Det er atter blevet tid til at dyste om sæsonens mesterskab i Scandinavian Highlander i … bam bam baaahhh … Cockatriceligaen! Alt peger på, at vi endnu engang kommer til at nyde det gode selskab af flere spillere end før, men det skal ikke forhindre dig – JA DIG! – i også at deltage. Der er netop åbent for alle interesserede Magic-spillere, fra gamle til nye, men det bør siges, at vi jo spiller med kort fra Magics ganske historie, så er man ikke bekendt med en betydelig mængde af formatets store kortpulje, så bør man også medbringe nysgerrighed, tålmodighed og læselyst. Frygt ej, de faste spillere i ligaen plejer selv at være tålmodige og hjælpsommelige, både når det kommer til spillet, men også Cockatrices interface.
Kort om programmet Cockatrice
Kender man Magic Arena og/eller Magic Online, så minder Cockatrice lidt om sidstnævnte på udseendet, men adskiller sig markant fra begge programmer ved ikke at have en decideret indbygget rules engine. Dvs. at man ikke har programmet til at udføre handlinger og mellemregninger for en (og ingen fikse grafiske effekter), i stedet har man en slags brugergrænseflade, der fungerer som playmat med battlefielden plus en række andre sektioner, der holder styr på zoner som library, graveyard, exile, hånden og stacken. Derudover kan man også en række andre ting, som f.eks. at skabe tokens, lægge counters på permanents, kopiere kort, trække pile, chatte, holde styr på liv, mana osv. Det er altså et utroligt fikst og fleksibelt program, som blot kræver, at man sætter sig ind i det basale.
Hvor kommer deck og kort så fra i Cockatrice? Jo, ser du… Cockatrice har en deck-editor, hvor man kan bygge sine decks eller indlæse dem fra filer eller clipboardet, og man har faktisk adgang til alle kort i hele Scandinavian Highlanders kortpulje (samt endnu flere). Da Cockatrice jævnligt bliver opdateret med nye kort og sågar spoiled kort, har man hurtigt adgang til at spille med disse, inden de er tilgængelige på andre platforme, så det er også et godt sted til at eksperimentere og brygge, inden kortene udkommer både i papir og digitalt.
Ligeså vigtigt er det, at man i Cockatrice også kan gå online på forskellige servere, og det er her, hvor vi plejer at mødes digitalt, især når vi spiller ligakampe (typisk på “Rooster Ranges”-serveren). Man kan også søge spillere og kampe generelt i en række forskellige formater, og der er sågar en chat både generelt, men også en specifikt tilknyttet den enkelte kamp, man spiller. Typisk organiserer vi os dog via vores Discord-server og finder et ledigt chatrum til at kommunikere sammen, mens vi spiller online i Cockatrice, så man bedre kan følge med i hinandens træk.
Cockatrice kan findes og hentes her:
For en eller to korte video-rundture, se her:
Det er også muligt at se Cockatrice i action via vores Playoff-videoer f.eks. den seneste:
Registrering til Cockatriceligaens Forårssæson 2021
Cockatriceligaen fortsætter med Forårssæson 2021 fra d. 10. maj og 8 uger frem (dvs. fra d. 10. maj og frem til 4. juli) og derefter spilles et efterfølgende Playoff-event d. 11. juli fra kl. 12:00 (playoff dato er vejledende for tidspunktet, men ikke bekræftet endnu) om sæsonmesterskabet, såvel som sæsonens anden- til fjerdepladser.
Tilmelding foregår på siden nedenfor, men det anbefales på det kraftigste, at man også bliver medlem af vores Facebook-gruppe og på vores Discord-server, da al kommunikation og spil foregår p.t. via disse to steder.
Man registrer sig senest d. 9. maj kl. 23:59 med a) rigtigt navn og b) offentligt såkaldt ”Spillernavn” (det navn, du vil kendes ved i al offentliggjort information f.eks. via statusopdateringer, pointstillinger og evt. omtale i vores dækning af Playoff og på vores Højlandspap-podcast. Dette kan være dit rigtige navn – enten fuldt navn, fornavn eller initialer – men det kan også være et anonymiseret alias, hvis du foretrækker det. Vi respekterer din ret til at holde din profil som spiller adskilt fra dit borgerlige navn eller andre offentlige profiler, hvis du skulle foretrække dette. Ved at registrere dig til turneringen giver du samtidig samtykke til, at vi må henvise til dig og dine resultater via dette Spillernavn). Du skal også c) fortælle os ved registrering, om du selv ønsker at dele din deckliste via en decklistetjeneste som f.eks. TappedOut eller Aetherhub, eller om du ønsker, at vi skal lægge den op på Scandinavian Highlanders TappedOut-konto (vi spiller med åbne decklister, så derfor skal den være tilgængelig for samtlige modstandere inden første kamp). Du skal også d) fortælle os dit decks navn. Dette kan være noget så informativt og kedeligt som ”Gruul Midrange” eller ”UW Control”, men du er så sandelig også velkommen til at være mere kreativ i din navngivning f.eks. som med ”Coke & Bourbon” (fra 7 Point Highlander), ”Tin Fins” eller “Pat Pod” (fra Canadian Highlander) eller sågar vores eget ”Boros Punch-Drunk Love”. Du skal også være meget velkommen til at kombinere navn med en mere neutral beskrivelse f.eks. ”Pale Cocktail Sausages (Monowhite Aggro)”, det vigtigste er blot, at du vælger det navn, vi skal kalde dit deck. Dernæst skal du e) registrere dine kort med point (se link til Pointlisten nedenfor) som f.eks.: ”4 – Demonic Tutor; 3 – Mox Jet; 3 – Natural Order”. Sidst men bestemt ikke mindst, så skal du selvfølgelig f) registrere hele din deckliste (inkl. kort med point) – dit ”Registrerede deck”, og det kan du f.eks. gøre ved at tage din deckliste i Cockatrice, gå op under “Deck Editor” i menuen i toppen og vælge ”Save deck to clipboard > Not Annotated” og trykke CTRL+V inde i registreringsformularen som her:
Skulle man kvalificere sig til Playoff, efter ligaens sæson er spillet færdig, så har man kvalificeret sig med sit ”Registrerede deck” (eller begge af disse, se nedenfor), men ikke de eventuelle ændringer, man har foretaget undervejs.
Når du registrerer din deckliste, er det vigtigt, at du først sørger for at lægge hele din liste ind i vores Deck Validator, som kan bekræfte, at kortene i dit deck ikke overstiger de 10 point, du har tilgængeligt. Vores Deck Validator er opdateret efter seneste ændringer (pr. 19/4-2021), og kort fra Alpha og til og med Strixhaven: School of Mages er legale i formatet. Se links nedenfor vedrørende Pointlisten, kortlegalitet (kort til 11 point er sjovt nok ikke tilladt i formatet) og selve Deck Validatoren. Det skal lige siges, at Deck Validatoren p.t. ikke sporer antal kort i decket, ej heller dubletter, så du bedes også at tjekke dit deck igennem for ekstra kopier og at decket indeholder præcis 100 kort, inden du registrerer det (vi spiller trods alt et 100-korts Singleton format!).
Ligaens forløb og struktur
Vi bestræber os på, at alle spillere skal spille 1 kamp hver uge, såfremt der er et lige antal spillere, og ellers kan det ske, at en enkelt spiller må sidde over hver uge. Alt efter antal deltagere kan det ske, at vi ikke kommer til at spille imod alle deltagere i ligaen.
Hver anden uge er det tilladt at foretage ændringer på op til 15 kort fra den Registrerede liste (dvs. fra den liste, som man spillede med i uge 1). Man må altså udskifte op til 15 kort efter uge 2’s kamp og inden kampene i uge 3 og 4 osv. imellem uge 4 og 5, og igen imellem uge 6 og 7. Man må foretage disse udskiftninger fra ens grundliste af hvilken som helst årsag, og man skal så derefter spille med alle disse ændringer i begge kampe i de følgende to uger uden at foretage yderligere ændringer. Årsagen til denne regel er, at deltagerne i Cockatriceligaen har haft et generelt ønske om at kunne finpudse og udvikle sit deck undervejs, men vi har ændret reglen fra, at man kunne udskifte kort efter hver uge til hver anden, da mange mente, at den oprindelige regel ledte til for meget meta-gaming (udskiftninger specifikt med henblik på at tryne den modstander, man havde i den pågældende uge).
Inden en kamp går i gang skal begge spillere fortælle hinanden om alle de ændringer, de har foretaget til deres grundliste (hvilke kort er skiftet ud, hvilke kort er skiftet ind, og om det har indflydelse på de inkluderede point). Selv hvis man ikke har foretaget nogen ændringer, skal man informere sin modstander om dette, og uanset skal den anden spiller bekræfte, at pointene stadig stemmer i forhold til den gældende Pointliste.
Efter kampen i uge 4 og inden kampen i uge 5 er det tilladt helt at skifte deck, dvs. at udskifte op til 100 kort af ens deck. Hvis man foretager en ændring på så meget som 1 kort fra grundlisten, som man ønsker skal være vedvarende i resten af ligaen (fra 1 til 100 kort af den oprindeligt registrerede liste), skal man oprette og registrere en ny deckliste på samme måde som tidligere nævnt. En evt. ny deckliste skal deles med de andre i Facebook-chatten seneste d. 6. juni kl. 23:59.
Hvis man ikke har skiftet deckliste efter uge 4, kan man blot anvende reglen om at udskifte op til 15 kort fra grundlisten imellem uge 4 og 5 ligesom beskrevet ovenfor. Det samme gælder imellem uge 6 og 7, hvor man for sidste gang inden playoff har mulighed for at udskifte kort fra ens senest registrerede liste. Altså igen, man må udskifte op til 15 kort fra ens senest registrerede liste hver anden uge, og disse ændringer er så gældende i de følgende to uger. Det er dog vigtigt at understrege, at medmindre man registrerer en ny deckliste med ændringer mellem uge 4 og 5, så vil man kvalificere sig til Playoff med den oprindelige udgave af decket (det ”Registrerede deck”).
Kampe og procedurer
Kampplanen for de forskellige uger bliver delt, inden ligaen går i gang, men typisk vil en af ligaens arrangører dele ugens kampplan via en fælles Facebook-chat og/eller Discord-kanal imellem søndag aften og mandag eftermiddag som en påmindelse. Herefter har man ugen ud til at kontakte sin modstander og planlægge tidspunkt til at få spillet sin kamp. Skulle der komme noget i vejen (det har livet det jo med at gøre), så tillader vi, at man kan spille kampen enten ugen inden eller ugen efter, men kan kampen ikke spilles inden for dette tidsrum, træder arrangørerne ind og går i dialog med spillerne om, hvor vidt en eller begge spillere registreres for en tabt kamp alt efter årsagen.
Husk igen, at man i fællesskab med ens modstander inden kampen går i gang nævner og tjekker, hvilke kort med Point man har i decket, dertil at man fra uge 3 også husker at nævne hvilke eventuelle udskiftninger, man har foretaget sig.
Vi spiller bedste ud af 3 kampe (Bo3), og en sejr giver 3 point til ens samlede pointstilling, men skulle man tabe 1-2 (dvs. med ét game win), så giver det altså 1 point til ens samlede pointstilling.
Vi anbefaler, at kampene spilles med Voice Chat (f.eks. en af vores Discord-kanaler), og at man udøver venlighed, tålmodighed og god sportsånd i afviklingen af kampene. Vi kan alle blive irriterede, når tingene ikke går den rette vej, men skulle det komme så vidt, så sørg for at tage ansvar, sig undskyld, send modstanderen et virtuelt smil og ønsk vedkommende god vind med kampene frem over. Vi er alle voksne mennesker, og vi vil helst gerne kunne spille sammen igen uden sure miner.
Skulle der opstå problemer som følge af uenigheder, så anbefales det, at spillerne tager en pause, køler af og finder et nyt tidspunkt at afvikle kampen på evt. med en af ligaarrangørerne eller en repræsentant med som passiv observatør. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, anbefaler vi at I tager kontakt til ligaarrangørerne, og så vil vi finde frem til en løsning i fællesskab.
Hvis der opstår situationer, hvor der er tvivlsmål vedrørende regler, så bedes spillerne efter bedste evne forsøge at håndtere situationen i fællesskab ved at anvende Gatherer, de officielle regler, spørge andre Scandilander-spillere om råd og/eller forhøre sig på Ask a Judge. Da vi ikke har uddannede dommere tilknyttet vores ligakampe, forventer vi, at spillerne selv kan finde ud af at afvikle situationen eller bede om hjælp, hvis det er nødvendigt, men prøv selv at finde frem til en løsning først.
Skulle en spiller spille meget langsomt, så er det okay at bede vedkommende om at øge tempoet lidt. Det er af forskellige årsager svært at udstede ”slow play”-advarsler, og vi ser helst, at ligakampene afvikles ud fra bedste spil og går sin naturlige gang. Derfor opfordrer vi også til tålmodighed, men en Best-of-Three kamp bør helst ikke overskride 90 min og slet ikke 120 min, medmindre begge spillere hygger sig og kan stå inde for, at kampen spilles i dette tempo.
Sidst, men ganske vigtigt, så skal en af spillerne rapportere resultatet af kampen inde på Discord-serveren under Cockatrice Liga-kanalens ”#match-rapportering”. Det gør man typisk ved at skrive f.eks.:
“(Uge 1) Jeg vinder over/taber til MODSTANDER 2-1.”
eller som her:

Det er selvfølgelig tilladt og hyggeligt at komme med en kort og positiv kommentar til kampen, og modstanderen opfordres også til at bekræfte resultatet enten med en eller anden like-emoji eller med en lignende kort kommentar, men hold venligst alt for negative kommentarer tilbage og de lange udvekslinger til ”#diskussion” eller privat chat.
Point og stillingstavlen
I Cockatriceligaen anerkender vi alle positive resultater, også selvom kampen er endt med et tab, og det vil sige, at vi belønner alle game wins. En overordnet sejr belønnes med 3 point (uanset om man vinder 2-0 eller 2-1), men selv et tab med et enkelt game win giver 1 point til ens samlede score. Dvs. det i den grad kan betale sig at prøve sit bedste for at vinde så mange games som muligt, både for at holde sin samlede score høj, men også for at holde modstanderne på afstand, så de ikke indhenter med en række game wins.
Stillingstavlen vil løbende blive opdateret, så snart det bemærkes, at et resultat er blevet indrapporteret af spillerne. Denne stillingstavle kan ses under ”#kampe-og-placeringer”.
Playoff
Spillere, der efter uge 8’s sidste kampe ender i top 4, kvalificerer sig til Playoff-eventet, der afvikles på en enkelt dag (p.t. d. 11. juli fra kl. 12:00 og indtil de fire kampe er spillet færdigt). De kvalificerede spillere kvalificerer sig hver især til Playoff med en af de op til to decklister, de har registreret undervejs i Forårssæson 2021 og har her igen mulighed for at foretage op til 15 udskiftninger fra den registrerede liste. Der registreres derefter en ny deckliste af det kvalificerede deck og eventuelle udskiftninger senest d. 9. juli kl. 23:59, og denne deckliste skal så spilles uden mulighed for udskiftninger igennem hele Playoff-eventet. Denne deckliste sendes til en turneringsansvarlig (flere oplysninger herom senere), og derefter deles alle decklister samtidig seneste d. 10. juli kl. 12:00, så alle fire af de kvalificerede spillere har mulighed for at se hinandens decklister igennem i mindst 24 timer inden deres første kamp. Samtidig bliver kampplanen også delt, og her vil det vil typisk være førsteseedet vs. fjerdeseedet og andenseedet vs. tredjeseedet.
Vinderen af Playoff kvalificerer sig til en 8-personers årsturnering, hvor der spilles om Årsmesterskab 2021. Det er samtidig den turnering, der afslutter turneringsåret efter Cockatriceligaens Sommersæson 2021. Alle Playoff-mestre er automatisk kvalificerede, men der vil også være andre måder at kvalificere sig på.
Playoff bliver optaget til YouTube med kommentering, derfor er det også vigtigt, at spillerne forholder sig til anvendelsen og valg af officielt Spillernavn. Der er også mulighed for, at selve ligakampene kan optages, men aldrig uden utrykkeligt samtykke fra deltagerne, og en spiller skal altid kunne takke nej til denne mulighed, hvis denne ønsker det. Vi ønsker også at kunne foretage interviews til Playoff-eventet, men her er det ligeledes muligt at takke nej, hvis man af den ene eller anden årsag ikke ønsker at deltage.

Skulle man have andre spørgsmål til ligaen, inden vi går i gang, så bedes i rette henvendelse enten via e-mail, inde i Facebook-gruppen eller på Discord, hvor vi vil forsøge at besvare jeres spørgsmål efter bedste evne.
Ellers er der ikke andet tilbage end at sige, at vi håber, at I har lyst til at deltage i vores Forårssæson af Cockatriceligaen, og vi glæder os til at dyste med jer!