Pioneer Challenger decks som kickstarters til Scandilander

Med de nye spillere, der viser interesse for vores glimrende format, og nye produkter fra Wizards, kigger jeg nærmere på, om disse nye produkter kan 1) hjælpe nye spillere i gang med at opbygge sit første deck i Scandinavian Highlander; 2) hjælpe erfarne spillere med kortsamlinger skifte spor til en ny deck-arketype til en rimelig pris; og 3) om disse produkter er pengene værd i et singleton-format. Artiklen er delvist inspireret af TCC’s glimrende video herom, men fokuserer udelukkende på værdi for Scandilander-spillere.

I denne omgang skal vi se nærmere på de fire Pioneer Challenger-deck, som blev udgivet d. 15. oktober, og som specifikt henvender sig til nye spillere af Pioneer-formatet, der siges stadig at være en ting. Disse produkter sælges gennemgående til mellem 349,- og 399,- i fysiske og online Magic-forhandlere herhjemme og mellem 35-40 € plus forsendelse i udlandet (mellem ca. 260 og 300 kr.) Lige til at begynde med er det værd at nævne, at Pioneer Challenger deck alle som udgangspunkt er en tand dyrere end de Challenger Deck, der er rettet imod Standard-formatet (de kan p.t. købes til mellem 120-200 kr. herhjemme og helt ned til under 10 € fra udenlandske sælgere), og her er logikken formentlig, at der trækkes på en større kortpulje med mere værdifulde kort. Jeg kan dog med det samme sige, at det ikke nødvendigvis er tilfældet for spillere, der er vant til at spille med oprindelige duallande og andre meget dyre kort. Det virker umiddelbart som en unødvendig og ubegrundet prisstigning, især fordi Standard faktisk er et af de dyreste formater at følge med i, og når vi ser nærmere på de forskellige decks landebaser, kommer vi også til at se, at Wizards bestemt ikke har skruet helt op på knapperne for at imponere.

De fire deck, der udgør sortimentet i Pioneer Challenger Decks 2021 er Azorius Spirits (et blå-hvidt spirit tribal tempo deck), Lotus Field Combo (en primært blå-grøn bastardiseret mellemting mellem det oprindelige Temur og det nyere Sultai Lotus Combo-deck i Pioneer), Mono-Red Burn (et ligeud ad landevejen monorødt burn/aggro deck) og Orhov Auras (et sort-hvidt aggressivt aura-synergisk deck). Kun det monorøde deck har været en del af vores meta, ligesom det stort set gennemgående har været i alle andre formater hidtil, men det betyder ikke, at der ikke er potentiale i de andre deck. F.eks. findes der efterhånden nok gode spirits i blå og hvid (evt. med splash fra rød eller grøn) til at lave gode Spirits-deck, og selvom grøn sammen med hvid (og til dels blå) igennem tiden har vist sig at være de bedste farver til Enchantment-/Aura-strategier, så kunne jeg godt forestille mig, at man kunne have held med at lave en slags WB Death & Taxes eller Deadguy Ale deck med et Aura-undertema, hvor man kombinerer taxing og udsultning med effektive beatere. Lotus Field-comboen har endnu ikke været spillet noget særligt i Scandilander, men potentialet er der helt klart med adgang til langt mere effektiv self-milling med f.eks. Brain Freeze, recursion kort som Yawgmoth’s Will, Underworld Breach (oprindeligt med i decket, men som nu er banned i Pioneer) og Past in Flames, og en noget mere alsidig landepakke med de oprindelige Karoo-lande, Ravnica bounce-lande som Simic Growth Chamber og Lotus Vale samt en langt større mængde Twiddle-effekter.

Hvis vi tager udgangspunkt i fire overordnede arketyper, navnlig: UW Evasion (Flying Men, Spirits, Angels osv.), Storm (Twiddle Storm, Breach Combo, Tin Fins), RDW (Burn, Aggro, Medium Red) og Auras (Enchantress, Death & Taxes, Aggro), så har vi relativt brede rammer til at udforske, hvad de forskellige Challenger Decks kan gøre for en ny spiller. Jeg vil analysere hvert deck ud fra følgende kriterier: 1) Hvor mange spilbare kort indeholder det (set ud fra en grovkornet vurdering af Scandilanders gennemsnitlige power level med forbehold for, at man kan spille formatet uden at have helt top-tunede deck i hænderne); 2) Er kortene i decket gensidigt synergiske eller spilbare i det samme deck, eller spilles de i forskellige deck; og 3) Hvad gør kortene for den nye Scandilander-spillers samling?

Derudover laver jeg en hurtig vurdering, som kan findes grafisk på decklisterne. Det drejer sig om Essentielle kort i Scandilander (kort, som p.t. har mange hjem og hører til iblandt de bedste inden for sin type); Essentielle kort til arketypen (kort, der primært spilles inden for den pågældende arketype, men generelt ikke uden for); Spilbare kort generelt (kort med mange hjem, der ikke primært hører til i den pågældende arketype); Spilbare kort, men ikke til arketypen (kort, som er spilbare, men som ikke hører hjemme i den pågældende arketype i Scandilander); Til budget deck, bedre findes (kort, som snildt kan spilles i Scandilander, men som dog er svagere end de tilgængelige alternativer); Ikke spilbare kort (kort, som på ingen måde bør spilles i Scandilander).

Når jeg kigger på individuel kortværdi, og om deckene er værd at købe, så tager jeg udgangspunkt i den nuværende trend pris på Cardmarket, og derfor bør man selv kigge efter, hvis man overvejer at gøre køb enten af Challenger Deck eller enkeltkort, da disse priser naturligvis kommer til at fluktuere løbende, som tiden går. Derudover inkluderer jeg kun kategorierne “Essentielle kort i Scandilander”, “Essentielle kort til arketypen” og “Spilbare kort generelt” i min udregning af samlet pris på enkeltkort, da de andre kort er overflødige, hvis man forsøger at bruge produktet til at bygge den specifikke deck-arketype i Scandilander.


AZORIUS SPIRITS

Arketype: Tempo Evasion

Specifikt: WU Spirits

Salgspris: 349,- til 400,- / 35,80 € (~266 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 34,97 € (~260 kr.) (13 kort)

Azorius Spirits byder ikke på høj værdi for en Scandilander-spiller, der ønsker at bygge sig et WU Spirits deck eller et WU tempo evasion deck generelt, men det er heller ikke en dårlig handel, da enkeltkortspriserne på de relevante kort er nogenlunde forenelige med prisen på decket som helhed (især når man tager forsendelse med i regnestykket). Der er en god mængde essentielle kort og enkelte kort som Brazen Borrower, Remorseful Cleric, Selfless Spirit og Spell Queller med lidt værdi, som derudover også spilles i andre arketyper (især WU/Jeskai Control, Death & Taxes og andre tempo varianter). Watcher of the Spheres er inkluderet som essentiel, fordi kortet kan spilles her i et ikke-spirits WU Evasion-deck med fokus på flyvende dyr, men det er indrømmet ikke et udpræget eftertragtet kort.

Mest skuffende er dog landene (et tema i årets udbud af Pioneer deck), hvor det ikke ville have været for meget at forlange, at man havde inkluderet minimum en Hallowed Fountain og evt. en håndfuld Port Towns, Hengegate Pathways eller sågar en Irrigated Farmland, der kan cycles væk senere i spillet, i stedet for Temple of Enlightenment, der direkte modvirker deckets tempoplan. Glacial Fortress er aldeles spilbart, særligt i den tofarvede tempo-variant, men også i visse trefarvede deck med hvid og blå. Desværre er dette produkt dog en forspildt chance for at gøre det nemmere for nye spillere at få fat i et relevant shockland, som er essentielt i så godt som alle blå-hvide Highlander deck (for ikke at nævne Pioneer-deck).

Alt i alt er decket kun værd at købe, hvis man decideret ønsker at bygge et Spirits-deck, og kun hvis man ikke allerede ejer en håndfuld af de spirit creatures, som decket byder på, eller hvis man af en eller anden grund har svært ved at få fat på en Brazen Borrower (der som bekendt ikke er en spirit, men til gengæld er ekstremt spilbart i arketypen og mange andre deck).

Vurdering: 5/10 (Hvis du vil starte Spirits fra bunden, kan det være en OK deal)


LOTUS COMBO

Arketype: Storm Combo

Specifikt: Lotus Twiddle Combo

Salgspris: 349,- til 400,- / 36,80 € (~274 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 20,51 € (~153 kr.) (12 kort)

Lotus Combo-decket er en sær størrelse, hvis man tænker på Scandilander, for de fleste af de inkluderede kort er så ineffektive, og understrategierne peger i for mange retninger. Oprindeligt var Lotus Combo et deck, der tog udgangspunkt i at afvikle comboen med Underworld Breach og rigelige mængder self-milling og mana produceret ved at untappe Lotus Field med kort som Hidden Strings og Vizier of the Tumbling Sands, så man kunne smide hele decket i graveyarden og så vinde via Thassa’s Oracle eller burn. Der var også en stor mængde interaktion med sideboardet, som gjorde, at man kunne bruge Fae of Wishes eller Mastermind’s Acquisition til at finde combo pieces eller finishers frem på det rigtige tidspunkt. Der findes også en variant af decket, der går under navnet Twiddle Storm, som spilles i formater som Modern, Legacy og Pauper, og disse har alle en eller anden form for slægtskab med det klassiske High Tide deck i Legacy. Efter Underworld Breach blev banned har man transformeret decket om, sådan så man benytter Omniscience til at accelerere fra en storm mængde mana til uendelig mana uden at anvende graveyarden som en del af sin plan med bomber som Emergent Ultimatum og Approach of the Second Sun som finisher.

Selvom Lotus Combo ikke anvender deciderede Storm-kort, så er filosofien den samme: en stor mængde game actions, der leder til at akkumulere en stor mængde resurser, som i sidste ende kan lede til en sejr afviklet over en enkelt tur. Problemet med denne precon er, at de forskellige kort, der er spilbare i vores format, ikke nødvendigvis er blandt de bedste valg til de forskellige storm-varianter i Scandilander og andre Highlander-formater. Mange af de essentielle kort har heller ikke sit bedste hjem her eller er alt for skizofrene i sit udtryk. Det, som decket vil, kan altså gøres meget enklere med de kort, vi har adgang til i Scandilander. Derfor er dette deck den største rodebunke af de fire deck set med Scandilander-øjne, men finder man det på tilbud, så er der mange spændene kort inkluderet, der kan være værd at anskaffe sig til andre deck.

Det er meget fint, at man med decket får både Lotus Field og Thespian Stage, men resten af landebasen består af painlands og temples, og især templerne giver ingen mening i en deck arketype, der har travlt med at lave en stor mængde navlepilleri tidligt i spillet for ikke at blive kørt over af aggro eller tempo, eller hurtigt at komme bag ud for så at blive udsultet af kontrol-deck. Denne kritik er efterhånden ved at lyde som én lang gentagelse, men det er desuden lidt af en skam, at man forpasser muligheden for at trykke flere Breeding Pools, som længe har været en dyr affære at anskaffe sig.

Vurdering: 2/10 (Køb singles i stedet)


MONO-RED BURN

Arketype: RDW

Specifikt: Aggro Burn

Salgspris: 349,- til 400,- / 36,87 € (~274 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 14,40 € (~107 kr.) (9 kort)

Mono-Red Burn indeholder faktisk et udmærket bud på en række kort, der hører til i en Scandilander-udgave af RDW, men fordi der er så mange af kortene, som er inkluderet som fire kopier, er der en mindre mængde af enkeltkort til et Highlander-format. Dertil har mange af RDW’s mest spilbare kort det med at være de billige kort, og det gør, at den samlede værdi af spilbare og essentielle kort er aldeles lav. Til trods for, at dette foregiver at være et burn deck, så er udbuddet af burn spells også ganske undervældende bl.a. pga. deckets undertema med Wizards, som leder til inklusionen af fire stk. Wizard’s Lightning. Her kunne jeg godt have tænkt mig at se Play With Fire, Cathartic Pyre, Heartfire, Bonecrusher Giant, Harsh Mentor, Young Pyromancer, Eidolon of the Great Revel og Chandra, Acolyte of Flame.

Man kunne også have overvejet at lave en Boros-variant med Lurrus of the Dream-Den som companion, samt Boros Charm, Chain to the Rocks og evt. det nye Rem Karolus, Stalwart Slayer-kort til mirror match-uppet. Landebasen er svær at blive rigtig skuffet over, da decket er monofarvet, men på en god dag havde jeg gerne set Den of the Bugbear og en Mutavault (til at hjælpe Wizard’s Lightning), eller en række Snow-Covered Mountains plus et par Faceless Havens (igen til at hjælpe Wizard’s Lightning), og en Boros-variant skulle selvfølgelig have indeholdt Sacred Foundry, Needleverge Pathway og Inspiring Vantage, eller måske endda Furycalm Snarl og Needle Spires. Det betyder blot, at der her heller ikke er det store at hente for Scandilander-spillere.

Det er som sagt ikke meget pengeværdi, man får for sit køb, men det er dog værd at nævne, at så godt som alle de 9 essentielle eller spilbare kort faktisk kan og bør spilles i så godt som alle RDW-varianter. F.eks. kan det nævnes, at de to RDW-varianter, som hver især opnåede en andenplads i Cockatriceligaens Efterårs– og Forårssæsoner indeholdte henholdsvis otte og ti af Mono-Red Burn deckets inkluderede kort, og fem af disse kort var at finde i denne Izzet Counterburn-liste fra Sommersæsonen. Personligt ville jeg dog nok foretrække at hente disse ni kort som enkeltkort andetsteds og spare lidt penge således.

Vurdering: 3/10 (mange spilbare kort, men næsten alle af lav værdi)


ORZHOV AURAS

Arketype: Enchantress Auras

Specifikt: Aura Aggro

Salgspris: 349,- til 400,- / 30,94 € (~230 kr.)

Samlet pris på relevante enkeltkort: 33,92 € (~252 kr.) (13 kort)

Orzhov Auras er en spøjs konstruktion til Scandilander, fordi decket både indeholder en rimelig mængde spilbare kort til sin arketype, men dertil har størstedelen af sin værdi bundet til kort, der faktisk er spilbare på tværs af en meget stor mængde af forskellige deck og arketyper. Alle pengene i dette deck skal findes i Concealed Courtyard og de to sideboard-kort Lurrus of the Dream-Den og Thoughtseize. Det er her, hvor decket kommer tættest på at være investeringen værd, især hvis man kan finde det til nedsat pris en måned eller to efter udgivelsen.

Deckets store problem er dog, at der ikke rigtigt findes et WB Auras deck i Scandilander og ud fra min vurdering, ville det være bedre at gå hvid-grøn, blå-hvid, blå-sort, Bant eller Abzan. Det sagt, så nævnte jeg tidligere, at man måske kunne finde på en Death & Taxes / Deadguy Ale variant, som kunne have et auras undertema, og her får man nogle ganske glimrende kort i Sram, Senior Edificer, Hateful Eidolon, Ethereal Armor, Sentinel’s Eyes og All That Glitters. Hvis man vælger at gå den vej, kan man glæde sig over, at Lurrus of the Dream-Den, Thoughtseize, Hushbringer og Duress er glimrende kort, som spilles vidt og bredt i formatet.

Igen må jeg dog slå ned på den sølle manabase. Der er såmænd intet i vejen med Caves of Koilos og Concealed Courtyard, som så afgjort bliver spillet i sort-hvide deck, men en enkelt Godless Shrine, Blightclimb Pathway og måske en Shambling Vent havde virkelig hævet deckets værdi og hjulpet nye Scandilander-spillere med at komme godt i gang. Det sagt, så er dette deck enten det bedste bud, eller det næstbedste bud efter Azorius Spirits på det af de fire deck, der udgør den bedste handel for nye highlander-spillere, især fordi Thoughtseize og Lurrus er ekstremt stærke kort, som bliver spillet i en stor mængde Scandilander-deck.

Vurdering: 6/10 (mange billige og spilbare nichekort, samt nogle sværvægtere inden for formatet)