Et giftigt forår del 1: Infect i 2023 efter Phyrexia: All Will Be One, Aggro deck

Med Phyrexia: All Will Be One (ONE) kommende d. 10. februar har vi nye keywords som Toxic og Corrupted i vente samt nye Proliferate kort på vej, og det vil sige, at vi får nye måder at give Poison counters på, såvel som nye synergier baseret på Poison. Infect, der ligeledes er en ability, der anvender Poison counters, er grundstenen i deck arketypen med samme navn, der længe har delt vandene iblandt spillere i fire-korts formater. Længe har den mest populære version af arketypen fungeret som et primært grøn-blåt tempo deck, der spiller på temaer i Aggro og Boggles. Dvs. små creatures, der løber hurtigt, vokser sig større med combat tricks, men som samtidig kan være svære at interagere med, fordi de skjuler sig under counterspells og hexproof-effekters beskyttelse.

Infect bliver dog ikke anset som en særlig stærk arketype i Highlander, primært fordi Infect-dyr i sig selv ikke har en særlig god rate, så man er nødt til at spille med en A + B + C plan (lande + creatures + pump spells), hvilket gør strategien skrøbelig, særligt i et singleton format. Med Sorensen Tempo-varianter på retræten, og når udvalget af Infect-creatures må anses for at være relativt uimponerende til sammenligning med de creatures, der generelt præger moderne Highlander deck, så er decket præget af at være lidt af en “glass cannon”. De nye creatures i ONE – særligt dem med Toxic – virker ved første øjekast relativt “fair” og svære at knække, hvilket vil sige, at det er svært at forestille sig, at de kan konkurrere med unfair strategier, men der skjuler sig dog nogle interessante ting iblandt de nye Poison-orienterede kort, ikke mindst helt nye tilgange til at bygge Infect/Poison deck.

Da Toxic abilitien er låst til en talværdi, som ikke har noget direkte at gøre med creaturets power, påvirkes creatures med Toxic altså ikke af effekter, der øger deres power. Derfor spiller de som udgangspunkt ikke godt sammen med klassiske Infect creatures på anden vis, end at de overordnet set bidrager til at øge mængden af Poison counters, dog i et helt andet tempo. Det i sig selv er dog ikke ubetydeligt, for nogle af de nye Toxic creatures kommer med en række statiske eller aktiverede abilities, der ikke alene kan erstatte visse utility creatures (f.eks. Skyclave Apparition eller Mother of Runes) til fordel for creatures, som kan udfylde en lignende funktion, samtidig med, at de bidrager til deckets primære plan – at vinde via Poison counters. Det, som de nye, mulige Poison deck-arketyper bringer med sig er altså først og fremmest ikke nye tempo-varianter, men i stedet vidt forskellige strategier og tempi.

I denne miniserie ser vi nærmere på forskellige builds inden for Aggro, Midrange, Control, Ramp, Reanimation og sågar Combo. I første del begynder vi med nogle nye versioner af klassiske Aggro deck.

HIDSIG, FORDÆRVET OG FULD AF GIFT

Hvor den klassiske Infect-arketype er præget af at være et Tempo deck med elementer af Boggles – altså spil et billigt creature, der kan pumpes til skyerne, og forsvar det med hexproof-effekter og counterspells – så giver de nye kort fra ONE os mulighed for at udforske mere klassiske aggro builds med en Poison-slagside.


Black Poisonous Mold (BG Aggro)

: 35,63 % | : 62,07 % | Gennemsnitlig mana value: 2,13

Creatures: 33 | Instants og Sorceries: 25 | Artifacts og Enchantments: 12 | Lande: 30

Det første build, jeg vil kigge nærmere på, er en Black Mold variant. Denne arketype handler om at spille små og aggressive creatures, der vinder på deres rå mængde, snarere end på hver især at være gode value creatures. Her har jeg dog forsøgt at krydre opskriften delvist med nogle dyr, der kan udfylde forskellige roller, herunder at bidrage til mængden af Poison counters, som modstanderen forgiftes med og at kunne udfylde væsentlige utility-funktioner (removal, Proliferate, recursion osv.), samt enkelte semi-store beaters, der kan discardes og reanimates, så de kan komme ud tidligere. Antallet af dyr er også lidt lavere end i klassisk Black Mold for at gøre plads til pump spells og effekter, der giver Poison for at binde decket bedre sammen.

Decket spiller billige klassiske Infect-dyr som Glistener Elf, Blight Mamba og Plague Stinger, men også en række nye kort som Bloated Contaminator, Karumonix, the Rat King og den nye superstjerne Venerated Rotpriest. Hvorom de nye kort ikke tager ligeså godt imod pump spells og combat tricks som Infect-dyrene fra Scars of Mirrodin block, så bidrager de med nye vinkler og utility. F.eks. Giver Bloated Contaminator mulighed for at supplere combat damage med Proliferate, rottekongen leder efter kort som Ichor Rats, Septic Rats og den nye Blightbelly Rat og gør dem bedre (man kan også spille Changelings som Masked Vandal og Realmwalker for at øge chancen for hit), og Venerated Rotpriest giver decket mere modstandsdygtighed og nye akser at angribe modstanderen fra.

Dertil giver Eldritch Evolution og reanimate vinklen en mulighed for at overraske modstanderen med store Haste trusler som Putrefax og Tyrranax Rex. Men der er få ting, der føles så sprødt, som at svinge ind med sin Bloated Contaminator og target den med Tainted Strike inden skade, så man ender med at give 7 Poison counters (Infect, Toxic 1 og Proliferate) og endnu bedre, hvis man kan krydre det med endnu en pump spell. Alt i alt et sjovt aggro deck, der kan vinde ud af det blå, og som har mere interaktion og mulighed for at styre uden om modstanderens svar end et klassisk Black Mold deck.


WG Poison & Taxes (WG Aggro)

: 44,16 % | : 55,84 % | Gennemsnitlig mana value: 2,26

Creatures: 39 | Instants og Sorceries: 15 | Artifacts og Enchantments: 12 | Planeswalkers: 3 | Lande: 31

Dette deck er en Death & Taxes variant, som benytter sig af Poison som den primære drivkræft i form af Infect, Toxic, Corrupted og Proliferate abilties. Det benytter sig dog også af, at Poison deck har fået en række nye utility creatures i ONE, som leger med de Hate Bear-temaer, som klassisk DnT benytter sig af. F.eks. kan Annex Sentry både agere Fiend Hunter til mindre artifacts og creatures, men samtidig hjælpe med Poison-planen. Cankerbloom er en glimrende Qasali Pridemage til de deck, der anvender counters, og så udgør den i modsætning til f.eks. Reclamation Sage et godt target for Lurrus of the Dream-Den, så man også kan anvende dens Proliferate-effekt tur efter tur, når man skal have de sidste Poison counters ind. Den førnævnte Venerated Rotpriest giver Poison en taxing-effekt, der gør, at modstanderen skal overveje grundigt, hvad de vil forsøge at fjerne og hvordan, og Skrelv, Defector Mite er en slags Mother of Runes-variant, som ikke alene kan beskytte ens dyr, men også giver dem Toxic 1 og Hexproof fra en farve frem for Protection, som gør det nemmere stadig at target sine egne dyr f.eks. med pump spells eller andre effekter.

Derudover giver hvid også adgang til Stoneforge Mystic, og man kan derfor spille f.eks. Umezawa’s Jitte og Batterskull, men jeg har også valgt at inkludere Grafted Exoskeleton og Grafted Wargear for at give decket flere vedvarende pump-effekter, og samtidig holde antallet af combat tricks lavt for derved at give plads til flere creatures.

En DnT variant af Poison giver mulighed for at spille ud fra en aggressiv plan, hvor man samtidig kan skifte gear og være mere reaktiv eller spille op imod midrange strategier. F.eks. får man nye måder at true modstanderen på og holde dampen oppe med Norn’s Decree, Skrelv’s Hive og Ajani, Sleeper Agent, og her ser vi virkelig, hvordan Poison kan spilles i mere horisontale strategier end traditionelt. Derfor har jeg også valgt at inkludere Triumph of the Horde og Garruk Wildspeaker som Overrun-effekter, så man kan bryde board stalls i mere grindy kampe.

Gruul Infect (RG Aggro)

: 34,74 % | : 65,26 % | Gennemsnitlig mana value: 2,41

Creatures: 38 | Instants og Sorceries: 25 | Artifacts og Enchantments: 6 | Planeswalkers: 3 | Lande: 28

Rød har det allersvageste udvalg af Infect og Toxic kort, og der findes heller ikke mange stærke Proliferate kort i rød, så her trækker grøn en stor del af læsset. Det sagt, så kan Rød noget andet, som bidrager til arketypens styrke, og det er pump spells, haste-effekter og removal. Man kan også overveje at krydre decket med Wither-effekter f.eks. Soul-Scar Mage, Stigma Lasher og Puncture Blast for bedre at kunne udnytte Proliferate-effekter, men det er en smagssag.

Jeg har valgt at spille de klassiske, lidt uspektakulære Infect creatures og har også inkluderet Razor Swine og flere artifact creatures med Infect så som Plague Myr og Necropede, men ellers er decket fyldt med pump spells og effekter f.eks. Blood Rush-dyr fra RTR block og mere gentagelige effekter som f.eks. Ogre Battledriver og Reckless Stormseeker. Der er også flere mellemstore creatures, som kræver, at vi ramper med Moxes, mana dorks og mana bursts, så vi kommer hurtigt fra start. Det giver os også mulighed for at bruge Eldritch Evolution og Natural Order til at hente ting som Xenagos, God of Revels, Putrefax, Tyrranax Rex og Pathbreaker Ibex, fordi vi kan begynde med en betydelig tilstedeværelse på bordet.

Dette deck minder lidt mere om en fusion mellem Gruul Aggro og klassisk Infect, og vi har heller ikke et kæmpe udvalg af nye kort, der hjælper vores strategi. Derfor har jeg heller ikke inkluderet alt for mange Toxic-dyr, da vi ikke kan trække på så mange relevante synergier med Toxic eller Corrupted. Til gengæld får vi flere Berserk-lignende effekter som f.eks. Temur Battle Rage og Unleash Fury, og det er jo heller ikke værst.


Idéer, som indtil videre er efterladt på tegnebordet er: Rakdos Infect med Wither og Reanimation som undertemaer; samt Boros Infect med Equipment som undertema. Desværre findes der ikke nok gode 1 mana Infect eller Toxic dyr i nogen farve til, at man kan tillade sig at give den hele armen med Infect i nogen monofarvede tilgange, og det man får ved at spille to eller tre farver er som regel en bedre synergi, der opvejer, at Infect-dyr som udgangspunkt ikke har et særligt højt power niveau. Dog synes Grøn at være fællesnævneren for de bedste aggro deck inden for Poison-kategorien, og Grøn viser sig nok også at være den bedste farve til monofarvede Poison deck.

Det er dog værd at nævne, at Canlanders Benjamin Wheeler mener, at det bedste Infect deck generelt er Jund Infect, og man kan se hans liste her, der blev lavet, inden vi fik adgang til kort fra ONE. Ydermere, så vi også en deltager i Cockatriceligaen spille Bant Infect i Forårssæson 2022, og listen kan findes her.


Det var alt for denne gang, men følg med i denne lille miniserie, hvor vi næste gang ser nærmere på Midrange, Ramp og Control deck, der anvender Poison som en del af sin plan.