3.1.3 Den sorte monofarvede landebase

Sort er en farve, der ligesom grøn får en masse store effekter, når man har adgang til store mængder mana. Deck som monosort kontrol eller Big Black, der spiller kort som Karn Liberated, Bolas’ Citadel, Phyrexian Obliterator, Rune-Scarred Demon og Sorin Markov er tørstige deck, der opbygger sin manabase via artifacts og lande, der klemmer overdådige mængder mana ud af ingenting. Omvendt findes der også flere monosorte aggro-strategier, der ikke kræver helt de samme mængder af manaresurser. Det til trods, så er sort en farve, hvis spells ofte kræver mere farvet mana, og derfor er det vigtigt at lægge vægt på det.

 Sorte landeBeskrivelse
1Swamp
Basic Lands enten Swamps eller Snow-Covered Swamps. Udgør størstedelen af monosorts landebase.
2Urborg, Tomb of YawgmothUrborg, Tomb of Yawgmoth er den bedste enabler, når det kommer at kunne spille speciallande uden at gå på kompromis med sin Swamp-synergi.
3Cabal CoffersDen bedste måde at producere store mængder af mana i monosort, fungerer glimrende med Urborg, Tomb of Yawgmoth.
4WastelandSort er blandt de farver, der har bedst land destruction, men Wasteland bør stadig inkluderes, da det er den bedste interaktion med non-basic lande i formatet.
5Bojuka BogEn glimrende måde at fjerne modstanderens graveyard på, og langt de fleste deck i formatet anvender sin graveyard til at opnå ekstra værdi.
6Castle LocthwainMuligvis det bedste kort i Castle-cyklussen. Billig at aktivere og udmærket card draw.
7Lake of the DeadEr en af de mest eksplosive måder at øge sin manabase på. Det er dog også et enormt skrøbeligt land, og det kan være enormt ødelæggende at miste landet til land destruction.
8MDFC-landeSort har et af de værste udvalg af MDFC-lande. Det til trods er de stadig værd at inkludere i monosorte deck pga. fleksibiliteten og den høje grad af utility.
9Volrath’s StrongholdEt af de absolut bedste kort til at manipulere creatures i graveyarden, og man kan evt. supplere med Witch’s Cottage og Mortuary Mire.
10Phyrexian TowerEt udmærket sac-outlet, der også kan give eksplosiv mana. Der vil dog være tidspunkter, hvor sorts grådige manabehov kan gøre kortet akavet.

Sort mana over Sol-mana

Farvens manaaccelerende lande har desuden ofte synergi med Swamps, så derfor er det ekstra vigtigt at inkludere en betydelig mængde Basic Lande i sit monosorte deck. Med en solid mængde Swamps, bliver sort en af de mere robuste farver, hvad mana produktion angår, og netop med en stor mængde Swamps, kan man drage fordel af kort som Cabal Coffers, Lake of the Dead, Dread Presence og lignende.

Derfor anbefales det, at man ikke spiller for mange Sol-lande, særligt ikke dem, som ikke bliver på bordet (dvs. hverken Crystal Vein eller City of Traitors), men man kan derimod overveje Peat Bog og Ebon Stronghold, hvis man ønsker eksplosiv mana, da de begge producerer farvet mana. Monosorts glubske tendens til at kræve store mængder af sorte mana-pips afhjælpes af farvens evne til at producere store mængder af mana vha. netop Cabal Coffers (Cabal Stronghold til budget-deck) samt Urborg, Tomb of Yawgmoth.

Graveyard-synergi og sac-outlets

Crypt of Agadeem hjælper til med det samme, hvis man ynder at fylde sin graveyard med creatures og især på kort tid, og det kan man hjælpe på vej med Phyrexian Tower og Arguel’s Blood Fast, der bliver til Temple of Aclazotz. I sådanne aristocrats-strategier kan man også supplere med Westvale Abbey og Miren, the Moaning Well, der begge fint kan vikariere som et sort kort med mulighed for at sacrifice creatures.

Monosorts lande kan også hjælpe med at hente creatures tilbage vha. Mortuary Mire, Witch’s Cottage og sågar kort som Agadeem’s Awakening og Malakir Rebirth. Spiller man Zombies i sit deck, findes der også det udmærkede Unholy Grotto. Vigtigst af alle disse lande er nok Volrath’s Stronghold, der kan sende hvilket som helst creature tilbage på toppen af library, og i aristocrats-strategier, såvel som aggro-strategier, kan det holde kortkvaliteten høj, så modstanderen spilder sin removal.

Removal og disruption

Den sorte farve er mester i removal og disruption, og det kan man lade sine lande hjælpe til med bl.a. i form af Bojuka Bog, der rydder en graveyard for det forråd af kort, modstanderen gemmer på. Det kan være altødelæggende i visse deck, da graveyarden ofte bliver brugt som et reservoir for value eller combo-pieces i Scandilander. Kort som Ifnir Deadlands (evt. sammen med andre Deserts), Hagra Mauling og Cabal Pit kan fjerne mindre creatures på bordet eller give dem dødsstødet efter kampen. Når modstanderen så er løbet tør for kort på hånden takket være Thoughtseize, Hymn to Tourach eller endda Pelakka Predation, så kan man aktivere sin Howltooth Hollow og caste sin bomb for en ydmyg mængde mana.

Hovedartikel

Monofarvede deck (HvidBlåSortRødGrøn)

Tofarvede deck

Trefarvede deck

Firefarvede deck

Femfarvede deck

Landebasen på budget

Mængden af lande