde uendelig mana og card draw, var der ikke mere at komme efter. Første spil til Mickey.

Næste kamp formåede Mickey på en lidt mere overbevisende måde at tage styringen tidligt i kampen takket være Urza’s Saga og to Constructs, der distraherede for meget til, at jeg kunne fokusere på min egen plan. Det hjalp heller ikke, at mine draws var lidt sløve, og at mine cantrips og andet card draw lod vente på sig. Det er min erfaring, at når man er imod combo decks som Mickeys, at man ret hurtigt skal være den, der styrer slaget, og den, som konstant giver tilladelse til, hvad de får lov at afvikle, hvis man skal slippe ud i live. Ligeså snart combo-spilleren slipper af sted med at have først ét farligt komponent på bordet, så er det blot et spørgsmål om tid, før der følger mere med. Det skete desværre her, hvor de stadigt voksende Constructs gjorde, at dæmningen blev brudt, og at jeg for hurtigt løb tør for resurser til at forsvare mig med. 2-0 til Mickey.

Vi tog også et hurtigt tredje spil, mens vi ventede på nye modstandere, men det var ikke noget at skrive hjem om. Nu gør jeg det så alligevel. Måske i en form for nihilistisk tilt beholdte jeg en ekstremt risikabel hånd med en god portion stærke kort, dog kun ét land, til og med en Moonring Island, der kommer i spil tapped. Jeg satsede meget hårdt på, at Brainstorm skulle hjælpe mig med at grave videre til øer og sletter, men i stedet hånede mit deck mit sløje valg, og jeg var fanget i en Brainstorm-lock, der ledte til, at jeg efter 4-5 ture uden nyt land greb chancen for at trække stikket ved første mulighed, da nye modstandere meldte sig. GG’s til Mickey! En velfortjente sejr, men jeg kommer igen!

Resultat: 0-2 (0-3)


UwU Tax the Rich vs. Golgari Dredge

I dagens tredje kamp spillede jeg imod Jannik, der er en af en håndfuld spillere, som er kommet til Scandilander efter at have spillet German Highlander i mange år. Jeg havde mødt og spillet imod ham én gang før for noget tid siden, og ud over at være en enormt hyggelig fyr, så er han også en glimrende spiller med stor forkærlighed til midrange og creature-baserede deck. I dagens anledning havde han valgt at tage et Golgari Dredge build med, som han p.t. brygger på.

I første spil beholder jeg en hånd med Ancestral Recall og en anden card draw spell, muligvis Ponder. Jannik får hurtigt en Smuggler’s Copter i spil, og jeg begynder at sidde og pønse på en plan for at fjerne den. Det er desværre også her, hvor en serie af uheldige sekvenser senere leder til en bøvlet omgang misplays. Da Jannik har spillet sin Copter og giver mig turen, sidder jeg og godter mig over, hvor voldsomt jeg skal til at trække tæppet væk under ham. Det er endnu ikke tydeligt, at han spiller Dredge og Reanimator, og det er egentlig heller ikke væsentligt på dette tidspunkt. Jeg har blot sat op til, at jeg har en Terminus liggende på toppen af mit deck, og at jeg har en hvid og en blå mana åben, så jeg på hans tur kan caste Ancestral Recall og spille Terminus for sin Miracle cost, når han spiller sit creature og crewer Smuggler’s Copter. Jannik ærgrer sig dog over, at han ikke har et creature at spille på sin tur, men måske ikke ligeså meget som jeg gør. Spillet rykker sig dog videre, og jeg får gang i en farlig board state med flyvende dyr, Teferi, Time Raveler og en ret stærk hånd.

Et af de flyvende dyr er nye kort Cemetery Illuminator, der gør, at man kan exile kort fra en graveyard og spille kort af en tilsvarende korttype fra toppen af sit deck. Jannik har dog Maze of Ith på bordet, men det forhindrer mig ikke i at æde kort fra hans graveyard på mine attack-triggers. Omsider får han dog bygget sit bord op, så der creatures bl.a. til at crewe Smuggler’s Copter. Samtidig har jeg brugt Jace, the Mind Sculptor til at sætte mit Terminus play op på ny, men bliver lidt for ivrig, og beslutter mig for at angribe med Cemetery Illuminator for at få at æde hans Griselbrand i graveyarden, og for at få Jannik til at aktivere sin Copter. Her får jeg dog rodet mine planer og oversigt over situationen sammen og glemmer, at Jannik selvfølgelig ikke har noget incitament til at bruge sin Maze of Ith på min Illuminator længere, og værre endnu, at jeg selvfølgelig kun kan spille Miracle-kort, hvis det er det første kort, jeg har trukket på min tur. Alt det går på for mig undervejs, efter vi er gået til blockers, og i et forsøg på at redde situationen, smider jeg i stedet min Dress Down på bordet, og pludselig er jeg hunden i det brændende hus.

Efter en kort udredning mellem jeg, min modstander og en anden spiller om, hvilken effekt Dress Down har på Smuggler’s Copter og kampen, så bed jeg mit misplay i mig, mistede først min Cemetery Illuminator og derefter min Teferi, Time Raveler. Ikke nok med det, men Dress Down trak mig også den Terminus, jeg kunne have spillet med Miracle i løbet af Janniks tur. En sand klovnefiesta! Suk… Kender I det, hvor man brænder en genial plan ind i hjernen og er så stålsat på at afvikle den, at man overser alt det åbenlyse? I sidste ende trækker jeg mig dog ud af mine egne tåberier vha. en stribe value plays, der bl.a. omhandler Ancestral Recall og Noxious Revival, og jeg ender med at vende situationen til en sejr. Det var et sjovt og langt spil, men også et af dem, hvor jeg blev pinligt bevidst om, at der er en del krøller, jeg skal have glattet ud, og en del linjer, jeg ikke har spillet nok til, at de ligger på rygraden.

I andet spil kommer Jannik lidt bedre fra start, og han har mere held med at forstyrre min plan. Det hjælper også, at han uforstyrret får lov til at få Survival of the Fittest i spil, for så går der ikke lang tid, før jeg sidder og stirrer på en Deathrite Shaman, en Hogaak, the Arisen Necropolis og andet skidt, der lægger et voldsomt pres på min lidt sløje hånd. Jannik vinder spil to, og da vi skal nå at rokere rundt på modstandere en sidste gang, inden folk skal hjemad, så afslutter vi kampen på 1-1 efter to interessante spil. Jeg vil dog lige hurtigt nævne, at både Jannik og jeg fik øjnene op for, hvor heftigt et kort, Dauthi Voidwalker er i løbet af begge spil. Dets styrke er godt nok i høj grad defineret af kortkvaliteten i modstanderens deck, men det er en af de absolut stærkeste stykker graveyard-had, der er spilbare i 2021. Anden strøtanke her i efterspillet er, at jo flere effekter, vi får, der snupper kort fra modstanderen (tænk også Ragavan, Nimble Pilferer; Opposition Agent; Siphon Insight osv.), desto bedre bliver kort som Remand; Venser, Shaper Savant, Narset’s Reversal og Trostani Discordant.

Resultat 1-1


UwU Tax the Rich vs. Eldrazi Ramp

Min sidste kamp på dagen var imod Oktoberturneringens mester, Daniel, der spillede et deck, som jeg husker som et Eldrazi Ramp deck. Det primært var grønt, muligvis med et splash af rød og indeholdte en – selv for arketypen – overvældende mængde af ramp spells og meget store dyr. Daniel er endnu en af de spillere, der har en lang baggrund i German Highlander, og som vi nu har fornøjelsen af at spille med i Scandilander, og han er en både intimiderende og en fornøjelse at spille imod, fordi han er ret skarp i sit spil.

I første spil fik Daniel hurtigt gang i en meget eksplosiv start, der bød på et væld af ramp spells, mana rocks og adskillige forsøg på at caste store, grumme dyr som Terastodon og Emrakul, the Aeons Torn, men heldigvis kom min kontrolplan godt fra start, og der gik ikke længe, før jeg fik udmattet Daniels hånd og selv sat gang i Spellseeker + Ephemerate-comboen, eller som jeg kalder den: The Circle of Life (sæt evt. musikken på, mens du læser resten af teksten).

Alle vores spil var generelt præget af, at jeg endnu en gang fik lov at spille Ancestral Recall en god mængde gange, som holdte svarene flydende i en lind strøm. Hvor narrativen på Daniels side var ramp, ramp og ramp, indtil at han havde 10-15 mana ledige på sin tur og derefter kunne true mig med bombe efter bombe på stacken, så var narrativen på min side, at lege snigskytte og skyde de væsentligste puslespilsbrikker med removal, counterspells eller bounce-effekter, indtil jeg selv havde resurserne til at få ben på bordet med nok mana åben til at forsvare mig imod Daniels næste top deck.

Jeg vandt første spil, og selvom Daniel havde fået ordre hjemmefra om at indhente rigelige mængder bearnaisesauce til, hvad jeg kun kan forestille mig endte som et gilde, hvor den gullige smørsauce flød over på alle tallerkener, så besluttede vi os for at udsætte denne vigtige mission for at kunne spille et spil til. Det var godt, at vi gjorde det, for det næste spil var intet mindre end episk. Det drejede sig selvfølgelig om rigelige mængder ramp på hans side, og en stor mængde card draw på min. En udsultningskamp, hvor hans trusler kom tonsende i høj volume, imens svarene dalede ned fra himlen. Udslagsgivende var det dog, da Daniel spillede en Artisan of Kozilek, der stillede for store krav til mine svar. Med Artisans reanimator ETB-effekt valgte han en Avenger of Zendikar, der havde løbet hele vejen fra et spil Commander og ind i en af mine counterspells, og selvom jeg endte med at counter selve Artisan of Kozilek med min Overcharged Amalgam, som jeg var i færd med at teste, så tog Avenger of Zendikar hurtigt over. Jeg husker, at jeg havde et vindue, hvor jeg kunne have dræbt Avenger, inden Daniel nåede at få sit næste land drop og pumpe hæren af potteplanter, men holdt mana oppe i tilfældet af, at noget grummere var på vej. Men som en forladt have, blev jeg kvalt i ukrudt, og det tog ikke mange ture, før jeg var begravet hidsige Plant tokens. Vi stod nu uafgjort.

Begge gange, jeg havde spillet imod Daniel før denne dag, endte vores kampe i 2-1. Første gang var på Bastard Café, hvor jeg bl.a. Kroxa’ede hans hånd til atomer sammen med Lurrus, da vi spillede en Rakdos Madness Vampires vs. Bant Blink kamp. Til Oktoberturneringen vandt jeg også første spil, for derefter at tabe de næste to spil, til og med i sidste runde af overtid. Derfor hang der en usagt enighed i luften om, at kunne vi ikke forlade slagmarken med kampen uforløst, så bearnaisesauce og den sultne kæreste måtte vente lidt endnu. Jeg kan ikke huske alle detaljerne, men nogle af højdepunkterne fra min side var de følgende: Det var anden kamp, hvor jeg nødt til at replicate min Lose Focus for mindst to ekstra blå mana, for at sikre mig, at Daniels spell blev countered. Det havde hverken Spell Pierce eller Mana Leak kunnet præstere. Det var også en kamp, hvor jeg for alvor gik af med Spellseeker + Ephemerate-comboen, og takket være Noxious Revival og Jace, Vryn’s Prodigy, så trak jeg en strid mængde kort. Endnu en gang blev jeg konfronteret med en Artisan of Kozilek og havde Overcharged Amalgam på hånden. Denne gang valgte jeg dog at counter triggeren for i den følgende runde at smide det tilbageværende spaghettimonster bag lås og slå med Palace Jailer. Daniel og hans ivrige deck insisterede på at vinde, så han smækkede den ene trussel eller tutor-into-play effekt efter den anden på stacken, og med en eller anden form for metaforisk sved på panden måtte jeg baske dem til siden med svar efter svar. Mentalt stakåndet kommenterede jeg: “De bliver ved med at komme!”, hvortil Daniel sagde: “Jeg sad og tænkte det samme!” Det var en stædig kamp fra begge sider, men i sidste ende blev mine svar og flyvende hate dyr dog for meget, og jeg endte med at vinde sidste spil. Det bliver ikke sidste gange, at vi spiller til hudløshed. GGs!

Det var en episk kamp at slutte af med på en dag, der til trods for aflysningen af turneringen endte med at være hyggelig og fyldt med gode mennesker (både nye og gamle), interessante deck og ikke mindst nogle rigtigt gode kampe.

Resultat: 2-1


Et stort tak til Søren fra Slice N Dice i Ballerup, Aske fra Turneringsgruppen og de andre deltagere for en hyggelig dag. Vi arbejder hårdt på at få en ny dato og sted til den udsatte Novemberturnering, så vi kan få afviklet den og finde årets sidste mester, inden vi d. 9. januar skal spille Årsmesterskab 2021.

Et par hurtige tanker om de to deck, jeg havde med. Naya Landfall var et sjovt deck, som jeg glæder mig til at tune og forbedre. Det, som gør, at det var interessant for mig, var, at det ikke bare ren, fuld-fart-over-stepperne aggro, men et aggressivt deck med en høj grad af synergi, og som havde en del knapper at dreje på, når udfordringen fra den anden side skiftede. Noget af det, jeg holder af, ved Scandilander og andre Highlander-formater er, at man til tider føler sig som lidt af en Kung Fu-mester, mens man spiller. De bedste deck og spillere placerer sig som oftest i en position, hvor de har mulighed for at krydre en proaktiv plan med en høj grad af reaktivitet, så udvekslingerne udspilles over flere game actions og kræver mere omtanke. Det er sjældent at man kan sige: “Du spiller jo sådan et deck, så har du jo ingen svar til det her!” Her er mit Naya Landfall-deck ingen undtagelse, fordi det er bygget op ud fra nogle grundlæggende tempoprincipper, der siger, at man skal have rigtigt meget ud af meget lidt, og det er vigtigt, at de kort, man spiller er nogenlunde fleksible i sin anvendelighed.

For mit blå-hvide kontroldeck gælder det samme bare i endnu højere grad. Men hvor mange kontroldeck er gået i temporetningen, så har jeg forsøgt at dreje det mere i retningen af Death & Taxes og value midrange. Som jeg beskrev ovenfor, så har jeg skruet ned for de klassiske kontrolelementer, og noget af det, jeg i høj grad tester er Lurrus of the Dream-Den interaktioner. Indtil videre kan jeg sige, at jeg er ret begejstret for samspillet med Mishra’s Bauble, Snapcaster Mage og Angelic Renewal, som alle giver decket mere grindability, men jeg er stadig lidt usikker på, om Dress Down i stedet burde være Omen of the Seas, og om jeg burde finde plads til en Codex Shredder. Det er i hvert fald en af de lister, som jeg er gladest for med øjnene vendt mod Årsmesterskabet, og lige nu er planen at få flere kampe under neglene, så jeg føler mig bedre udrustet til den meget alsidige meta, vi har i formatet.

Pioneer Challenger decks som kickstarters til Scandilander

Med de nye spillere, der viser interesse for vores glimrende format, og nye produkter fra Wizards, kigger jeg nærmere på, om disse nye produkter kan 1) hjælpe nye spillere i gang med at opbygge sit første deck i Scandinavian Highlander; 2) hjælpe erfarne spillere med kortsamlinger skifte spor til en ny deck-arketype til en rimelig pris; og 3) om disse produkter er pengene værd i et singleton-format. Artiklen er delvist inspireret af TCC’s glimrende video herom, men fokuserer udelukkende på værdi for Scandilander-spillere.

I denne omgang skal vi se nærmere på de fire Pioneer Challenger-deck, som blev udgivet d. 15. oktober, og som specifikt henvender sig til nye spillere af Pioneer-formatet, der siges stadig at være en ting. Disse produkter sælges gennemgående til mellem 349,- og 399,- i fysiske og online Magic-forhandlere herhjemme og mellem 35-40 € plus forsendelse i udlandet (mellem ca. 260 og 300 kr.) Lige til at begynde med er det værd at nævne, at Pioneer Challenger deck alle som udgangspunkt er en tand dyrere end de Challenger Deck, der er rettet imod Standard-formatet (de kan p.t. købes til mellem 120-200 kr. herhjemme og helt ned til under 10 € fra udenlandske sælgere), og her er logikken formentlig, at der trækkes på en større kortpulje med mere værdifulde kort. Jeg kan dog med det samme sige, at det ikke nødvendigvis er tilfældet for spillere, der er vant til at spille med oprindelige duallande og andre meget dyre kort. Det virker umiddelbart som en unødvendig og ubegrundet prisstigning, især fordi Standard faktisk er et af de dyreste formater at følge med i, og når vi ser nærmere på de forskellige decks landebaser, kommer vi også til at se, at Wizards bestemt ikke har skruet helt op på knapperne for at imponere.

De fire deck, der udgør sortimentet i Pioneer Challenger Decks 2021 er Azorius Spirits (et blå-hvidt spirit tribal tempo deck), Lotus Field Combo (en primært blå-grøn bastardiseret mellemting mellem det oprindelige Temur og det nyere Sultai Lotus Combo-deck i Pioneer), Mono-Red Burn (et ligeud ad landevejen monorødt burn/aggro deck) og Orhov Auras (et sort-hvidt aggressivt aura-synergisk deck). Kun det monorøde deck har været en del af vores meta, ligesom det stort set gennemgående har været i alle andre formater hidtil, men det betyder ikke, at der ikke er potentiale i de andre deck. F.eks. findes der efterhånden nok gode spirits i blå og hvid (evt. med splash fra rød eller grøn) til at lave gode Spirits-deck, og selvom grøn sammen med hvid (og til dels blå) igennem tiden har vist sig at være de bedste farver til Enchantment-/Aura-strategier, så kunne jeg godt forestille mig, at man kunne have held med at lave en slags WB Death & Taxes eller Deadguy Ale deck med et Aura-undertema, hvor man kombinerer taxing og udsultning med effektive beatere. Lotus Field-comboen har endnu ikke været spillet noget særligt i Scandilander, men potentialet er der helt klart med adgang til langt mere effektiv self-milling med f.eks. Brain Freeze, recursion kort som Yawgmoth’s Will, Underworld Breach (oprindeligt med i decket, men som nu er banned i Pioneer) og Past in Flames, og en noget mere alsidig landepakke med de oprindelige Karoo-lande, Ravnica bounce-lande som Simic Growth Chamber og Lotus Vale samt en langt større mængde Twiddle-effekter.

Hvis vi tager udgangspunkt i fire overordnede arketyper, navnlig: UW Evasion (Flying Men, Spirits, Angels osv.), Storm (Twiddle Storm, Breach Combo, Tin Fins), RDW (Burn, Aggro, Medium Red) og Auras (Enchantress, Death & Taxes, Aggro), så har vi relativt brede rammer til at udforske, hvad de forskellige Challenger Decks kan gøre for en ny spiller. Jeg vil analysere hvert deck ud fra følgende kriterier: 1) Hvor mange spilbare kort indeholder det (set ud fra en grovkornet vurdering af Scandilanders gennemsnitlige power level med forbehold for, at man kan spille formatet uden at have helt top-tunede deck i hænderne); 2) Er kortene i decket gensidigt synergiske eller spilbare i det samme deck, eller spilles de i forskellige deck; og 3) Hvad gør kortene for den nye Scandilander-spillers samling?

Derudover laver jeg en hurtig vurdering, som kan findes grafisk på decklisterne. Det drejer sig om Essentielle kort i Scandilander (kort, som p.t. har mange hjem og hører til iblandt de bedste inden for sin type); Essentielle kort til arketypen (kort, der primært spilles inden for den pågældende arketype, men generelt ikke uden for); Spilbare kort generelt (kort med mange hjem, der ikke primært hører til i den pågældende arketype); Spilbare kort, men ikke til arketypen (kort, som er spilbare, men som ikke hører hjemme i den pågældende arketype i Scandilander); Til budget deck, bedre findes (kort, som snildt kan spilles i Scandilander, men som dog er svagere end de tilgængelige alternativer); Ikke spilbare kort (kort, som på ingen måde bør spilles i Scandilander).

Når jeg kigger på individuel kortværdi, og om deckene er værd at købe, så tager jeg udgangspunkt i den nuværende trend pris på Cardmarket, og derfor bør man selv kigge efter, hvis man overvejer at gøre køb enten af Challenger Deck eller enkeltkort, da disse priser naturligvis kommer til at fluktuere løbende, som tiden går. Derudover inkluderer jeg kun kategorierne “Essentielle kort i Scandilander”, “Essentielle kort til arketypen” og “Spilbare kort generelt” i min udregning af samlet pris på enkeltkort, da de andre kort er overflødige, hvis man forsøger at bruge produktet til at bygge den specifikke deck-arketype i Scandilander.


AZORIUS SPIRITS

Arketype: Tempo Evasion

Specifikt: WU Spirits

Salgspris: 349,- til 400,- / 35,80 € (~266 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 34,97 € (~260 kr.) (13 kort)

Azorius Spirits byder ikke på høj værdi for en Scandilander-spiller, der ønsker at bygge sig et WU Spirits deck eller et WU tempo evasion deck generelt, men det er heller ikke en dårlig handel, da enkeltkortspriserne på de relevante kort er nogenlunde forenelige med prisen på decket som helhed (især når man tager forsendelse med i regnestykket). Der er en god mængde essentielle kort og enkelte kort som Brazen Borrower, Remorseful Cleric, Selfless Spirit og Spell Queller med lidt værdi, som derudover også spilles i andre arketyper (især WU/Jeskai Control, Death & Taxes og andre tempo varianter). Watcher of the Spheres er inkluderet som essentiel, fordi kortet kan spilles her i et ikke-spirits WU Evasion-deck med fokus på flyvende dyr, men det er indrømmet ikke et udpræget eftertragtet kort.

Mest skuffende er dog landene (et tema i årets udbud af Pioneer deck), hvor det ikke ville have været for meget at forlange, at man havde inkluderet minimum en Hallowed Fountain og evt. en håndfuld Port Towns, Hengegate Pathways eller sågar en Irrigated Farmland, der kan cycles væk senere i spillet, i stedet for Temple of Enlightenment, der direkte modvirker deckets tempoplan. Glacial Fortress er aldeles spilbart, særligt i den tofarvede tempo-variant, men også i visse trefarvede deck med hvid og blå. Desværre er dette produkt dog en forspildt chance for at gøre det nemmere for nye spillere at få fat i et relevant shockland, som er essentielt i så godt som alle blå-hvide Highlander deck (for ikke at nævne Pioneer-deck).

Alt i alt er decket kun værd at købe, hvis man decideret ønsker at bygge et Spirits-deck, og kun hvis man ikke allerede ejer en håndfuld af de spirit creatures, som decket byder på, eller hvis man af en eller anden grund har svært ved at få fat på en Brazen Borrower (der som bekendt ikke er en spirit, men til gengæld er ekstremt spilbart i arketypen og mange andre deck).

Vurdering: 5/10 (Hvis du vil starte Spirits fra bunden, kan det være en OK deal)


LOTUS COMBO

Arketype: Storm Combo

Specifikt: Lotus Twiddle Combo

Salgspris: 349,- til 400,- / 36,80 € (~274 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 20,51 € (~153 kr.) (12 kort)

Lotus Combo-decket er en sær størrelse, hvis man tænker på Scandilander, for de fleste af de inkluderede kort er så ineffektive, og understrategierne peger i for mange retninger. Oprindeligt var Lotus Combo et deck, der tog udgangspunkt i at afvikle comboen med Underworld Breach og rigelige mængder self-milling og mana produceret ved at untappe Lotus Field med kort som Hidden Strings og Vizier of the Tumbling Sands, så man kunne smide hele decket i graveyarden og så vinde via Thassa’s Oracle eller burn. Der var også en stor mængde interaktion med sideboardet, som gjorde, at man kunne bruge Fae of Wishes eller Mastermind’s Acquisition til at finde combo pieces eller finishers frem på det rigtige tidspunkt. Der findes også en variant af decket, der går under navnet Twiddle Storm, som spilles i formater som Modern, Legacy og Pauper, og disse har alle en eller anden form for slægtskab med det klassiske High Tide deck i Legacy. Efter Underworld Breach blev banned har man transformeret decket om, sådan så man benytter Omniscience til at accelerere fra en storm mængde mana til uendelig mana uden at anvende graveyarden som en del af sin plan med bomber som Emergent Ultimatum og Approach of the Second Sun som finisher.

Selvom Lotus Combo ikke anvender deciderede Storm-kort, så er filosofien den samme: en stor mængde game actions, der leder til at akkumulere en stor mængde resurser, som i sidste ende kan lede til en sejr afviklet over en enkelt tur. Problemet med denne precon er, at de forskellige kort, der er spilbare i vores format, ikke nødvendigvis er blandt de bedste valg til de forskellige storm-varianter i Scandilander og andre Highlander-formater. Mange af de essentielle kort har heller ikke sit bedste hjem her eller er alt for skizofrene i sit udtryk. Det, som decket vil, kan altså gøres meget enklere med de kort, vi har adgang til i Scandilander. Derfor er dette deck den største rodebunke af de fire deck set med Scandilander-øjne, men finder man det på tilbud, så er der mange spændene kort inkluderet, der kan være værd at anskaffe sig til andre deck.

Det er meget fint, at man med decket får både Lotus Field og Thespian Stage, men resten af landebasen består af painlands og temples, og især templerne giver ingen mening i en deck arketype, der har travlt med at lave en stor mængde navlepilleri tidligt i spillet for ikke at blive kørt over af aggro eller tempo, eller hurtigt at komme bag ud for så at blive udsultet af kontrol-deck. Denne kritik er efterhånden ved at lyde som én lang gentagelse, men det er desuden lidt af en skam, at man forpasser muligheden for at trykke flere Breeding Pools, som længe har været en dyr affære at anskaffe sig.

Vurdering: 2/10 (Køb singles i stedet)


MONO-RED BURN

Arketype: RDW

Specifikt: Aggro Burn

Salgspris: 349,- til 400,- / 36,87 € (~274 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 14,40 € (~107 kr.) (9 kort)

Mono-Red Burn indeholder faktisk et udmærket bud på en række kort, der hører til i en Scandilander-udgave af RDW, men fordi der er så mange af kortene, som er inkluderet som fire kopier, er der en mindre mængde af enkeltkort til et Highlander-format. Dertil har mange af RDW’s mest spilbare kort det med at være de billige kort, og det gør, at den samlede værdi af spilbare og essentielle kort er aldeles lav. Til trods for, at dette foregiver at være et burn deck, så er udbuddet af burn spells også ganske undervældende bl.a. pga. deckets undertema med Wizards, som leder til inklusionen af fire stk. Wizard’s Lightning. Her kunne jeg godt have tænkt mig at se Play With Fire, Cathartic Pyre, Heartfire, Bonecrusher Giant, Harsh Mentor, Young Pyromancer, Eidolon of the Great Revel og Chandra, Acolyte of Flame.

Man kunne også have overvejet at lave en Boros-variant med Lurrus of the Dream-Den som companion, samt Boros Charm, Chain to the Rocks og evt. det nye Rem Karolus, Stalwart Slayer-kort til mirror match-uppet. Landebasen er svær at blive rigtig skuffet over, da decket er monofarvet, men på en god dag havde jeg gerne set Den of the Bugbear og en Mutavault (til at hjælpe Wizard’s Lightning), eller en række Snow-Covered Mountains plus et par Faceless Havens (igen til at hjælpe Wizard’s Lightning), og en Boros-variant skulle selvfølgelig have indeholdt Sacred Foundry, Needleverge Pathway og Inspiring Vantage, eller måske endda Furycalm Snarl og Needle Spires. Det betyder blot, at der her heller ikke er det store at hente for Scandilander-spillere.

Det er som sagt ikke meget pengeværdi, man får for sit køb, men det er dog værd at nævne, at så godt som alle de 9 essentielle eller spilbare kort faktisk kan og bør spilles i så godt som alle RDW-varianter. F.eks. kan det nævnes, at de to RDW-varianter, som hver især opnåede en andenplads i Cockatriceligaens Efterårs– og Forårssæsoner indeholdte henholdsvis otte og ti af Mono-Red Burn deckets inkluderede kort, og fem af disse kort var at finde i denne Izzet Counterburn-liste fra Sommersæsonen. Personligt ville jeg dog nok foretrække at hente disse ni kort som enkeltkort andetsteds og spare lidt penge således.

Vurdering: 3/10 (mange spilbare kort, men næsten alle af lav værdi)


ORZHOV AURAS

Arketype: Enchantress Auras

Specifikt: Aura Aggro

Salgspris: 349,- til 400,- / 30,94 € (~230 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 33,92 € (~252 kr.) (13 kort)

Orzhov Auras er en spøjs konstruktion til Scandilander, fordi decket både indeholder en rimelig mængde spilbare kort til sin arketype, men dertil har størstedelen af sin værdi bundet til kort, der faktisk er spilbare på tværs af en meget stor mængde af forskellige deck og arketyper. Alle pengene i dette deck skal findes i Concealed Courtyard og de to sideboard-kort Lurrus of the Dream-Den og Thoughtseize. Det er her, hvor decket kommer tættest på at være investeringen værd, især hvis man kan finde det til nedsat pris en måned eller to efter udgivelsen.

Deckets store problem er dog, at der ikke rigtigt findes et WB Auras deck i Scandilander og ud fra min vurdering, ville det være bedre at gå hvid-grøn, blå-hvid, blå-sort, Bant eller Abzan. Det sagt, så nævnte jeg tidligere, at man måske kunne finde på en Death & Taxes / Deadguy Ale variant, som kunne have et auras undertema, og her får man nogle ganske glimrende kort i Sram, Senior Edificer, Hateful Eidolon, Ethereal Armor, Sentinel’s Eyes og All That Glitters. Hvis man vælger at gå den vej, kan man glæde sig over, at Lurrus of the Dream-Den, Thoughtseize, Hushbringer og Duress er glimrende kort, som spilles vidt og bredt i formatet.

Igen må jeg dog slå ned på den sølle manabase. Der er såmænd intet i vejen med Caves of Koilos og Concealed Courtyard, som så afgjort bliver spillet i sort-hvide deck, men en enkelt Godless Shrine, Blightclimb Pathway og måske en Shambling Vent havde virkelig hævet deckets værdi og hjulpet nye Scandilander-spillere med at komme godt i gang. Det sagt, så er dette deck enten det bedste bud, eller det næstbedste bud efter Azorius Spirits på det af de fire deck, der udgør den bedste handel for nye highlander-spillere, især fordi Thoughtseize og Lurrus er ekstremt stærke kort, som bliver spillet i en stor mængde Scandilander-deck.

Vurdering: 6/10 (mange billige og spilbare nichekort, samt nogle sværvægtere inden for formatet)

Companion Board – test, forklaring osv.

På sidste møde i Regel- og Pointrådet blev det vedtaget, at vi skal afprøve et sæt af mulige regelændringer til formatet. Disse regelændringer kommer til at være gennemgribende for Scandinavian Highlander, hvis de bliver vedtaget, og derfor ønsker vi at være meget transparente omkring hele testprocessen, at sørge for at de nye regler bliver afprøvet grundigt, og sørge for, at Scandilanders spillerbase har god mulighed for at deltage i testprocessen og at byde ind med kommentarer, bekymringer og kritik undervejs.

Regelændringerne drejer sig om et såkaldt Companion Board, der repræsenterer en del af decket, der har relevans bl.a. for kort, der henviser til “outside the game”. I andre formater, f.eks. Standard, Modern osv. på den ene side, og 7 Point Highlander på den anden side, anvender man et Sideboard, og her udgør dette Sideboard rammen for kort, der kan henvise til andre kort, der befinder sig “outside the game”. Vi ønsker dog ikke, at Scandinavian Highlander skal have et decideret sideboard, da vi ikke tror, at det kommer til at gavne det frie og kreative spil, som netop dette format byder på. Erfaringer fra vores tætteste “slægtning” – Canadian Highlander – har underbygget denne formodning.

Det sagt, så er vi flere, der har fundet det problematisk, at Wizards bliver ved med at udforske “outside the game” på nye måder, som gør, at der kommer nye kort til formatet, som i bund og grund enten er funktionsløse eller fungerer på en anden måde end intenderet i formater som Scandinavian Highlander. Derfor vil vi over en periode teste et sæt af regelændringer, der introducerer et såkaldt Companion Board (delvist fordi det er inspireret af korttypen Companion, men derudover også fungerer som en fast kompagnon til hoveddecket).

Den tidlige formodning er, at disse ændringer kan opfattes stærkere, end de kommer til at være i praksis. Disse regelændringer kan muliggøre nye, spændende interaktioner, som tillader nye deck-arketyper og gør det muligt for visse deck at holde sin konkurrencemæssige integritet, mens der samtidig vil være plads til at medbringe mere snævre svar, som aldrig ville få en chance i formatet, som det er nu. Derudover er forhåbningen også, at visse deck-arketyper, der generelt har svært ved at bruge sine point til synergiske formål og blot ender med at anvende dem på Moxes eller anden hurtig mana, nu får muligheden for at bruge sin point på en ny måde, der kan skabe mere diversitet i deckbygningen.

—————————————————————————————————-

Nedenfor kan man læse første udlæg til de nye regler.

Grundlæggende regler for Companion Boards

 • Scandinavian Highlanders pointgrænse hæves fra 10 til 13 point, og decket opdeles i to lister: et Main Deck og et Companion Board.
 • Alle deck er som udgangspunkt opbygget af præcis 100 kort i Main Deck, og det medfølgende Companion Board kan indeholde 0 til 10 kort.
 • Et Companion Board er IKKE det samme som et Sideboard, og man må IKKE foretage udskiftninger imellem de to mellem spil. Man kan primært interagere med Companion Board vha. særlige effekter, der henviser til “outside the game”, og som disse kan kun afvikles i løbet af spillet. Det drejer sig p.t. om Wish-effekter (f.eks. Cunning Wish eller Karn, the Great Creator), om Learn / Lession-kort (f.eks. First Day of Class og Environmental Sciences) eller Companions (f.eks. Jegantha, the Wellspring og Yorion, Sky Nomad), man skal blot følge de restriktioner, som derudover gør sig gældende for de pågældende kort.
 • Et Scandinavian Highlander-deck kan (ligesom hidtil) indeholde kort på op til 10 point i sit Main Deck og op til 10 point i sit Companion Board, men aldrig mere end 13 point sammenlagt. Man kan fordele pointene, som man har lyst, så længe man overholder pointrammerne. Et Companion Board vil aldrig kunne indeholde mere end 10 kort, og i så fald vil dette udgøre mellem 0 og 10 kort på højst 10 point sammenlagt.
 • Kort fra Pointlisten koster stadig det samme antal point, som står angivet på listen. Derudover koster hvert kort, der inkluderes i deckets Companion Board 1 point ud over deres generelle pointomkostninger f.eks. koster kortet ”Counterspell” ikke noget, hvis det inkluderes i Main Deck, men ville koste 1 point i Companion Board (1 for inklusion, 0 på Pointlisten), hvorimod ”Pact of Negation” koster 2 point (1 for inklusion og 1 på Pointlisten) og en ”Time Vault” 7 point henholdsvis (1 for inklusion og 6 på Pointlisten). Hvis man inkluderer ”Time Vault” i sit Companion Board har man anvendt 7 af sine 13 samlede point, og derefter er der kun 6 point, der kan fordeles over Main Deck og Companion Board. Hvis man, som man har gjort hidtil, har inkluderet for op til 10 point kort fra Pointlisten i sit Main Deck, kan man altså kvit og frit inkludere op til 3 ikke-pointede kort i Companion Board eller f.eks. et kort med 2 point på Pointlisten (f.eks. ”Vampiric Tutor” eller ”Price of Progress”) eller hvilken som helst anden kombination, der til sammen højst giver 3 point.
 • Det er helt legalt IKKE at inkludere nogen kort i sit Companion Board, og ligesom med Main Deck, er det ikke påkrævet, at man bruger sine tilgængelige point. Det er blot en mulighed for at kunne anvende kort, der har “outside the game”-interaktivitet. Man kan altså spille i alle Scandinavian Highlander-turneringer og kampe med 0 kort i sit Companion Board og behøver ikke at ændre sin nuværende deckliste som følge af disse regelændringer, hvis man ikke ønsker det.

Ønsker man at læse mere om de gældende regler (i henhold til Comprehensive Rules for Magic: the Gathering) for interaktion med kort “outside the game”, Companions eller kortyperne Learn / Lesson, så kan der findes fyldestgørende beskrivelser nedenfor:

“Outside the game” (400.11)

Companions (702.139)

Learn / Lesson (og mere her) (701.45)

—————————————————————————————————-

Relevante kortlister

Her finder du lister over de forskellige kort, der har direkte interaktion med dit decks Companion Board.

Wish-kort

Farvefordeling ( 1/3 | 3/5 | 2 | 2 | 2/4 | 3)

NavnMålFarve
Burning Wish Sorceries
Coax from the Blind Eternities Eldrazi-kort
Cunning Wish Instants
Death WishAlle kort
Fae of Wishes // GrantedAlle kort
Glittering WishFlerfarvede kort
Golden WishArtifacts / Enchantments
Karn, the Great CreatorArtifacts
Living WishCreatures / Lande
Mastermind’s AcquisitionAlle kort
Research // DevelopmentAlle kort
Ring of Ma’rufAlle kort
Spawnsire of UlamogEldrazi-spells
Raven’s WarningAlle kort
Vivien, Arkbow RangerCreatures
WishAlle kort

Learn-kort

Farvefordeling ( 4/5 | 4 | 3/5 | 5 | 3/5)

NavnFarve
Academic Dispute
Arcane Subtraction
Cram Session
Divide by Zero
Dream Strix
Enthusiastic Study
Eyetwitch
Field Trip
First Day of Class
Gnarled Professor
Guiding Voice
Hunt for Specimens
Igneous Inspiration
Overgrown Arch
Poet’s Quill
Pop Quiz
Professor of Symbology
Retriever Phoenix
Rise of Extus
Sparring Regimen
Study Break

Lesson-kort

Farvefordeling ( 2/4 | 2/4 | 2/4 | 2/4 | 2/4 | 5)

NavnType
Academic Probation
Basic Conjuration
Confront the Past
Containment Breach
Elemental Summoning
Environmental Sciences
Expanded Anatomy
Fractal Summoning
Illuminate History
Inkling Summoning
Introduction to Annihilation
Introduction to Prophecy
Mascot Exhibition
Mercurial Transformation
Necrotic Fumes
Pest Summoning
Reduce to Memory
Spirit Summoning
Start from Scratch
Teachings of the Archaics

Companions

Farvefordeling ( 0/4 | 0/4 | 0/4 | 0/4 | 0/4)

NavnFarve
Gyruda, Doom of Depths
Jegantha, the Wellspring
Kaheera, the Orphanguard
Karuga, the Macrosage
Lurrus of the Dream-Den
Lutri, the Spell-Chaser
Obosh, the Preypiercer
Umori, the Collector
Yorion, the Sky Nomad
Zirda, the Dawnwaker

Referat af møde i Regel- og Pointrådet 4/9, 2021

Den 4/9-2021 kl. 12:00 blev der afholdt møde i Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd om de følgende emner:

 • Tilbageblik på Forårssæson 2021
 • Den kommende Sommersæson 2021
 • Fysiske turneringer i oktober og november
 • Etablering af et turneringsudvalg
 • Årsmesterskabet 2021
 • Revidering af Point- og Watchlisterne (4 ændringer i Pointlisten)

 • FORÅRSSÆSON 2021: Den foregående sæson af Cockatriceligaen, dvs. Forårssæson 2021. Det drejede sig om indtryk, erfaringer, problemer og forslag til ændringer i den kommende sæson.
  • REGLER OM KOMMUNIKATION VEDRØRENDE PLANLÆGNING AF KAMPE
   • Strammere sanktioner vedrørende at overholde kampplanen.
   • Man har som altid en uge til at spille sine kampe, men kan aftale med modstander og ligaen (repræsentanter Bent og Mickey), hvis man hellere vil afvikle kampen i ugen før eller efter (livet kommer nogle gange i vejen for spillet, men det skal kommunikeres og helst i god tid).
   • Hvis kampen ikke er blevet spillet inden søndag kl. 23:59 i ugen, så registreres begge spillere for en tabt kamp. Hvis intet er planlagt og/eller blevet kommunikeret i chatten eller direkte til modstander og en ligarepræsentant senest fredag kl. 23:59 i ugen, så kan man ikke rykke sin kamp til næste uge. Hvis man ikke kan komme i kontakt med sin modstander, så tag da kontakt med en ligarepræsentant. Hvis ligarepræsentanten heller ikke kan komme i kontakt med den fraværende part inden fredag kl. 23:59 i ugen, så favoriserer ligaen den kommunikerende part, og denne bliver tildelt en sejr over den ikke-kommunikerende part.

—————————————————————————————————-

 • SOMMERSÆSON 2021: Ændringer og rammerne for den kommende sæson af Cockatriceligaen blev diskuteret.
  • DATO FOR SOMMERSÆSON 2021 OG PLAYOFF
   • Ligaen afspilles fra 20/9 og frem til 14/11, hvor alle kampe skal være afviklet.
   • Playoff med kvalifikation til årsturneringen spilles d. 21/11.
  • REGLER FOR UDSKIFTNING AF KORT I DECK I LØBET AF SÆSONEN
   • Der var generel tilfredshed med, at man kan udskifte kort løbende, men med lavere frekvens end tidligere (før Forårssæsonen – dvs. for at mindske motivation for metagaming).
   • I forrige sæson var det muligt at udskifte op til 15 kort hver anden uge (dvs. mellem uge 2 og 3; mellem uge 4 og 5; og mellem uge 6 og 7). Vi gentager successen med samme udskiftningsfrekvens (altså hver anden uge), men sætter antallet af tilladte udskiftninger ned til 10 for hver gang.
   • Man må altså skifte op til 10 kort ud fra den registrerede liste (den, man registrerede i første uge), og udskiftningerne må foretages mellem uge 2 og 3; uge 4 og 5; og uge 6 og 7.
   • Det er også stadig tilladt helt at udskifte sit deck (dvs. op til alle 100 kort) og så registrere en ny deckliste efter uge 4 og til sine kampe i uge 5, 6, 7 og 8. Dvs. at man spiller med et nyt deck i den resterende del af ligaen.
   • Til playoff spiller man et af de deck, man har registreret til ligaen med op til 10 udskiftninger. Denne liste skal spilles igennem hele playoff-turneringen. Hvis man har registreret og spiller med et nyt deck fra uge 5, kan man selv vælge, om man vil spille med den ene eller den anden af de to decklister til playoff med op til 10 udskiftninger.
   • HUSK! Når der foretages udskiftninger mellem ugerne, er det 10 udskiftninger fra den REGISTREREDE LISTE, ikke kumulative udskiftninger fra hver anden uge til hver anden uge. Ønsker man at foretage omfattende udskiftninger anbefales det, at man gør det efter uge 4 og inden uge 5, og at man så registrerer den justerede deckliste som et nyt deck, så man kan bruge den opdaterede liste som et nyt udgangspunkt.

—————————————————————————————————-

 • OKTOBER- OG NOVEMBERTURNERING PLANLAGT: Vi planlægger to fysiske turneringer, der ligesom Cockatriceligaens playoffs kvalificerer vinderen til Årsmesterskabet.
  • TURNERINGERNES NAVNE: Disse turneringer har endnu ikke fået navne, så de bliver indtil videre henvist til som henholdsvis OKTOBERTURNERINGEN og NOVEMBERTURNERINGEN.
  • DATOER: Datoerne er endnu ikke på plads endnu, men de vil blive annonceret, så snart de er vedtaget.
  • Detaljerne for disse turneringer er ikke på plads endnu, men det er planen, at der skal være åben deltagelse uden øvre grænse for deltagerantal og med et entrébeløb, der primært finansierer præmierne til 1. og 2. plads.
  • Ud over præmier vil førstepladsen kvalificere sig til Årsmesterskabet 2021.
  • Vi er på udkig efter steder (diverse Magic-butikker med spilleplads og steder som Bastard Café blev foreslået), der kan huse turneringerne.
  • Disse turneringer vil være fysiske, ikke-digitale turneringer og kræve fysiske deck. Proxies vil være tilladt efter de gældende proxy-regler.

—————————————————————————————————-

 • ÅRSMESTERSKABET 2021: Som afslutning på turneringerne og ligasæsonerne i år 2021 afholder vi et årsmesterskab, der skal afgøre, hvem der bliver den første Scandinavian Highlander. There can only be one!
  • KVALIFIKATION: Man kvalificerer sig til Årsmesterskabet ved at vinde et playoff i slutningen af en sæson af Cockatriceligaen, ved at vinde Oktoberturneringen eller Novemberturneringen; eller på point indsamlet hen over året baseret på deltagelse og placeringer (de pladser, der ikke optages af Cockatriceligaens sæsonvindere og vindere af de fysiske turneringer, optages altså af de spillere, der har samlet flest point hen over turneringsåret).
  • SPILLERANTAL: I alt 8 spillere kvalificerer sig til Årsmesterskabet, og indtil videre har to spillere kvalificeret sig (Mathias og Tobias).
  • TID OG STED: Årsmesterskabet afvikles under fysiske forhold og spilles med fysiske, ikke-digitale deck med gældende proxy-regler. Stedet er endnu ikke besluttet, men datoen bliver søndag d. 9/1-2022.
  • Indtil videre er det besluttet, at førstepladsen vinder en særligt designet mesterskabs-playmat.

—————————————————————————————————-

 • TURNERINGSUDVALG
  • Det blev besluttet, at der skal nedsættes et Turneringsudvalg, som kommer til at få ansvaret for at arrangere og håndtere vores officielle og fysiske turneringer.
  • Denne gruppe vil bl.a. have ansvaret for Årsmesterskabet.

—————————————————————————————————-

 • REVISION AF POINT- OG WATCHLISTEN: Vi diskuterede ændringer af Watchlisten og at tilføje og fjerne kort fra Pointlisten.
  • ÆNDRINGER I POINTLISTEN:
   • Price of Progress +1 (2)
   • Survival of the Fittest -1 (1)
   • Thassa’s Oracle +1 (1)
   • Time Vault -1 (6)
  • ÆNDRINGER I WATCHLISTEN:
   • Chain of Smog +1 (1)
   • Strip Mine +1 (4)
   • Survival of the Fittest +1 (2)
   • Wishclaw Talisman -1 (0)
  • UDTRÆDER AF WATCHLISTEN:
   • Fastbond
   • Hullbreacher
   • Lion’s Eye Diamond
   • Mystic Sanctuary
   • Paradox Engine
   • Timetwister
  • FØLGENDE KORT BLEV DISKUTERET MEN STATUS FORBLEV UÆNDRET:
   • Ancient Tomb +1 (1); Blood Moon +1 (2); Brainstorm +1 (1); Dark Depths +1 (1); Force of Will +1 (1); Imperial Seal -1 (0); Oko, Thief of Crowns +1 (1); Opposition Agent +1 (1); Pyrostatic Pillar +1 (1); Sulfuric Vortex +1 (1); Uro, Titan of Nature’s Wrath +1 (1); Wasteland +1 (1); Wrenn and Six +1 (1)

—————————————————————————————————-

 • DELTAGERE:
  • Asbjørn, Aske, Bent, Mads, Mathias, Mickey og Tobias.

– Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd

Tilmelding til Cockatriceligaen – Forårssæson 2021

Det er atter blevet tid til at dyste om sæsonens mesterskab i Scandinavian Highlander i … bam bam baaahhh … Cockatriceligaen! Alt peger på, at vi endnu engang kommer til at nyde det gode selskab af flere spillere end før, men det skal ikke forhindre dig – JA DIG! – i også at deltage. Der er netop åbent for alle interesserede Magic-spillere, fra gamle til nye, men det bør siges, at vi jo spiller med kort fra Magics ganske historie, så er man ikke bekendt med en betydelig mængde af formatets store kortpulje, så bør man også medbringe nysgerrighed, tålmodighed og læselyst. Frygt ej, de faste spillere i ligaen plejer selv at være tålmodige og hjælpsommelige, både når det kommer til spillet, men også Cockatrices interface.

Kort om programmet Cockatrice

Kender man Magic Arena og/eller Magic Online, så minder Cockatrice lidt om sidstnævnte på udseendet, men adskiller sig markant fra begge programmer ved ikke at have en decideret indbygget rules engine. Dvs. at man ikke har programmet til at udføre handlinger og mellemregninger for en (og ingen fikse grafiske effekter), i stedet har man en slags brugergrænseflade, der fungerer som playmat med battlefielden plus en række andre sektioner, der holder styr på zoner som library, graveyard, exile, hånden og stacken. Derudover kan man også en række andre ting, som f.eks. at skabe tokens, lægge counters på permanents, kopiere kort, trække pile, chatte, holde styr på liv, mana osv. Det er altså et utroligt fikst og fleksibelt program, som blot kræver, at man sætter sig ind i det basale.

Hvor kommer deck og kort så fra i Cockatrice? Jo, ser du… Cockatrice har en deck-editor, hvor man kan bygge sine decks eller indlæse dem fra filer eller clipboardet, og man har faktisk adgang til alle kort i hele Scandinavian Highlanders kortpulje (samt endnu flere). Da Cockatrice jævnligt bliver opdateret med nye kort og sågar spoiled kort, har man hurtigt adgang til at spille med disse, inden de er tilgængelige på andre platforme, så det er også et godt sted til at eksperimentere og brygge, inden kortene udkommer både i papir og digitalt.

Ligeså vigtigt er det, at man i Cockatrice også kan gå online på forskellige servere, og det er her, hvor vi plejer at mødes digitalt, især når vi spiller ligakampe (typisk på “Rooster Ranges”-serveren). Man kan også søge spillere og kampe generelt i en række forskellige formater, og der er sågar en chat både generelt, men også en specifikt tilknyttet den enkelte kamp, man spiller. Typisk organiserer vi os dog via vores Discord-server og finder et ledigt chatrum til at kommunikere sammen, mens vi spiller online i Cockatrice, så man bedre kan følge med i hinandens træk.

Cockatrice kan findes og hentes her:

https://cockatrice.github.io/

For en eller to korte video-rundture, se her:

Det er også muligt at se Cockatrice i action via vores Playoff-videoer f.eks. den seneste:

Registrering til Cockatriceligaens Forårssæson 2021

Cockatriceligaen fortsætter med Forårssæson 2021 fra d. 10. maj og 8 uger frem (dvs. fra d. 10. maj og frem til 4. juli) og derefter spilles et efterfølgende Playoff-event d. 11. juli fra kl. 12:00 (playoff dato er vejledende for tidspunktet, men ikke bekræftet endnu) om sæsonmesterskabet, såvel som sæsonens anden- til fjerdepladser.

Tilmelding foregår på siden nedenfor, men det anbefales på det kraftigste, at man også bliver medlem af vores Facebook-gruppe og på vores Discord-server, da al kommunikation og spil foregår p.t. via disse to steder.

Tilmeldingsformular

Man registrer sig senest d. 9. maj kl. 23:59 med a) rigtigt navn og b) offentligt såkaldt ”Spillernavn” (det navn, du vil kendes ved i al offentliggjort information f.eks. via statusopdateringer, pointstillinger og evt. omtale i vores dækning af Playoff og på vores Højlandspap-podcast. Dette kan være dit rigtige navn – enten fuldt navn, fornavn eller initialer – men det kan også være et anonymiseret alias, hvis du foretrækker det. Vi respekterer din ret til at holde din profil som spiller adskilt fra dit borgerlige navn eller andre offentlige profiler, hvis du skulle foretrække dette. Ved at registrere dig til turneringen giver du samtidig samtykke til, at vi må henvise til dig og dine resultater via dette Spillernavn). Du skal også c) fortælle os ved registrering, om du selv ønsker at dele din deckliste via en decklistetjeneste som f.eks. TappedOut eller Aetherhub, eller om du ønsker, at vi skal lægge den op på Scandinavian Highlanders TappedOut-konto (vi spiller med åbne decklister, så derfor skal den være tilgængelig for samtlige modstandere inden første kamp). Du skal også d) fortælle os dit decks navn. Dette kan være noget så informativt og kedeligt som ”Gruul Midrange” eller ”UW Control”, men du er så sandelig også velkommen til at være mere kreativ i din navngivning f.eks. som med ”Coke & Bourbon” (fra 7 Point Highlander), ”Tin Fins” eller “Pat Pod” (fra Canadian Highlander) eller sågar vores eget ”Boros Punch-Drunk Love”. Du skal også være meget velkommen til at kombinere navn med en mere neutral beskrivelse f.eks. ”Pale Cocktail Sausages (Monowhite Aggro)”, det vigtigste er blot, at du vælger det navn, vi skal kalde dit deck. Dernæst skal du e) registrere dine kort med point (se link til Pointlisten nedenfor) som f.eks.: ”4 – Demonic Tutor; 3 – Mox Jet; 3 – Natural Order”. Sidst men bestemt ikke mindst, så skal du selvfølgelig f) registrere hele din deckliste (inkl. kort med point) – dit ”Registrerede deck”, og det kan du f.eks. gøre ved at tage din deckliste i Cockatrice, gå op under “Deck Editor” i menuen i toppen og vælge ”Save deck to clipboard > Not Annotated” og trykke CTRL+V inde i registreringsformularen som her:

Skulle man kvalificere sig til Playoff, efter ligaens sæson er spillet færdig, så har man kvalificeret sig med sit ”Registrerede deck” (eller begge af disse, se nedenfor), men ikke de eventuelle ændringer, man har foretaget undervejs.

Når du registrerer din deckliste, er det vigtigt, at du først sørger for at lægge hele din liste ind i vores Deck Validator, som kan bekræfte, at kortene i dit deck ikke overstiger de 10 point, du har tilgængeligt. Vores Deck Validator er opdateret efter seneste ændringer (pr. 19/4-2021), og kort fra Alpha og til og med Strixhaven: School of Mages er legale i formatet. Se links nedenfor vedrørende Pointlisten, kortlegalitet (kort til 11 point er sjovt nok ikke tilladt i formatet) og selve Deck Validatoren. Det skal lige siges, at Deck Validatoren p.t. ikke sporer antal kort i decket, ej heller dubletter, så du bedes også at tjekke dit deck igennem for ekstra kopier og at decket indeholder præcis 100 kort, inden du registrerer det (vi spiller trods alt et 100-korts Singleton format!).

Ligaens forløb og struktur

Vi bestræber os på, at alle spillere skal spille 1 kamp hver uge, såfremt der er et lige antal spillere, og ellers kan det ske, at en enkelt spiller må sidde over hver uge. Alt efter antal deltagere kan det ske, at vi ikke kommer til at spille imod alle deltagere i ligaen.

Hver anden uge er det tilladt at foretage ændringer på op til 15 kort fra den Registrerede liste (dvs. fra den liste, som man spillede med i uge 1). Man må altså udskifte op til 15 kort efter uge 2’s kamp og inden kampene i uge 3 og 4 osv. imellem uge 4 og 5, og igen imellem uge 6 og 7. Man må foretage disse udskiftninger fra ens grundliste af hvilken som helst årsag, og man skal så derefter spille med alle disse ændringer i begge kampe i de følgende to uger uden at foretage yderligere ændringer. Årsagen til denne regel er, at deltagerne i Cockatriceligaen har haft et generelt ønske om at kunne finpudse og udvikle sit deck undervejs, men vi har ændret reglen fra, at man kunne udskifte kort efter hver uge til hver anden, da mange mente, at den oprindelige regel ledte til for meget meta-gaming (udskiftninger specifikt med henblik på at tryne den modstander, man havde i den pågældende uge).

Inden en kamp går i gang skal begge spillere fortælle hinanden om alle de ændringer, de har foretaget til deres grundliste (hvilke kort er skiftet ud, hvilke kort er skiftet ind, og om det har indflydelse på de inkluderede point). Selv hvis man ikke har foretaget nogen ændringer, skal man informere sin modstander om dette, og uanset skal den anden spiller bekræfte, at pointene stadig stemmer i forhold til den gældende Pointliste.

Efter kampen i uge 4 og inden kampen i uge 5 er det tilladt helt at skifte deck, dvs. at udskifte op til 100 kort af ens deck. Hvis man foretager en ændring på så meget som 1 kort fra grundlisten, som man ønsker skal være vedvarende i resten af ligaen (fra 1 til 100 kort af den oprindeligt registrerede liste), skal man oprette og registrere en ny deckliste på samme måde som tidligere nævnt. En evt. ny deckliste skal deles med de andre i Facebook-chatten seneste d. 6. juni kl. 23:59.

Hvis man ikke har skiftet deckliste efter uge 4, kan man blot anvende reglen om at udskifte op til 15 kort fra grundlisten imellem uge 4 og 5 ligesom beskrevet ovenfor. Det samme gælder imellem uge 6 og 7, hvor man for sidste gang inden playoff har mulighed for at udskifte kort fra ens senest registrerede liste. Altså igen, man må udskifte op til 15 kort fra ens senest registrerede liste hver anden uge, og disse ændringer er så gældende i de følgende to uger. Det er dog vigtigt at understrege, at medmindre man registrerer en ny deckliste med ændringer mellem uge 4 og 5, så vil man kvalificere sig til Playoff med den oprindelige udgave af decket (det ”Registrerede deck”).

Kampe og procedurer

Kampplanen for de forskellige uger bliver delt, inden ligaen går i gang, men typisk vil en af ligaens arrangører dele ugens kampplan via en fælles Facebook-chat og/eller Discord-kanal imellem søndag aften og mandag eftermiddag som en påmindelse. Herefter har man ugen ud til at kontakte sin modstander og planlægge tidspunkt til at få spillet sin kamp. Skulle der komme noget i vejen (det har livet det jo med at gøre), så tillader vi, at man kan spille kampen enten ugen inden eller ugen efter, men kan kampen ikke spilles inden for dette tidsrum, træder arrangørerne ind og går i dialog med spillerne om, hvor vidt en eller begge spillere registreres for en tabt kamp alt efter årsagen.

Husk igen, at man i fællesskab med ens modstander inden kampen går i gang nævner og tjekker, hvilke kort med Point man har i decket, dertil at man fra uge 3 også husker at nævne hvilke eventuelle udskiftninger, man har foretaget sig.

Vi spiller bedste ud af 3 kampe (Bo3), og en sejr giver 3 point til ens samlede pointstilling, men skulle man tabe 1-2 (dvs. med ét game win), så giver det altså 1 point til ens samlede pointstilling.

Vi anbefaler, at kampene spilles med Voice Chat (f.eks. en af vores Discord-kanaler), og at man udøver venlighed, tålmodighed og god sportsånd i afviklingen af kampene. Vi kan alle blive irriterede, når tingene ikke går den rette vej, men skulle det komme så vidt, så sørg for at tage ansvar, sig undskyld, send modstanderen et virtuelt smil og ønsk vedkommende god vind med kampene frem over. Vi er alle voksne mennesker, og vi vil helst gerne kunne spille sammen igen uden sure miner.

Skulle der opstå problemer som følge af uenigheder, så anbefales det, at spillerne tager en pause, køler af og finder et nyt tidspunkt at afvikle kampen på evt. med en af ligaarrangørerne eller en repræsentant med som passiv observatør. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, anbefaler vi at I tager kontakt til ligaarrangørerne, og så vil vi finde frem til en løsning i fællesskab.

Hvis der opstår situationer, hvor der er tvivlsmål vedrørende regler, så bedes spillerne efter bedste evne forsøge at håndtere situationen i fællesskab ved at anvende Gatherer, de officielle regler, spørge andre Scandilander-spillere om råd og/eller forhøre sig på Ask a Judge. Da vi ikke har uddannede dommere tilknyttet vores ligakampe, forventer vi, at spillerne selv kan finde ud af at afvikle situationen eller bede om hjælp, hvis det er nødvendigt, men prøv selv at finde frem til en løsning først.

Skulle en spiller spille meget langsomt, så er det okay at bede vedkommende om at øge tempoet lidt. Det er af forskellige årsager svært at udstede ”slow play”-advarsler, og vi ser helst, at ligakampene afvikles ud fra bedste spil og går sin naturlige gang. Derfor opfordrer vi også til tålmodighed, men en Best-of-Three kamp bør helst ikke overskride 90 min og slet ikke 120 min, medmindre begge spillere hygger sig og kan stå inde for, at kampen spilles i dette tempo.

Sidst, men ganske vigtigt, så skal en af spillerne rapportere resultatet af kampen inde på Discord-serveren under Cockatrice Liga-kanalens ”#match-rapportering”. Det gør man typisk ved at skrive f.eks.:

“(Uge 1) Jeg vinder over/taber til MODSTANDER 2-1.”

eller som her:

Det er selvfølgelig tilladt og hyggeligt at komme med en kort og positiv kommentar til kampen, og modstanderen opfordres også til at bekræfte resultatet enten med en eller anden like-emoji eller med en lignende kort kommentar, men hold venligst alt for negative kommentarer tilbage og de lange udvekslinger til ”#diskussion” eller privat chat.

Point og stillingstavlen

I Cockatriceligaen anerkender vi alle positive resultater, også selvom kampen er endt med et tab, og det vil sige, at vi belønner alle game wins. En overordnet sejr belønnes med 3 point (uanset om man vinder 2-0 eller 2-1), men selv et tab med et enkelt game win giver 1 point til ens samlede score. Dvs. det i den grad kan betale sig at prøve sit bedste for at vinde så mange games som muligt, både for at holde sin samlede score høj, men også for at holde modstanderne på afstand, så de ikke indhenter med en række game wins.

Stillingstavlen vil løbende blive opdateret, så snart det bemærkes, at et resultat er blevet indrapporteret af spillerne. Denne stillingstavle kan ses under ”#kampe-og-placeringer”.

Playoff

Spillere, der efter uge 8’s sidste kampe ender i top 4, kvalificerer sig til Playoff-eventet, der afvikles på en enkelt dag (p.t. d. 11. juli fra kl. 12:00 og indtil de fire kampe er spillet færdigt). De kvalificerede spillere kvalificerer sig hver især til Playoff med en af de op til to decklister, de har registreret undervejs i Forårssæson 2021 og har her igen mulighed for at foretage op til 15 udskiftninger fra den registrerede liste. Der registreres derefter en ny deckliste af det kvalificerede deck og eventuelle udskiftninger senest d. 9. juli kl. 23:59, og denne deckliste skal så spilles uden mulighed for udskiftninger igennem hele Playoff-eventet. Denne deckliste sendes til en turneringsansvarlig (flere oplysninger herom senere), og derefter deles alle decklister samtidig seneste d. 10. juli kl. 12:00, så alle fire af de kvalificerede spillere har mulighed for at se hinandens decklister igennem i mindst 24 timer inden deres første kamp. Samtidig bliver kampplanen også delt, og her vil det vil typisk være førsteseedet vs. fjerdeseedet og andenseedet vs. tredjeseedet.

Vinderen af Playoff kvalificerer sig til en 8-personers årsturnering, hvor der spilles om Årsmesterskab 2021. Det er samtidig den turnering, der afslutter turneringsåret efter Cockatriceligaens Sommersæson 2021. Alle Playoff-mestre er automatisk kvalificerede, men der vil også være andre måder at kvalificere sig på.

Playoff bliver optaget til YouTube med kommentering, derfor er det også vigtigt, at spillerne forholder sig til anvendelsen og valg af officielt Spillernavn. Der er også mulighed for, at selve ligakampene kan optages, men aldrig uden utrykkeligt samtykke fra deltagerne, og en spiller skal altid kunne takke nej til denne mulighed, hvis denne ønsker det. Vi ønsker også at kunne foretage interviews til Playoff-eventet, men her er det ligeledes muligt at takke nej, hvis man af den ene eller anden årsag ikke ønsker at deltage.

Skulle man have andre spørgsmål til ligaen, inden vi går i gang, så bedes i rette henvendelse enten via e-mail, inde i Facebook-gruppen eller på Discord, hvor vi vil forsøge at besvare jeres spørgsmål efter bedste evne.

Ellers er der ikke andet tilbage end at sige, at vi håber, at I har lyst til at deltage i vores Forårssæson af Cockatriceligaen, og vi glæder os til at dyste med jer!

Referat af møde i Regel- og Pointrådet 19/4, 2021

 • Dette var det andet kvartalsmæssige møde for Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd. Hensigten med disse møder er at diskutere formatets helbred, kuratering af Pointlisten og Watchlisten, samt at drøfte andre emner, der har med spillermiljøets generelle hensyn at gøre.
  • Emnerne på dagsordenen var som følger:
   • Holdninger til Secret Lair: The Walking Dead og WotC’s Universes Beyond-tiltag.
   • Scandilanders forhold til WotC’s liste over ”anstødelige kort”
   • GDPR-relaterede beslutninger
   • Opdatering af proxy-reglerne
   • Cockatriceligaens struktur og format til Forårssæson 2021
   • Ændringer til Watchlisten og Pointlisten
 • Vi diskuterede holdninger til Secret Lair: The Walking Dead og WotC’s kommende Universes Beyond-sæt.
  • SL:TWD stadig legalt i Scandilander, og vi forholder os afventende til Universes Beyond-sættene.
  • Problemet med disse kort er tre-fold:
   • Tilgængelighed: Nogle af disse kort udgives med et meget begrænset oplag.
   • Balance: Der er ingen grund til at tro, at disse kort er testet i kompetitive formater.
   • Flavor: Den mindst relevante indvending er stadig en indvending. Universes Beyond kort vil med al sandsynlighed bryde med indlevelsen og de narrative konventioner i MtG’s univers, og derfor kan de fremstå som problematiske for nogle spillere.
  • Beslutning:
   • Tilgængelighed: Da vi har en mere åben proxy-politik i Scandilander, kommer tilgængeligheden kun til at udgøre et mindre problem.
   • Balance: Ligesom med alle andre kort i formatet er det Pointrådets opgave at vurdere kortenes balance og give de mest problematiske af dem point eller helt at fjerne dem fra formatet. Ingen sanktion før et konkret problem opstår.
   • Flavor: Vi vurderer sættene enten enkeltvis eller et al, når der er flere oplysninger at vurdere ud fra.
 • WotC’s liste over ”anstødelige kort”
  • Der var en del diskussion om, hvordan disse skulle håndteres, men i bund og grund kom vi frem til at følge de retningslinjer, som allerede er udstukket på hjemmesiden. Disse retningslinjer bryder med andre Highlander-formaters håndtering, hvor tendensen har været grundlæggende at banne alle disse kort. Vi læner os derimod op ad den holdning, der reflekteres i dele af Old School-formatets tilgang til de 7 bannede kort (kan læses her: http://oldschool-mtg.blogspot.com/2020/06/on-official-bannings-of-offensive-cards.html), og mener ligeledes at det drejer sig om at skabe et inkluderende spillermiljø, hvor det er spillerne og spillernes adfærd, der danner grobund for, hvor vidt formatet fremstår inkluderende og ansvarligt.
  • Der er mange flere ting, man kunne give sig i kast med, hvis man ønskede at banne kort på baggrund af deres potentielle anstødelighed f.eks. den billedlige gengivelse af diverse kulturer (uanset intention), køn, kønsroller osv., og vi bestræber os på i stedet at fremme et modent spillermiljø, hvor samtale og diskussion leder vejen frem til forståelse og inklusion frem for censur og banlysninger. Skulle situationer opstå, hvor det viser sig, at brug af visse kort har en tydelig systematisk negativ effekt på dele af spillerbasen, så forbeholder vi os retten til at ændre vores principper på dette område for at tage hånd om situationen.
  • Ændring af hjemmesiden: Kategorien ”OFFENSIVE” skjules under Pointlisten, indtil der skulle optræde kort under denne kategori. Dette gøres med henblik på ikke at sende signalet til hverken spillerbasen eller andre Highlander-formater om, at vores holdning og beslutninger på dette punkt skulle stå i kontrast med deres, da vi mener, at vores ligger fuldt i forlængelse med deres, om end vi p.t. vælger en anden tilgang.
 • GDPR-relaterede beslutninger
  • Det blev nævnt, at der har været en lidt lemfældig brug af folks rigtige navne f.eks. i podcast-sammenhænge, og at der mangler en mere struktureret tilgang til, hvordan vi henviser til folk i Scandinavian Highlanders spiller- og brugermiljø, der følger gængse privatlivshensyn.
  • Det følgende er ikke en udførlig og juridisk udførlig aftale, men i stedet en række principper, vi som spillermiljø og indholdsskabere inden for Scandinavian Highlander forpligter os på at følge for at skabe et trygt og inkluderende miljø for vores spillere og brugere.
  • Som følge af diskussionen vil følgende principper blive taget i brug:
   • Hvis der henvises til spillere eller andre i miljøet, vil vi vælge at anonymisere disse med henvisninger som ”en spiller”, ”nogen” osv., indtil personen har givet sit samtykke til at blive nævnt f.eks. i statusopdateringer, på podcasten, i vores videoer eller lignende.
   • Det samme gælder billeder f.eks. fra events, der kun offentliggøres, hvis personerne på billedet har givet deres samtykke inden.
   • Når man deltager i en Scandinavian Highlander-begivenhed f.eks. i Cockatriceligaen, en turnering eller lignende kompetitivt event eller konkurrence, vil man blive bedt om at registrere sig med navn, decknavn, såvel som muligheden for at anvende et decideret Spillernavn. Dette Spillernavn kan være ens delvise eller fulde navn, men det kan også være hvilket som helst form for alias, som spilleren selv føler sig tryg ved at anvende i de pågældende sammenhænge. Når spilleren registrerer sig med dette Spillernavn, giver man samtidig sit samtykke til, at dette Spillernavn kan anvendes i offentlige sammenhænge f.eks. statusopdateringer, deling af resultater, podcast o.l.
   • Det skal være muligt at deltage i Scandinavian Highlander-begivenheder, uden at ens offentlige navn eller profil kan sammenkobles med ens Spillernavn, hvis det er ens ønske.
   • Vi vil i den kommende tid kigge tidligere produceret indhold igennem for at undersøge, om vi evt. bryder med disse principper, og forsøge at rette og udbedre, hvor end vi kan inden for rimelighedens grænser.
   • Det anbefales desuden, at man selv håndterer brug af profilnavne og online identiteter i vores Discord- og Facebook-grupper, således at det kun er i det ønskede omfang, at den pågældende spillers forskellige identiteter (borgerlige navn, online identitet(er) og evt. Spillernavn tilknyttet Scandinavian Highlanders miljø og begivenheder) umiddelbart kan sammenkobles.
   • Hvis man har spørgsmål til vores Privatlivsprincipper og/eller indvendinger i forhold til vores anvendelse af identiteter, er man meget velkommen til at kontakte os på kontakt@scandinavianhighlander.org.
 • Proxy-regler
  • Vi talte om behovet for at forenkle vores regler for anvendelse af proxier – uofficielle kopier af ægte Magic-kort, der f.eks. anvendes, hvis man ikke personligt har adgang til visse Magic-kort eller af anden årsag.
  • Vores Regel- og Pointråd mener stadig, at der er behov for at have en begrænsning på antal af tilladte proxies i turneringssammenhænge, både af følelsesmæssige hensyn, men ligeledes i forhold til potentialet for at disse kan forstyrre spillets gang både implicit (genkendelse, hukommelse og reaktionstid) og eksplicit (utydelighed, irritation). Omvendt er proxies også vigtige for at give alle spillere (nye som gamle) mulighed for at deltage på nogenlunde lige fod med de, der selv ejer eller har adgang til de mest essentielle eller dyre kort, uden at tilgængelighed og økonomi skal spille en større negativ rolle for den enkelte spiller. Vores princip er, at muligheden for og lysten til at kunne deltage så godt som altid skal trumfe den enkelte spillers økonomiske situation og/eller præferencer, såvel som kortenes tilgængelighed.
  • Kort fra World Championship Edition, International Edition og Collectors Edition tæller stadig ikke mod det tilladte antal af proxies i ens deck, men de og kategorien “Officielle Proxies” fjernes fra beskrivelsen af tilladte proxies i Scandinavian Highlander for at mindske forvirring og tvetydigheder især for nye spillere.
  • Accepterede proxies i turneringssammenhænge inkluderer fotokopierede, udskrevne eller professionelt trykte proxies, hvor man tydeligt kan læse eller udlede uden uhensigtsmæssig granskning, hvilket kort proxien skal repræsentere.
  • Ikke-accepterede proxies i turneringssammenhænge inkluderer såkaldte ”falske kort”, der foregiver at være ”ægte” Magic: the Gathering-kort. Det samme gælder papirlapper, utydelige udskrifter, et andet kort med det repræsenterede kort skrevet med tusch eller lignende på osv., medmindre turneringens arrangør eller en repræsentant (f.eks. en tilknyttet dommer) har givet særlig og midlertidig tilladelse til dette.
  • Et Scandinavian Highlander-deck må i turneringssammenhænge inkludere op til 20 proxies efter de ovennævnte regler. Det anbefales dog, at man i ikke-officielle eller mindre kompetitive sammenhænge ikke begrænser antallet eller typen af tilladte proxies.
  • Inden begyndelsen af en turnering skal man registrere sit deck inkl. proxies. Forskellige turneringer kan håndtere gennemtjek af proxies forskelligt f.eks. kan en arrangør eller tilknyttet person gennemgå decket med hver spiller for at sørge for, at proxyreglerne overholdes. Man kan også bede spillerne om at tjekke modstanderens deck enten inden eller efter første runde er spillet.
  • Er man i tvivl om en proxys anvendelighed, så tag enten kontakt med arrangøren af begivenheden eller en tilknyttet person. Man kan også tage kontakt med Bent Hemmingsen, Mickey Fischer eller Aske Andersen i Facebook-gruppen eller i Discord. Ellers kan man skrive til kontakt@scandinavianhighlander.org for yderligere spørgsmål.
 • Cockatriceligaens struktur i Forårssæson 2021
  • Der var en del diskussion om muligheden for at ændre ligaens regler og struktur, særligt med henblik på, om det var værd at bevare muligheden for at ændre på sit deck undervejs uden at fordre til ”metagaming” dvs. muligheden for at spille ekstremt reaktivt over for visse strategier. Det blev besluttet, at vi ikke kunne adskille reaktiviteten helt fra princippet om at have muligheden for at udvikle sit deck og anvende ligaen som et forum, hvor man kan teste og blive klogere på sit deck og metaen i det hele taget. Derfor forsøgte vi os med en lidt anderledes model, der begrænser mulighederne for ”metagaming” en smule, men som stadig giver rig plads til eksperimentering, denne beskrives nedenfor.
  • Cockatriceligaen fortsætter med Forårssæson 2021 fra d. 10. maj og 8 uger frem (fra d. 10. maj til 4. juli) og et efterfølgende playoff event d. 11. juli (playoff dato er vejledende for tidspunktet, men ikke bekræftet endnu).
  • Spillerne har 1 kamp hver uge (såfremt der er et lige antal spillere).
  • Vi spiller med åben deckliste, der registreres senest d. 9. maj kl. 23:59. Denne deckliste skal være offentligt tilgængelig (f.eks. på egen eller Scandinavian Highlanders tappedout-konto), og den pågældende spiller registrerer sig med navn og Spillernavn (se GDPR-relaterede beslutninger), hvoraf Spillernavnet bliver anvendt til alle offentlige meddelelser og evt. indhold. Decklisten skal selvfølgelig følge de gældende regler og den gældende Pointliste.
  • Ved at registrere sin deckliste og Spillernavn giver man samtidig samtykke til, at disse er offentliggjorte og kan anvendes og omtales f.eks. i statusopdateringer, meddelelser, såvel som podcast- og videoindhold. Den registrerede deckliste skal også være uændret og offentligt tilgængelig, som minimum indtil playoff er spillet færdigt.
  • Decklisten og Spillernavn skal deles med alle deltagere i Cockatriceligaens Forårssæson 2021’s Facebook-chat, når decklisten deles og inden deadline.
  • Det er tilladt at foretage ændringer på op til 15 kort fra den registrerede liste hver anden uge, dvs. efter uge 2’s kamp og inden kampene i uge 3 og 4. Man må altså udskifte op til 15 kort fra ens grundliste af hvilken som helst årsag, og man skal så derefter spille med disse præcise ændringer i begge ens kampe i uge 3 og 4 uden at foretage yderligere ændringer.
  • Inden en kamp går i gang skal begge spillere fortælle hinanden om alle de ændringer, de har foretaget til deres grundliste (hvilke kort er skiftet ud, hvilke kort er skiftet ind, og har det indflydelse på pointene), og den anden spiller skal bekræftet at pointene stadig stemmer i forhold til den gældende Pointliste.
  • Efter kampen i uge 4 og inden kampen i uge 5 er det tilladt at skifte deck, dvs. at udskifte op til 100 kort af ens deck. Hvis man foretager en ændring, som man ønsker skal være vedvarende (fra 1 til 100 kort af den oprindeligt registrerede liste), skal man oprette og registrere en ny deckliste på samme måde som tidligere nævnt. En evt. ny deckliste skal deles med de andre i Facebook-chatten seneste d. 6. juni kl. 23:59.
  • Hvis man ikke har skiftet deckliste efter uge 4, kan man blot anvende reglen om at udskifte op til 15 kort fra grundlisten mellem uge 4 og 5 ligesom beskrevet ovenfor. Det samme gælder mellem uge 6 og 7, hvor man for sidste gang inden playoff har mulighed for at udskifte kort fra ens senest registrerede liste. Altså igen, man må udskifte op til 15 kort fra ens senest registrerede liste hver anden uge, og disse ændringer er så gældende i de følgende to uger.
  • Spillere, der efter uge 8’s sidste kampe ender i top 4, kvalificerer sig til playoff-eventet, der afvikles på en enkelt dag (p.t. d. 11. juli). De kvalificerede spillere kvalificerer sig hver især til playoff med en af de op til to decklister, de har registreret undervejs i Forårssæson 2021 med op til 15 udskiftninger fra den registrerede liste. Der registreres derefter en ny deckliste ud fra et deck, som spilleren har kvalificeret sig med inkl. de 15 ændringer, og denne deckliste skal så spilles uden mulighed for udskiftninger igennem hele playoff-eventet.
  • Vinderen af Playoff kvalificerer sig til Årsturnering 2021.
  • Playoff bliver optaget til YouTube med kommentering, derfor er det også vigtigt, at spillerne forholder sig til privatlivsprincipperne ovenfor, ikke mindst anvendelsen og valg af officielt Spillernavn. Der er også mulighed for, at ligakampene kan optages, men aldrig uden utrykkeligt samtykke fra deltagerne.
 • Ændringer til Watchlisten og Pointlisten
  • Der var kun fem af de syv deltagere til stede, da der blev foretaget ændringer i Watchlisten og Pointlisten, derfor blev alle de følgende ændringer foretaget ved afstemning af de fem resterende deltagere.
  • Vi har p.t. valgt ikke at tilføje nye kort til Pointlisten, men blot at kuratere og foretage ændringer i den del af Watchlisten, der indeholder mulige tilføjelser. Der blev dog foretaget nedjusteringer af allerede inkluderede kort på Pointlisten.
  • Alle ændringerne kan ses her:
   • Watchlisten (fjernes):
    • Ashiok, Dream Render (+1) – 1
    • Enlightened Tutor (+1) – 1
    • Kinnan, Bonder Prodigy (+1) – 1
    • Narset, Parter of Veils (+1) – 1
    • Worldly Tutor (+1) – 1
    • Wrenn and Six (+1) – 1
   • Watchlisten (tilføjes):
    • Hullbreacher (+1) – 1
    • Opposition Agent (+1) – 1
    • Survival of the Fittest (-1) – 1
    • Time Vault (-1) – 6
   • Pointlisten (ændringer):
    • Flash (-1) – 5
    • Merchant Scroll (-1) – 0
    • Natural Order (-1) – 3
  • Disse ændringer kommer til at være gældende fra dags dato d. 23/4, 2021.
  • Vi vil i den kommende tid lægge en artikel op på https://www.scandinavianhighlander.dk med mere udførlige forklaringer på de beslutninger, der ligger til grund for ændringerne til Watchlisten og Pointlisten, men fællesnævneren for de tre ændringer i Pointlisten er, at det drejer sig om tre komponent-kort, som indtil videre har været rimelig aggressivt pointede, og som derfor nærmest ikke er blevet spillet i formatet. Vi ønsker derfor at åbne op for, at disse kort kan spilles yderligere, især også fordi de alle tre indgår i combo-strategier, hvor tutorer er væsentlige, og at der p.t. findes flere svar til tutor-effekter, end der gjorde førhen. Disse svar er dog begrænset til visse farver (særligt blå, hvid og sort), og det kan f.eks. være et problem for visse andre farver at interagere med disse. Derfor vil vi forsøge at holde øje med og evt. reagere på dette, hvis der skulle opstå problemer.
  • Tilføjelsen af Hullbreacher og Opposition Agent til Watchlisten er først og fremmest intuitiv. De udgør begge meget stærke effekter, som kan minde om andre prison-effekter f.eks. Blood Moon og Strip Mine, der i nogen grad også begrænser spillerens evne til at spille Magic. Ingen af effekterne anses for at være voldsomme eller problematiske, blot stærke, og det kan være nok til at udløse point, især da begge kort stort set inkluderes i de fleste deck i sine pågældende farver. Survival of the Fittest og Time Vault står i den modsatte situation, hvor de så godt som aldrig spilles, og på trods af deres ekstremt stærke effekter, kan deres nuværende point gå hen at have elimineret dem fra at have en tilstedeværelse i formatet.
 • Skulle man have kommentarer til nogle af de beslutninger, der står gengivet i dette dokument, måske endda indvendinger, så er man meget velkommen til at tage kontakt med os via kontakt@scandinavianhighlander.org.

– Scandinavian Highlanders Regel- og Pointråd

Landebaser helt fra bunden

En af de grundlæggende træk ved Magic er spillets måde at håndtere resurser på og in-game økonomien derved. Den er primært centreret om spillerens adgang til mana og oftest via lande, som mere end noget andet dikterer, hvilke spells man kan spille. Det er dog den skønneste form for ironi, at lande både er det, som nye spillere finder mindst interessant ved spillet, og samtidig oftest er det, der ender med at koste de største mønter at tilegne sig, især i formater hvor man har adgang til ældre kort så som her i Scandinavian Highlander. Selv i et format som Standard kan landene udgøre en af de dyreste omkostninger, især hvis de Standard-legale lande på det pågældende tidspunkt er af høj kvalitet (for nyligt især i form af Shock-landene fra Ravnica-sættene f.eks. Breeding Pool og til dels Triomerne fra Ikoria: Lair of Behemoths f.eks. Ketria Triome).

Her i Scandinavian Highlander har vi jo som bekendt adgang til næsten alle kort fra spillets spæde begyndelse og frem til i dag, og det gør det ofte til en dyr omgang at investere i formatet f.eks. hvis man ønsker sig en samling af de oprindelige Duallande (f.eks. Badlands eller Tundra) og en samling af alle Fetchlande (f.eks. Polluted Delta og Arid Mesa). I denne artikel skal vi derfor se nærmere på, hvordan man bedst opbygger sin landebase ud fra mængden af farver, man spiller, hvilken type deck, man bygger, men også ud fra det budget man har. Behøver det altid at være så dyrt at anskaffe sig landene til at spille Scandilander, og hvor meget tabes der ved at spille lande af en “lavere kvalitet”? Det skal vi undersøge i denne artikel.

En ting er sikkert, der er mange måder at opbygge sine landebase på, og selvom det bestemt kan være en lænke om benet at spille lande af lavere kvalitet (ofte de lande, der kommer i spil tapped), så findes der mange billige løsninger, der faktisk tilbyder en overraskende bred vifte af utility til mange forskellige typer deck og strategier. Med “utility” menes der, at man får en funktionalitet ud af sine lande, som ikke blot har med manaproduktion at gøre.

Fremgangsmetoden

Det er ikke meningen, at dette skal være en udtømmende gennemgang, og selvom jeg går i dybden med mange aspekter af landebasen særligt i de specifikke artikler om kategorier af landebaser forneden, vil der stadig være områder, hvor mine valg og beskrivelser er mere grundigt forklaret end andre, da det er et omfattende område med utroligt mange overvejelser.

Vi begynder med at kigge på de bedste lande fordelt over henholdsvis monofarvede, tofarvede, trefarvede, firefarvede og femfarvede deck. Overordnet set er det visse typer af lande, der regnes som at være de bedste og mest nødvendige inden for hver kategori af deck fordelt over mængde af farver og arketype. Der er ingen tvivl om, at forskellige deck har forskellige behov, så disse fem lister skal ses som at indeholde de bedste lande uafhængigt af den pågældende arketype, de skal anvendes i. Nogle deck kan derudover have visse behov og strategier, som gør, at man med andre typer af lande kan give decket mere funktionalitet, end de lande, der befinder sig på listen, og det bør selvfølgelig prioriteres højere, når man bygger sit deck.

Teoretisk set kan man være ude efter en synergi, der gør, at man spiller lande, der på papiret er marginalt eller endda markant ringere end de højere rangerede alternativer f.eks. Guildgates som Orzhov Guildgate i et decideret Guildgate deck, begge typer Snow Duallande (f.eks. Arctic Treeline og Arctic Flats) i et Selesnya Snow deck eller lutter MDFC-lande (f.eks. Skyclave Cleric og Kazuul’s Fury) i et Goblin Charbelcher deck. Her sættes de generelle standarder og behov til side til fordel for synergi.

Men lad os først se på de “objektivt” bedste lande inden for hver kategori. Listerne nedenfor kan fungere som en slags tjeklister til, når man sidder og bygger deck, og så kan man derefter justere landebasen efter deckets behov, generelle tempo og mulighed for at tilføje ekstra funktionalitet.

10 bedste lande over forskellige farvefordelinger

De fleste Highlander-spillere kan nok nemt blive enige om, at de bedste lande, der findes, er de oprindelige duallande fra Alfa, Beta osv. (f.eks. Tropical Island), de såkaldte Fetchlande oprindeligt fra henholdsvis Onslaught og Zendikar (f.eks. Windswept Heath og Verdant Catacombs) eller Basic Lande eller sågar Snow Basics (f.eks. Snow-Covered Mountain). Det er dog ligesom alt andet i Scandilander en sandhed med en vis grad af modifikation, for selvom visse lande er alfa omega i nogle typer deck, så kan de være et ringe eller i hvert fald et ringere alternativ i andre typer, og det kan være essentielt at tænke nærmere over både for erfarne spillere med større samlinger, såvel som nye spillere med en betydeligt mindre og ydmyg samling. Det handler om at dreje på knapperne, så man vinder på marginaler og vender ulemper til fordele.

Den første overvejelse drejer sig om mængden af farver, man spiller i sit deck, og i første gang tager vi ikke højde for at splashe farver (inkludere et fåtal af essentielle kort, der befinder sig uden for deckets primære farve eller farver). Vi bekymrer os heller ikke om, hvorfor decket indeholder kort i den mængde farver, og om det ville være fornuftigt at skære ned eller tilføje flere. Vi tager blot udgangspunkt i, at decket indeholder kort af en vis mængde farver, og at landebasen skal kunne understøtte brugen af disse. I første omgang kigger vi på forskellen mellem landebaserne fra monofarvede deck og op til femfarvede deck, så lad os se nærmere på de ti typer lande, jeg betragter som de bedste inden for hver kategori.

 MonofarvedeTofarvedeTrefarvedeFirefarvedeFemfarvede
1Basic-landeFetch-landeFetch-landeFetch-landeFetch-lande
2WastelandOriginale dualsOriginale dualsOriginale dualsOriginale duals
3Sol-landeShock-landeShock-landeWastelandUtility-lande
4Horizon-landeWastelandWastelandShock-landeMana Confluence
5FetchlandeBasic-landeTriomesTriomesCity of Brass
6ManlandsPain-landeCycling DualsMana ConfluenceTriomes
7Originale dualsCycling DualsHorizon-landeCity of BrassMDFC-lande
8Utility-landeBattle-landeMDFC-landeMDFC-landeReflecting Pool
9CastlesHorizon-landeBasic-landeHorizon-landeHorizon-lande
10Cycling-landeMDFC-landeCheck-landeCheck-landeBasic-lande

Ingen af disse lister er udtømmende, men de understreger, at der er lande, som Scandinavian Highlander-spillere i særdeleshed betragter som bedre eller værre afhængigt af den kontekst, de placeres i, og der er også andre faktorer, der er værd at have med. F.eks. vil den procentdel af decket, som de ti bedste lande inden for hver kategori dækker over, variere efter kategorien og i høj grad også det pågældende deck. Eksempelvis har tofarvede deck en unik tendens til at indeholde en stor mængde forskellige to-farvede duallande, som man ikke ville inkludere i de andre kategorier, netop fordi tofarvede kun kan anvende et land af hver type. Omvendt anvender fire- og femfarvede deck store mængder af samme type lande (typisk fetchlande og originale duals) og har derfor ikke plads til særligt mange af de andre typer af lande.

Lad os se nærmere på hver kategori nedenfor, hver kategori har sin egen dedikerede artikel, der fokuserer på de overvejelser, der er relevante for den pågældende decktype. P.t. er kun artiklen om monofarvede deck lagt op på siden, men den er til gengæld også omfattende, så der er rigeligt at give sig i kast med, indtil vi er klar med de næste artikler.

Hovedartikel

Monofarvede deck (HvidBlåSortRødGrøn)

Tofarvede deck

Trefarvede deck

Firefarvede deck

Femfarvede deck

Landebasen på budget

Mængden af lande

Pointlisten opdateres pr. 28/12

Da vi etablerede Scandinavian Highlander som et søsterformat til Canadian Highlander i foråret her i 2020 – Coronaens år – var det hele tiden planen, at vi ville gå vores egne veje i forhold til at vedligeholde en Pointliste, der reflekterede den meta, som ville blive udviklet iblandt vores spillere. I sommers valgte vi ikke at følge det, der p.t. har været den seneste opdatering af Canlanders Pointliste – ikke fordi vi var uenige med Canadian Highlanders Pointråd, men fordi vi ønskede at cementere, at ændringer i Scandilander skal følge sin egen meta og spillergruppe i stedet for Canlanders.

D. 29/11 vedtog vi de første ændringer til Pointlisten, som vi samtidig valgte først bliver gældende fra d. 28/12, dvs. dagen efter Cockatrice Ligaens Efterårssæson bliver spillet færdig. Ændringerne blev vedtaget som et forsøg på 1) at balancere nogle kort, som har præget vores meta over de sidste to-tre kvartaler, eller som vi omvendt har indtrykket af har for mange point i forhold til deres anvendelse i Scandilander; 2) er centrale kort, der muliggør combo-typer, som har optrådt lidt for ofte på tværs af arketyper; 3) og ud fra en filosofi om, at det er bedre at give få point til en bredere mængde af kort, så man kan sænke pointene på visse “dyre” kort (og derved gøre dem “tilgængelige” i flere deck), hvilket i hvert fald i teorien kan øge diversiteten både imellem og inden for arketyperne.

Dette er de ændringer, som vi vedtog til Pointlisten (tilstedeværende var Bent Holshagen Hemmingsen, Mickey Fischer, Aske Andersen og Mathias Kofod-Sommer):

Ancestral Recall 6 (-1)
Basalt Monolith 1 (+1)
Blood Moon 1 (+1)
Jace, the Mind Sculptor +1 (1)
Pact of Negation 1 (+1)
Sensei’s Divining Top 1 (+1)
Sol Ring 3 (-1)
Tinker 4 (+1)
Treasure Cruise 0 (-1)

Dvs. at den samlede Pointliste kommer til at se ud som følger pr. d. 28/12 (Deck validatoren vil blive opdateret, når ændringerne træder i kraft):

Ancestral Recall – 6 (-1)Balance – 1 
Basalt Monolith – 1 (+1)Birthing Pod – 2
Black Lotus – 7Blood Moon – 1 (+1)
Chaos Orb – 11Crop Rotation – 1
Demonic Tutor – 4Dig Through Time – 1
Flash – 6Falling Star – 11
Gifts Ungiven – 2Imperial Seal – 1
Intuition – 1Jace, the Mind Sculptor – 1 (+1)
Library of Alexandria – 1Mana Crypt – 4
Mana Drain – 1Mana Vault – 1
Merchant Scroll – 1Mind Twist – 1
Mox Emerald – 3Mox Jet – 3
Mox Pearl – 3Mox Ruby – 3
Mox Sapphire – 3Mystical Tutor – 2
Natural Order – 4Pact of Negation – 1
Price of Progress – 1Protean Hulk – 3
Sensei’s Divining Top – 1 (+1)Shahrazad – 11
Sol Ring – 3 (-1)Spellseeker – 1
Strip Mine – 3Summoner’s Pact – 1
Survival of the Fittest – 2Time Vault – 7
Time Walk – 7Tinker – 4 (+1)
Tolarian Academy – 1Transmute Artifact – 1
Treasure Cruise – 0 (-1)True-Name Nemesis – 1
Umezawa’s Jitte – 2Underworld Breach – 1
Vampiric Tutor – 2Wishclaw Talisman – 1
Yawgmoth’s Will – 2*Alle “Ante-kort” – 11
*Alle “Conspiracy-kort” – 11

Og Watchlisten ser hermed sådan ud:

Point opPoint ned 
Ashiok, Dream Render – 1 (+1)Flash – 5 (-1)
Enlightened Tutor – 1 (+1)Merchant Scroll – 0 (-1)
Fastbond – 1 (+1)
Kinnan, Bonder Prodigy – 1 (+1)
Lion’s Eye Diamond – 1/2 (+1/2)
Mystic Sanctuary – 1 (+1)
Oko, Thief of Crowns – 1 (+1)
Paradox Engine – 1 (+1)
Thassa’s Oracle – 1 (+1)
Timetwister – 1/2 (+1/2)
Worldly Tutor – 1 (+1)
Wrenn and Six – 1 (+1)


Vi har tænkt os at diskutere pointændringerne mere fyldestgørende på et kommende podcast-afsnit, men lad mig kort skitsere årsagen til ændringerne for hvert kort.

Ancestral Recall 6 (-1)

Der er ingen tvivl om, at Ancestral Recall er et stærkt kort, det bliver spillet i alle formater, hvor det er legalt, og har generelt en stor effekt på spillet. Problemet med AR på 7 point har været flerfold her i Scandilander. For det første har vi ikke været med til at opleve en meta, hvor kortet var allestedsværende og dominerende, som det siges, at det har været i Canlander. I 7 Point Highlander (Australian Highlander) optræder kortet oftere til trods for at det også der har højeste antal point for et enkelt kort (4 point), sikkert fordi kortet procentvist graver lidt dybere i et 60-korts deck end i et 100-korts deck. Filosofien synes dog i begge formater at have været, at man ville undgå, 1) at man kunne spille Ancestral Recall og Time Walk sammen; og 2) at det automatisk blev inkluderet i alle blå deck.

Det modsatte har nærmere været tilfældet, hvor man skulle foretage nogle pointmæssige krumspring for overhovedet at finde plads til Ancestral Recall eller Time Walk her i Scandilander, og det er et problem set fra to vinkler. Først og fremmest vil vi gerne have en fair chance for at spille med alle legale kort og se, hvor de hører til i metaen og på Pointlisten. Dernæst er AR på trods af at være et utroligt stærkt card draw-kort, ikke definitivt bedre end alle alternativer i alle situationer (til og med de, der ikke ligger på Pointlisten). Navnligt er Brainstorm altid en auto-include i blå deck, og kortets evne til både at frede/rede kort fra Hand Disruption og muligheden for at sende “døde kort” tilbage i decket, gør, at det er et AR-lignende kort med en anden og nogle gange mere fleksibel anvendelighed.

Sidst men ikke mindst, så er formatet blevet hurtigere. Dvs. at alle farver presses til ekstremmen på deres fordele. Blå har ikke længere et forspring på tempo og card draw, og derfor ønsker vi at give blå en smule mere snor i forhold til det, som farven gør godt. Det betyder ikke, at vi slipper blå helt fri, men det betyder, at vi ønsker at lade blå være den bedste card draw-farve (se også Treasure Cruise), da det er farvens primære fordel.

Basalt Monolith 1 (+1)

Når vi vælger at give Basalt Monolith point, er det ikke, fordi kortet isoleret set er voldsomt stærkt. 3 mana for en mana rock, der kan producere 3 mana, og som koster 3 mana at untappe, virker næsten for fair til, at det kan være sandt. Men sku ikke hunden på hårende. Basalt Monolith er ikke den eneste synder, og heller ikke den hurtigste og mest effektive mana rock, men den er trods alt den bedste til at danne uendelig mana combos med, da den har en indbygget untap-ability. Med kort som Zirda, the Dawnwaker, Kinnan, Bonder Prodigy eller Forsaken Monument – alle fra i år – laver BM uendelig mana på en rimelig overskuelig vis.

Uendelig mana har spillet en relativt stor rolle i Scandilanders tidlige meta og fylder også stadig lidt, og det skal der også være plads til. Vi ønsker dog, at gøre deck building inden for alle arketyper mere interessant og til mere af et puslespil, så derfor vælger vi at sætte et point på BM.

Blood Moon 1 (+1)

Kort og godt kan man sige, at Blood Moon er godt for formatet, fordi det hjælper mono-farvede strategier (i særdeleshed rød) med at holde 4C/5C good stuff piles og andre grådige deck i snor. Blood Moon er dog ofte en win condition, da kortet helt kan lukke ned for visse deck. Den ene filosofi herom siger, at så må grådige deck lære at omstille sig, og det er der en vis sandhed i. Omvendt er Enchantments ikke lige nemme at fjerne for alle farver og deck, særligt ikke på tur 1 eller 2, hvor f.eks. RDW ofte er i stand til at producere effekten, og derfor bliver den blodige måne generelt til det vigtigste søm i kisten i mange matchups.

Alt det skal Blood Moon blive ved med at kunne, men det skal blot ikke være gratis at kunne vinde en stor del af sine kampe med ét kort. Derfor giver vi kortet et point.

Jace, the Mind Sculptor +1 (1)

Vi har før talt om det på podcasten, at JtMS er en auto-include næsten på lig fod med Brainstorm i så godt som alle blå deck. Det er måske statistisk set ikke helt rigtigt, men det er heller ikke langt fra. Når først Jace er på bordet, så gør han helt utroligt meget, der påvirker spillet på en meget ensidet måde. Det er sjældent nogen stor hæmsko, at han koster 4 CMC, da han udfylder en rolle i så mange dele af kampen. Han fjerner et creature, han holder spillerens hånd relevant, han hjælper med at fjerne modstanderens gode draws og så lukker han og slukker festen, hvis man lader ham styre dansegulvet.

Vi har indtil videre ikke haft nogen Planeswalkers på Pointlisten, men JtMS figurerer på 7 Point Highlanders Pointliste, og kortet har også førhen haft en kort periode på Canlanders Pointliste. Det er muligvis ikke den eneste Planeswalker, der kommer til at koste point i fremtiden (vi kigger på dig Oko!), men i første omgang lægger vi ud med at give Jace point, så han går fra at være en auto-include til en overvejelse, hvilket muligvis også kan give mere gulvplads til andre blå Planeswalkers.

Pact of Negation 1 (+1)

Hvad er det værste ved at spille combo? At lægge kabale? Niks! At finde sine puslespilsbrikker? Haha… har du hørt om tutors? At finde mana til at gå af på én tur? Ikke i dette format! Nok nærmere at forsvare sig, når man bruger sin mana på at gå af tidligt. Her kommer kort som Pact of Negation ind. I modsætning til Force of Negation/Force of Will/Daze osv. er kravet ganske ydmygt… du skal blot have kortet på hånden og kunne caste Instants, så ruller bussen selv uden åben mana i tanken.

PoN er et glimrende skjold for mange strategier, især for combo, og det skal også have sin plads i formatet. Det skal bare ikke være gratis, men have konsekvenser i point, for ofte spiller man kortet i deck, hvor man ikke behøver at kunne betale prisen i den følgende tur.

Sensei’s Divining Top 1 (+1)

Denne snurretop er formentlig den bedste kortfiltrering i formatet og er ekstremt svær at slippe af med, når først den ligger på bordet. Alligevel har den ikke point i Scandilander, til trods for at den har det i 7 Point Highlander. Den bliver meget nemt til en auto-include uanset, hvilke farver man spiller, og selvom det er en god ting, at alle farver har adgang til effektiv kortfiltrering, så er kortet for effektivt til at gå fri for point. Derfor har vi valgt at give læremesterens snurretop et enkelt point.

Sol Ring 3 (-1)

Der var lidt diskussion frem og tilbage om, hvor vidt Sol Ring skulle justeres i point, og i sidste ende valgte vi at sætte kortet ned med et point, da det ikke bliver spillet så ofte, og da det også vil give nyere spillere et relativt billigt kort med højt power niveau at bygge ind i deres deck.

Vi har sammenlignet Sol Ring med Mana Crypt, og selvom de er utroligt ens, er vi kommet frem til, at der er en væsentlig forskel i, at kunne spille Crypt, land og farvet spell med i alt tre mana på tur 1, i forhold til land, Sol Ring og muligvis en ikke-farvet spell for to mana. Begge effekter er stærke, og da Sol Ring stadig har 3 point, betragter vi det også som et meget stærkt kort. Vi mener dog, at kortet ikke giver helt den samme tempo-fordel, som Mana Crypt gør, og det ønsker vi skal reflekteres i pointene.

Tinker 4 (+1)

På overfladen kan Tinker virke som et meget snævert kort, der ikke helt gør nok til at have mange point, men pga. mængden af utroligt stærke artifacts, der enten bare er en direkte win condition (Blightsteel Colossus; Inkwell Leviathan osv.) eller et combo piece (f.eks. Paradox Engine), så er Tinker en af de stærkeste ting, man kan gøre i en artifact-strategi – en strategi, der kræver meget specifikke svar fra modstanderen. Det, at kortet ikke alene tutor efter et kort, men også sætter kortet i spil, er urimeligt stærkt, også selvom det koster, at man ofrer en artifact fra bordet. Kortets drawback er faktisk ofte en fordel, det er i hvert fald sjældent ulempe, og da man i bedste tilfælde kan vinde på tur 1 med dette kort i den rette kontekst, mener vi, at det fortjener et point til for at tvinge spilleren til at have mindre plads til andre voldsomme effekter i sit deck samtidig.

Treasure Cruise 0 (-1)

Jeg var lidt inde på det under Ancestral Recall, så jeg vil gøre det let og hurtigt her. Vi mener, at TC (til dels også Dig Through Time) fik point pga., hvad der ellers skete i Magic, da kortet blev trykt. Kortet blev prompte banned i Modern og Legacy, siden i Pauper, og det er nu restricted i Vintage. Det må jo betyde, at der er noget om snakken… det mener vi dog ikke helt, især efter at have spillet det i Highlander og efter at have set dets indflydelse på Pioneer-formatet, hvor man til trods for redundans skal arbejde hårdt for at få fuld effekt og valuta af kortet.

Treasure Cruise er rigtig stærkt kort, men primært i de deck, der er gode til at fylde sin graveyard, og her kommer spørgsmålet om redundans ind. Det, at man kun kan spille 1 af hvert kort i Highlander, gør, at man ikke altid har samme mulighed for at fylde graveyarden hurtigt nok til, at TC kan være en Ancestral Recall. Faktisk er kort som Brainstorm og sågar Ponder, Preordain osv. ofte mere træfsikre måder, at komme hurtigt igennem sit deck. Dernæst er graveyarden en ultra-vigtig resurse i Highlander, så det kan også kræve noget akrobatik, at caste TC på det rigtige tidspunkt uden at fjerne foder til Snapcaster-effekter. Derfor sætter vi nu Treasure Cruise til 0 point, og hvis vi ser det optræde i alle blå deck på en problematisk facon, så vil vi overveje, om det er værd at gribe ind.

Kommentarer og tanker

Skulle du sidde og have kommentarer til eller kritik af den første ændring af Pointlisten, så skriv endelig til os på Discorden, i Facebook-gruppen eller på vores e-mail. Konstruktiv kritik vejer altid tungere end vrede og råberi, så skriv gerne din kritik så sagligt, som du mønstrer.

Var der nogen punkter, hvor vi ramte skævt eller helt ved siden af? Er der kort, vi bør holde øje med? Er der kort, som allerede er på listen, som vi bør teste og overveje at justere? Vi er meget interesseret i at høre især fra spillerbasen, da Pointlisten er lavet og vedligeholdes med alle Scandilanderes interesse for øje.

Til sidst, med mindre der er behov for akutte ændringer, så forventes det, at næste revision af Pointlisten finder sted efter Cockatrice Ligaens Vintersæson, dvs. om ca. 3 måneder.

God jul, godt nytår og good games!

Bedste mana dorks m.m. i Highlander

”Cash Rules Everything Around Me”, sang Wu-Tang Clan tidligt i 90’erne, hvor rap-crewet fra Staten Island, New York kunne berette om en verden, hvor likvide midler var den fremmeste valuta til at drive dramaet i nabolaget, og selvom penge – ifølge det danske 80’er popband Dodo and the Dodo’s – kun er papir, så er det nu engang det fluepapir, der har den største tiltrækningskraft. Men ligesom penge repræsenterer muligheder og magt i den virkelige verden, så handler det om mana i Magic, og mana er den væsentligste valuta for Planeswalkers, når de sidder over for hinanden i dyst.

Mana er er det brændstof, der får decket til at snurre og spinde, faktisk i så høj en grad, at hurtig mana, gratis mana og uendelig mana anses for at være noget af det mest problematiske at balancere i de sanktionerede formater, og noget af det, som får flest point på de forskellige Highlander formaters pointlister, ikke mindst i Scandilander.

Når man spiller EDH, er det at “snyde” sig til mere mana via ramp, rocks, dorks, rituals osv. en væsentlig del af våbenkapløbet, fordi man gerne vil kunne udføre store effekter og gerne tidligt, og man kan med nogen rimelig argumentere for, at ramp som strategi er noget af det, der gør EDH til det, som formatet er. Ligeledes er det også ramp, der i manges øjne, har gjort Standard-formatet helt ulideligt over de sidste to år. Mana acceleration er svært at balancere, og tilgængeligheden af kraftfulde ramp-effekter og lignende, er en af de væsentligste faktorer, når man skal vurdere et formats power niveau, og da Highlander har adgang til så godt som alle kort i Magics historie, så kan det her blive ganske højt.

Selvom mana acceleration er et stort emne, så handler denne artikel dog udelukkende om det, man kalder “mana dorks” særligt i Highlander og mere specifikt i Scandilander. Hvilken rolle spiller disse “mana dorks” både i de forskellige Highlander-formater? Hvor og hvordan har de optrådt i Scandilanders endnu lidt tidlige meta? Er nogle bedre end andre, og er de lige gode alle steder?

Artiklen byder først og fremmest på en diskussion af manaaccelererende creatures, såvel som en liste over de 10 “mana dorks”, men helt til sidst linker jeg en samling – forhåbentligt – udtømmende lister over creatures, der hjælper med at accelerere mana inden for en række forskellige kategorier, som vi her på siden håber på at holde ajour løbende, som WotC udgiver nye sæt. Disse lister er tiltænkt alle, der sidder og brygger på deck – både i Scandilander og hvor end det ellers måtte gavne – og har man brug for en oversigt over forskellige typer mana accelerende creatures, såvel som tal på, hvilke farver der indeholder flest kort inden for hver kategori, så er man kommet til det rigtige sted.

Inden vi kommer så langt, så skal vi lige diskutere mana dorks specifikt i Highlander, som er et singleton format, mens vi arbejder os ned imod Top 10-listen, der indeholder de ti kort, som jeg personligt mener er de bedste “mana dorks” på tværs af deck, farver og strategier, også selvom flere af dem ikke traditionelt regnes for “mana dorks”.

Har man behov for at snyde og kigge længere frem, så anvend disse links:

Top 10 bedste mana dorks

Eksempler på mana dorks i forskellige arketyper

Samling af lister over mana accellerende creatures

Kvalitet over kvantitet i Highlander

For Highlander-formaterne handler det dog ofte mere om tidlig mana end en stor mængde mana, netop fordi man ikke spiller så mange store spells og voldsomme effekter, og faktisk er noget af det bedste, man kan gøre i Highlander, at spille billige spells med høj effektivitet. Derfor handler effektiv brug af mana i Highlander-formatet først og fremmest om tempo; altså, hvornår kan jeg spille mine spells i forhold til modstanderen, og giver jeg mig selv bedre mulighed for at interagere løbende?

I EDH er en tur 1 Sol Ring (eller Mana Crypt) en af de mest ikoniske og stærke måder at starte spillet på, da man så pludselig og potentielt set springer to eller flere ture frem i spillet i forhold til modstanderne. I Highlander gør Moxes, Black Lotus, Lotus Petal og lignende mana rocks det samme, men sågar endnu billigere og med mulighed for at producere mere farvet mana. Det betyder både noget for, hvor hurtigt man kan komme i gang med sit spil, og hvor hurtigt man kan afvikle sin plan, men også for hvor hurtigt formatet er i det hele taget. Da man kun har én modstander, så kan den eksplosive mana acceleration ofte prioriteres over vedvarende manaproducere.

Ekstra generisk mana er godt, men det er kun sammen med visse kort og strategier, der gavner af den såkaldte “Ancient Tomb/Sol Ring“-mana, hvorimod mere aggressive og spell-orienterede deck ofte gerne vil have mulighed for at caste spells med farvede pips i CMC’en. Derfor har de bedste mana rocks også point, både fordi de kan spilles i deck med alle farvekombinationer og som regel ikke har en aktiveringsomkostning, men også fordi de tillader et højere interaktionspotentiale eller en større dedikation til farvet mana tidligere i spillet. Altså hellere en åben farvet mana til en Brainstorm eller Swords to Plowshares, end muligheden for at spille et stort, dumt dyr på tur 2.

Elvere, fugle, dryader osv.

Typisk vælger man i mange deck – især de grønne – enten at supplere eller opbygge en del af sin manabase med såkaldte mana dorks (dvs. creatures, der kan producere en eller flere farver mana), og da creatures generelt er langsommere at aktivere og nemmere at gøre kål på, er der ingen mana dorks at finde på nogen af Highlander-formaternes ban- eller pointlister. Det er derfor “billigt” og enkelt at inkludere dem side om side med landebasen for at kunne give decket en eksplosiv start og muligheden for at spille flere eller større spells tidligere hver tur, samtidig med at man også har en tilstedeværelse på bordet. Mana dorks er jo creatures, og det giver flere interaktionsmuligheder fremadvendt, end mana rocks og burst mana som Dark Ritual.

Helt tilbage fra Magics spæde begyndelse har grøn været den primære farve for ”ramping”, og vi har haft adgang til ikoniske kort som Birds of Paradise og Llanowar Elves, hvoraf begge stadig spilles i Highlander, og hvoraf det førstnævnte af de to kort med nogen rimelighed kan kaldes bedste kort inden for sin kategori. Det er bestemt ikke uden konkurrence fra meget stærke mana dorks og ramp enablers, men ligeså enkle som begge kort er i deres design, ligeså elegante og mægtige kan de være i mange forskellige typer strategier.

Ofte kan en tur et mana dork gøre tur to og tre markant bedre, og de kan være med til at hæve loftet for, hvor dyre spells må være i ens deck for at man kan følge med i kampen. Selv spiller jeg ofte ekstra mange mana dorks i combo deck, fordi jeg gerne vil hurtigt i gang og for, at min combo kan udgøre en trussel og lægge pres på modstanderen. Det handler dog ligeså meget om muligheden for at kunne holde mana klar til at kunne spille counterspells og eller anden form for interaktion. Det er faktisk det, der gør, at min Kiki-Pod liste ret ofte kan true med en combo-sejr på tur tre med en god starthånd og kræver at min modstander lader sin egen plan distrahere (mere om det senere!)

Bolt the bird!

… eller “Stomp the Snake“, som Rielly Knight proklamerede i dækningen af weekendens MPL-kampe her i weekenden. Ligeså gode som mana dorks er til at sætte gang i spillet, ligeså ødelæggende og tempo-forstoppende kan det være at få fjernet sine mana dorks. Derfor skal man også forholde sig til skrøbeligheden ved at lægge sin lid til de små kræ. Det kan derfor være vigtigt at beskytte dem eller have nok redundans i form af andre dorks eller ramp-effekter, hvis den ekstra mana er vigtig for deckets strategi. Men selvom dorks kan være det svageste led i kæden, har de også andre fordele over mana rocks, navnlig at man både kan slå på tæven med dem, smide dem under bussen, når man bliver angrebet, og de kan endda fungere som lynafledere for modstanderens Lightning Bolt. I midrange og tempo deck ender man ofte med at sende sine mana dorks ud på krigstogt, når man har fået det nødvendige tempo-boost, hvorimod de i stedet kan være gode til at blockere og købe lidt ekstra tid for combo og kontrol deck.

Redundans er dog, ligesom med så meget andet i Highlander, noget af det vigtigste. Hvis man har brug for, at ens mana dorks spiller en mere specifik rolle, end blot “at producere mana” – det kan f.eks. være mana fixing eller mana bursts – så det er vigtigt, at man kun vælger at satse på mana dorks, hvis man kan finde nok af den slags, der udfylder den nødvendige rolle for ens deck. Alt andet vil lede til, at decket vil være meget ustabilt, når man forsøger afvikle sin plan, og ofte kan det at finde balancen sammenlignes med de typiske problemer, som Boggles/Auras eller Equipment deck hele tiden klør sig i hovedet over. Man skal bruge tre forskellige komponenter, før decket vil makke ret: Lande, Enablers og Payoffs, og her hører mana dorksne så til “Enabler”-kategorien.

Manaaccelerationen skal altså ikke blive til en hæmsko for, at decket kan fungere dvs. de tempokort, man ofte ikke kan finde, eller dem, som man drukner i. For har man først tømt sin hånd på tur to og har alt det mana, man kunne drømme om, tilgængeligt, så er chancen for at man ikke har meget andet at byde på og allerede skal til at top decke efter sin primære plan. Det kan derfor være en god idé at kigge efter mana dorks, der gør lidt mere, end blot at stå at glo, når hånden er tom.

Ellers er det sådan set enkelt nok, hvis man primært – eller blot – spiller grøn, og da kære børn ofte har mange navne i Magic. Man kan f.eks. supplere sin Llanowar Elves:Revised med Fyndhorn Elves og Elvish Mystic, som alle er funktionelle genoptryk af førstnævnte. Dog bliver udvalget lidt mere spinkelt, jo flere farver man skal trække ud af sin paradisfugle, og her bliver man nogle gange nødt til at ty til dorks, der koster 2 mana og derfor ikke helt har samme tempo-potentiale, eller som kun kan ramme dele af det pågældende farvespektrum.

Lidt om de forskellige typer “Mana Dorks” & co.

I denne artikel har jeg valgt at stuve en række kategorier af creatures sammen, hvor deres fælles funktion er, at iganghjælpe decket med at få adgang til mere tempo enten her og nu, over flere ture eller sågar på sigt. Derfor bruges ordet ”mana dork” her lidt løst om 1) manaproducerende creatures; 2) creatures, der kan untappe lande, andre creatures eller permanents i det hele taget; 3) de creatures, der på den ene eller anden vis kan filtrere mana f.eks. en type mana til en anden, eller producere mana via discard, sacrifice, exile eller en anden handling; 4) creatures, der kan snyde lande i spil; 5) creatures, der producerer mana, når de selv kommer i spil; og til sidst, 6) creatures, der kan lede decket igennem efter lande og sætte dem i spil, tage dem op på hånden eller lægge dem øverst på librariet.

På tværs af kategorierne er der mana accelerende creatures, som generelt set kan anses som at være bedre end andre, og derfor har jeg som udgangspunkt fundet frem til en liste over de ti mana dorks, som jeg vurderer til at være de bedste i Scandinavian Highlander, og det er ud fra de følgende fem objektive kriterier:

 • a) Cost (Er kortet billigt og nemt at kaste?)
 • b) Tempo (Opnår man mana acceleration med det samme eller tidligt i spillet?)
 • c) Kvalitativt (Hvilken type mana kan kortet producere? En eller flere farver? Hvilke typer lande kan det finde?)
 • d) Kvantativt (Hvor meget mana kan kortet producere, eller hvor mange lande kan det finde?)
 • e) Andre iboende faktorer (Har kortet andre abilities, fordele, ulemper eller et andet potentiale?)

Jeg har taget udgangspunkt i Llanowar Elves som et middelpunkt, der: a) koster 1 CMC; b) generelt kan spilles på tur 1 – men har summoning sickness; c) kun kan producere grøn mana – dog farvet mana; d) kun kan producere en mana; og e) er en 1/1 – altså meget skrøbelig, men trods alt har 1 power og 1 toughness, som både kan angribes og forsvares med. Her vurderer jeg, at kortet skal have en karakter på 5 ud af 10, og det er repræsenter derfor en god, fleksibel rollespiller, som giver en god tempofordel, men som generelt er uspektakulær inden for alle kategorier.

En meget subjektiv liste over de 10 bedste ramp creatures:

PositionNavnCostManaproduktionKarakter
1Birds of Paradise: 1 ()9
2Noble Hierarch: 1 ()8
3Deathrite ShamanExile land fra graveyard: 1 ()7
4Dryad Arbor: 1 ()7
5Sylvan Caryatid: 1 ()7
6Lotus CobraLandfall: 1 ()7
7Wall of Roots-0/-1 counter: (en gang hver tur)7
8Uro, Titan of Nature´s WrathETB/angrib: Et land fra hånden7
9Elvish Spirit Guide/Simian Spirit Guide/Exile fra hånden for at producere /6
10Gilded Goose: 1 ()6

Vores gamle ven Llanowar Elves får altså ikke en plads på listen. Kortet bliver både spillet og er ikonisk, men hvis vi kigger på de øverste kort på listen, så har vi Birds of Paradise, Noble Hierarch og Deathrite Shaman, som alle gør meget mere for mange flere typer deck. Lad os prøve at se nærmere på, hvorfor jeg har valgt at placere de forskellige kort på sine respektive pladser.

1 – Birds of Paradise

Birds of Paradise har godt nok kun 0 i power, men kortet er ligeså hurtigt som Llanowar Elves, har Flying, og ikke alene kan kortet producere flere farver mana, det kan faktisk producere alle farver. Det er svært at fornægte BoP’s rolle, og når man skal finde redundans er man enten nødt til at bruge kort som Gilded Goose eller Sylvan Caryatid, der begge over tid er langsommere kort med større omkostninger forbundet i forhold til deres mana produktion. Det har ganske vist ikke nogen flashy abilities, men dets høje tempo, Flying ability og evne til at mana fikse til alle farver gør, at den kreative spiller har meget at arbejde med, når BoP er i spil, og så længe fuglen undviger et lynnedslag. Derfor ligger BoP øverst med en karakter på 9.

2 – Noble Hierarch

Noble Hierarch kan med nogen rimelig kaldes for tæt på ligeså god og nogle gange bedre end BoP i visse deck, men overordnet set er det væsentligt, at kortet kun kan producere mana fra Bant (WUG)-skiven ud af den ganske manatærte, hvilket vil sige, at kortet som mana dork ikke byder på fixing for rød eller sort og derfor ikke er ligeså fleksibelt et kort. Ligeledes er NH ligesom BoP kun et 0/1 creature, men det har dog Exalted, hvilket gør, at den faktisk kan angribe eller gøre et andet angribende creature til en lidt større trussel på bordet. Dens Exalted-ability er bedst i aggro og tempo, men der findes situationer, hvor NH kan gøre en forskel i andre matchups (midrange, control mirrors osv.), men set i et bredere perspektiv, så er BoP’s Flying bedre i flere situationer, selvom kortet ikke umiddelbart gør nogen stor trussel selv.

3 – Deathrite Shaman

Vi har talt en del om Deathrite Shaman på Højlandspap-podcasten, og vi var enige om, at det var den bedste, såkaldte “Creature Planeswalker” (et creature med adskillige aktiverede abilities og som på mange måder opfører sig som en Planeswalker, når kortet er på bordet.) Deathrite Shaman kan ligesom BoP producere alle farver mana, men kortet er afhængigt af, at der ligger lande i egen eller modstanderens graveyard, så det kommer i høj grad an på situationen, metaen og matchuppen, hvor god DS er. Gulvet er lavt, men loftet er meget højt, især fordi alle DS’ abilities handler om at rydde op i graveyards og at filtrere kort om til mana, skade eller liv. En DS trækker derfor removal, fordi kortet kan være en win condition og en måde at forlænge spillet på. Det gør også DS relevant som andet end en mana dork, og at kortet er en 1/2 og kan castes for enten grøn eller sort mana på tur 1 og derved spilles i sorte deck helt uden grøn – i modsætning til næsten alle andre kort på listen – gør, at DS alligevel ender med en høj placering.

4 – Dryad Arbor

Der er egentlig mange ting, der taler imod listens fjerdeplads, Dryad Arbor. Da det både er et Creature og et Land, er det et skrøbeligt land, der nemt kan fjernes af modstanderen helt uden Wasteland eller Strip Mine, og det er til og med et land, der både skal følge land drop-reglerne og har summoning sickness.

Værste Forest nogensinde? Ikke just! Som så mange kort med ulemper, så findes der måder, hvorpå man på kreativ vis kan vende ulemperne til fordele. DA har den ære, at være eneste creature i Magic, som man kan hente fra library med et fetchland. Derudover er der også andre kort, så som Green Sun´s Zenith og andre creature tutors, der gør, at man har flere måder at hente kortet i spil på. Man kan også rampe med DA, hvis man på anden vis kan snyde et creature i spil (Woodland Bellower anyone?), og dertil er det også det eneste land, der er farvet – DA er altså både et land og en grøn permanent. Sidst, men ikke mindst, så giver det, at DA er et creature muligheden for at fetche det i spil som blocker f.eks. med en Wooded Foothills eller som foder til en Edict-effekt, og lad os ikke glemme, at både Sword of Feast & Famine, Village Bell-Ringer og lignende effekter untapper DA. De skønne dryader viser os, at Magic er et spil med mange vinkler og interaktionssfærer, og det er netop dem, der gør, at DA ender på en fjerdeplads.

5 – Sylvan Caryatid

Sylvan Caryatid er nyere tids BoP i højere grad end Gilded Goose er det. Det handler først og fremmest om, at SC’s manaproduktion ikke er betinget eller begrænset, og at kortet er bedre til at beskytte sig selv end langt de fleste andre mana dorks med Hexproof og toughness på 3. Det gør, at SC er en glimrende vejblokade imod mere aggressive deck, og det sørger for, at modstanderen får svært ved at brænde din rampstrategi ned om ørene på dig.

SC rammer dog loftet for, hvad man generelt kan kalde en acceptabel omkostning for creature ramp i de fleste deck, og derfor siger det noget om, hvor mange fordele kortet har, når dets CMC ikke trækker mere ned end som så. SC hører derfor til iblandt de bedste mana fixers og mana dorks, der er relevante i 4C og 5C deck sammen med BoP, den gyldne gås og Paradise Druid netop på grund af sin hårdhudede, barkbeklædte krop.

6 – Lotus Cobra

Lotus Cobra er en af de mest eksplosive mana acceleratorer, og samtidig kan kortet være en af de mest akavede mana dorks. Dens mana produktion er 100% afhængig af landfall triggers, og i et format, hvor der både er adgang til fetches og kort som Fastbond og Exploration, kan denne farverige haveslange sprøjte urimelige mængder af mana ud. Selv har jeg spillet kortet i tempo deck, hvor jeg gerne vil have en eksplosiv start på spillet, men potentialet er så meget større, når man har mere fokus på lande og generel ramp. Ikke mindst kan LC klemme ekstra mana ud af lande, der kommer i spil tapped, hvilket kan være en god måde at undgå den flaskehals, som tapped lande ofte kan være. En mana dork, der ikke kan tappes for mana? Det kan du bande på! Det er vidst bedst, du vender dig til tanken for…

7 – Wall of Roots

…det er ikke mange vægge, der placeres højt på lister over bedste kort inden for kategorier, der ikke handler om “Walls”, “Defenders” eller pæneste farveprøve fra Sadolin. Faktisk så få, at selv de udmærkede Defender mana dorks (Axebane Guardian og Overgrown Battlement) hverken har fundamentet eller et vindue til at få adgang til dette fornemme selskab. Det har Wall of Roots til gengæld og med den ganske særlige årsag, at Wall of Roots har en mana ability, der ikke er påvirket af summoning sickness og ikke behøver at tappe. Det gør, at man kan aktivere WoR med det samme og igen på modstanderens tur, alt imens man holder modstanderens Taylor Swiftspear på porten. Det kræver dog, at man giver WoR en -0/-1 counter på for hver mana, man trækker ud af rødderne, så der er en øvre grænse for, hvor meget, man kan nyde godt af væggens manaproduktion, men tempoet og fleksibiliteten er unik blandt mana dorks, og derfor hører WoR til blandt de bedste mana dorks i Scandilander.

8 – Uro, Titan of Nature’s Wrath

Tænk sig, at et kort, der netop er blevet banned i Standard, formår at placere sig højt på denne liste. Det overrasker alligevel nok kun de færreste, der har spillet med eller imod kortet. Selvom Uro, Titan of Nature´s Wrath ikke producerer mana i sig selv, så er det et kort, der holder tempoet højt med muligheden for at snyde lande ind i spil fra hånden. Den tangklædte titan trækker kort og giver liv samtidig med, at den ramper i et væk. Får den lov til at blive på bordet, så skaber den meget gunstige omstændigheder for, at man ikke alene kan holde spillet kørende, men at man også ender med en fjollet mængde resurser, og det er bl.a. i form af flere lande og derved mere mana. Endnu bedre er det, at kortet kan spilles igen og igen fra graveyarden, hvor det vender tilbage som et 6/6 creature med den førnævnte trigger, der giver adgang til samme frie bar og gavebod. Uro er formentlig bordets største trussel, der nægter at blive væk, når den er i spil, og dens tempofordele fungerer på flere akser end de fleste andre kort på listen, hvilket gør den til et anderledes bud på en af de bedste (pseudo-)mana dorks.

9 – Elvish/Simian Spirit Guide

Skal man bruge hurtig mana enten til tempo, et aggressivt tidligt play eller som setup til en combo, så findes der både elver og abe, som begge er ganske villige til at lede vej. Elvish Spirit Guide og Simian Spirit Guide er i grunden nogle tumpede 2/2 creatures til 3 CMC hver, men som dog kan exiles fra hånden for at producere henholdsvis og i mana source-tempo. Da man kan aktivere deres manaproducerende ability og samtidig både omgå summoning sickness, land drop-grænse, timing ved at caste spells og derved også stacken, såvel som en reel mana cost, er disse to kort i og for sig gratis mana, som blot koster en plads iblandt de 100 kort i bunken. Nuvel, det er blot et mana burst på en enkelt mana, og kortene har kun et skud i bøssen hver, men de har også den mulighed, at man kan udnytte deres niche ability: at blive castet som creature, skulle man have brug for sådan et. Oftest er de dog den ekstra mana, der sætter skub i tingene, og nogle gange også det “Get out of jail”-kort, som kan redde en, når lokummet brænder. Lad mig dertil sige, at man ikke har levet med vinden i håret, før man har tutoret med Summoner’s Pact efter ESG for at få råd til sin Veil of Summer eller Avoid Fate.

10 – Gilded Goose

Sidst men ikke mindst, så har vi klassens dumme gås… sagde jeg “dumme gås”? Jeg mener selvfølgelig klassens prægtige og forgyldte gås. Den er ingen paradisfugl, og nuvel, den kan ikke spytte farverig mana ud i æteren tur efter tur, medmindre man finder en måde at fodre den med Food tokens på. Ikke desto mindre, så er Gilded Goose ikke en “strictly worse” BoP. Hvor mana dorks ofte kan blive lidt ligegyldige senere i spillet, særligt dem uden power eller andre af de abilities, der har indflydelse på bordet, så kan GG gøre en særligt spændende ting, der er relevant i mindst to specifikke kontekster. GG kan producere Food tokens, som kan spises for 3 liv hver. Det kan gøre, at man undviger en frygtelig skæbne og lægger grunden for et comeback. Men Food tokens er jo nogens værk – bagværk – og derved også Artifacts. Dvs. at de også bidrager til Artifact-synergier. Har man f.eks. spillet Tropical Island, dernæst en Mox Sapphire og så GG, så kommer Emry, Lurker of the Loch ind på bordet for blot i samme tur. Sjældent har man set et bedre makkerpar. GG kan også give Urza, Lord High Artificer æg til morgenbuffeten eller sætte rusturen godt i gang på Tolarian Academy. GG tjener derfor sin plads på listen ved at yde en ganske særlig funktionalitet, der lidt ligesom Deathrite Shaman kan påvirke tempoet for spillet og regnestykket for modstanderen både tidligt og sent.

Hvilken type ramp har dit deck brug for?

De fleste Highlander deck har gavn af mana acceleration, og netop fordi man spiller 100 kort, så er det ofte nemt at finde pladsen, uanset om det er bidende nødvendigt eller ej. Men den type mana, man har brug for kan være vidt forskellig.

Nogle deck vil gerne have tidlig acceleration, andre vil have en komparativt set større mængde acceleration for at spille et tempospil over for modstanderen. Der er deck, som ønsker en lind strøm af ekstra mana, fordi deres spells koster mere, og så er der de deck, der har brug for en eksplosiv mængde mana (f.eks. en uendelig mængde mana) til en payoff enten i form af en combo eller en finisher, som skal afvikles over en enkelt tur. Nogle gange deck har brug for kvalitativ ramp, hvor den ekstra mana bruges til fixing, så man sørger for at ramme netop de farver, man har brug for. Andre deck har brug for kvantitativ ramp, fordi det i højere grad er mængden af ekstra mana, der gør en forskel.

I det følgende vil jeg give en ikke-udtømmende beskrivelse af, hvordan man kan tænke mana acceleration ind i sine deck på en lidt anderledes måde.

Aggro deck forsøger at løbe hurtigere end sin modstandere, og derfor er der sjældent tid til at spille mana dorks, der ud over at byde på mana, både er skrøbelige og ikke lægger pres på bordet. Man spiller ofte Moxes ind som ramp for at få fuld fart over stepperne i de tidligere ture, inden modstanderen kan nå at stabilisere, men der findes også creatures, der kan hjælpe med mana. F.eks. Burning-Tree Emissary, som er gratis at få i spil, så længe man har en måde at bruge de ekstra to mana på.

Man kan også i visse tilfælde spille mana dorks som Llanowar Elves eller Noble Hierarch, særligt i Gruul eller Selesnya, og det er også værd at overveje et kort som Orcish Lumberjack, der kan forvandle en Forest til 4 mana, eller Elvish Spirit Guide/Simian Spirit Guide, der giver muligheden for at lave små accelerationer. Hvis man spiller aggro deck på tre eller flere farver (Naya Landfall eller 4C/5C Humans), bør man dog overveje fixing enten i form af mana dorks som Birds of Paradise og Deathrite Shaman eller mana rocks som talismanerne. Hvis man spiller en aggressiv landfall strategi, kan man jo krydre sit deck med creatures, der snyder lande ind i spil (Sakura-Tribe Scout, Walking Atlas eller det nyere kort Murasa Rootgrazer) og selvfølgelig også Lotus Cobra, hvis farverne er til det.

Spiller man Tempo, ligger tempo-strategien i at vinde fordelen ved at spille billige og effektive spells, som enten erstatter sig selv via card draw eller har effekter, der skaber inkrementelle fordele til trods for den billige pris. Alt det samtidig med at man skal kunne holde mana åben til at forstyrre flowet i modstanderens deck med bounce, counterspells, combat tricks og lignende. Alligevel spiller man færre lande end de fleste andre decktyper, så man har brug for hurtig og fleksibel mana via billige mana dorks og mana rocks, som kan blive ved med at holde strømmen af spells kørende, mens man etablerer sine trusler hurtigere og mere effektivt end modstanderen.

Typisk spiller man interaktionel ramp i Simic Tempo i form af Coiling Oracle, Growth Spiral og Uro, Titan of Nature´s Wrath, men mana acceleration i tempo deck handler også om overraskelsesmomentet. Hvis du har en Lotus Cobra og et fetchland i spil kan du trylle et land om til to mana og pludselig have adgang til Remand, Heroic Intervention eller Petty Theft, i stedet for Unsummon, Spell Pierce eller Force Spike-effekter, hvilket er et betydeligt skift i power niveau. Det er de små forspring og fordele, som tempo-arketypen eftersøger, og især hvis de ikke er helt tydelige for modstanderen. Man kan også opnå en lignende effekt med Wall of Roots, som kan aktiveres for mana med det samme og igen i modstanderens tur, men det skader ikke, hvis man kan lade ens mana dorks støde til i kamp, hvor de kan presse mere skade ind, og måske blive pumpet til ukendelighed af combat tricks. Tempo-arketypen handler altså om marginaler og at klemme mest muligt ud af færrest mulige resurser, så derfor er det godt med fleksible mana dorks, som kan spille flere roller.

Det sidste eksempel, jeg vil komme ind på her, er creature ramp i Turbo Combo deck, altså deck, hvor man ønsker at vinde på en tur. I den slags deck vil man gerne have sine mana dorks ned tidligt, dvs. ofte på tur et eller senest tur to, hvor man så bygger op til én eksplosiv tur, hvor man har råd til at lave hele sit setup og måske endda kombinere det med sit payoff. Det er sjældent en helt glat proces, men i et combo deck, hvor du skal kunne true med at kunne fyre din combo af og vinde med det samme, skal du have en plan, der er svær at interagere med, når alle stjerner står rigtigt. Ikke mindst kan det nogle gange være en fordel at lægge et pres på modstanderen, der gør denne nervøs for selv at søsætte sit eget projekt.

I mit Kiki-Pod deck, der delvist er inspireret af et Modern Vannifar bryg og Canlander Temur Pod, kan det være svært at have nok mana til både at spille Birthing Pod/Prime Speaker Vannifar og samtidig være i stand til at udføre comboen i samme tur. Derfor spiller man også både counterspells og andre måder at beskytte sine komponenter på, så man kan holde ud til den tur, hvor Vannifar ikke længere er helt træt af rejsen. Det vigtigste forsvar er dog, at have en hurtig start, og det har man med en meget fleksibel ramp-plan, der bl.a. indeholder kort som Utopia Sprawl og Wild Growth, en Sol Ring, såvel som semi-billige reanimation-effekter som Sevinne´s Reclamation og Renegade Rallier til at hente fetchlande tilbage på bordet. Men man spiller også også en lang række tutors delvist til at finde comboen. Heraf spiller man Green Sun´s Zenith og Wargate, der henter creatures direkte i spil. De bruges typisk også til at hente mana dorks i spil tidligt i kampen. Et typisk tur 1 play kan være at hente Dryad Arbor direkte i spil med GSZ, og så exile en Spirit Guide en ekstra mana eller spille Sol Ring plus land ind i enten Prime Speaker Vannifar eller Birthing Pod, så man kan begynde at gå af på tur tre.

Det er vigtigt at pointere, at der ikke findes en bedste mana dork eller creature ramp enabler, der passer på alle deck, ej heller til alle grønne deck, selvom næsten alle kort på min top 10 kan spilles i grønne deck. Typisk har visse tribal deck sine egne mana dorks, der er særligt effektive, når de befinder sig det pågældende tribal deck. Her kan man bl.a. nævne Elves, Slivers og Druids, der har meget effektiv synergi i forhold manaproduktion, men omvendt vil artifact deck typisk have en række blå creatures og artifact creatures, der i stedet for at give ekstra mana, gør artifacts billigere. Typisk finder man mana synergi i de deck, der har fokus på en bestemt korttype eller undertype, så når man bygger deck med den slags tematik, kan det betale sig at lede efter, hvilken type særligt effektiv manaproduktion og card advantage, som den tribe eller det tema kan præstere.

Det er også værd at nævne, at mana dorks som udgangspunkt er ret ringe til alt andet end manaproduktion sammenlignet med de fleste andre creatures, man inkluderer i et højniveausformat som Highlander. Så hvis man kan finde en erstatning med bedre synergi, mulighed for at beskytte sig selv eller som giver mere værdi på sigt, så kan det være værd at udskifte selv de mest effektive manaacceleratorer til nogen, der hjælper ens deck bedre på vej.

Lister over manaaccelererende creatures

Her finder du en række forskellige lister med alt fra mana dorks til landetutors. Jeg har givet dem alle en karakter, der er baseret på effektivitet og spilbarhed ud fra de samme objektive kriterier, som står nævnt tidligere i artiklen. I nogle tilfælde har jeg givet en ekstra karakter med en stjerne, der betyder, at kortet fortjener anseelse, hvis det spilles i et deck med en særligt synergisk kontekst.

Hvis der mangler kort inden for en kategori, tager vi gerne imod et praj. Vi håber på at holde listerne opdaterede, så de kan fungere som opslagsværker primært for Highlander-spillere, men bestemt også for spillere af andre formater.

1.1 Mana dorks

1.2 Untappers

1.3 Manafiltre

1.4 Rampers

1.5 Land cheaters

1.6 Land fetchers

1.7 Mana bursters

1.8 Rock makers

Hvor kan man spille henne?

Alle steder offline! Det kræver blot to deck og to spillere, men det er nok ikke den slags selvfølgeligheder, du ledte efter. Den nuværende spillerbasen er centreret i København og omegn og især på Valbys Kraftwerket (der p.t. roterer rundt på Vesterbro pga. Covid-19). Vi opfordrer spillere, der har lyst til at spille Scandilander til at tilmelde sig vores Facebook- og Discord-server (begge er linket på denne side), såvel som Facebook-gruppen ”Magic Mondays @ Kraftwerket”, hvor man også kan forhøre sig om, der er Highlander-spillere tilstede. Derudover holder vi en månedlig søndags miniturnering, og som interessen for formatet stiger, planlægger vi at afholde større kvartalsmæssige turneringer med præmier og åben deltagelse.

Der findes også måder at spille Scandilander på online. Generelt spiller vi ofte på den gratis platform Cockatrice, hvor man har adgang til alle kort gratis, og det er også her, hvor vi afholder vores liga hver sæson. Ligaen er åben for alle interesserede spillere og kører over en periode på 6-8 uger, og vi lægger typisk en invitation op i Facebook-gruppen og på Discord-serveren i god tid inden.

Hvis man hellere vil anvende Magic Online, skal man bygge et ”Freeform” deck og ellers blot følge reglerne for Scandinavian Highlander (100 kort singleton og op til 10 point af kort fra pointlisten).Sammen med de andre Highlander-formater deler vi et Magic Arena-format, der hedder Gladiator, der også er et 100-korts singleton-format, men som er begrænset af mængden af tilgængelige kort i Historic-formatet. Der er også en banliste i stedet for en pointliste, som p.t. indeholder kortene ”Oko, Thief of Crowns” og ”Field of the Dead”. Da Historic er et format, der vokser med en vis hast, kan vi varmt anbefale, at man tjekker Gladiator ud, hvis man trænger til et alternativ. Man kan finde Gladiators Discord-server her: https://discord.gg/MdYZPu2